RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Selv om Wenches død er ventet, er det like vondt


– Dette er uvirkelig, sa Toralv Maurstad da han sammen med teatersjef Hanne Tømta (midten) og Ellen Horn samlet samlet seg ved bysten av Wenche Foss, drapert i sørgeslør.
– Dette er uvirkelig, sa Toralv Maurstad da han sammen med teatersjef Hanne Tømta (midten) og Ellen Horn samlet samlet seg ved bysten av Wenche Foss, drapert i sørgeslør. Foto: FOTO: ELLEN RØNNING
Toralv Maurstad kom rett fra skitur til pressekonferanse på Nationaltheatret for å snakke om sin nære venn og kollega Wenche Foss som sovnet inn i dag.

NATIONALTHEATRET: – Hun var en primadonna i ordets rette betydning; en førstedame, den beste!

Det var i en atmosfære av ærbødighet og vemod teatersjef Hanne Tømta, Toralv Maurstad og etter hvert Ellen Horn møtte pressen i teaterets restaurant mandag ettermiddag.

LES OGSÅ: WENCHE FOSS ER DØD

– En vegg har falt ut

På spørsmål om å beskrive Wenches betydning for Nationaltheatret, svarte Tømta at det var som en vegg manglet.

– Det går ikke an kort og overfladisk å beskrive mennesket og skuespilleren Wenche Foss. Men det er beskrivende for henne at alle her på huset følte at de kjente henne spesielt godt, sier hun, og fortsetter: 

– Hun så alle, tok seg tid til alle og var utrolig sjenerøs med både tiden og oppmerksomheten sin. Hun brydde seg på ordentlig.

Far, bror, elsker

Toralv Maurstad har vært på scenen med Wenche i utallige roller.

– Ibsenstykkene er kanskje de jeg satte aller mest pris på å spille med Wenche, men egentlig er alt jeg har opplevd med henne enestående. Engasjementet, talentet, varmen hennes og ikke minst humøret og temperamentet, sier han.

– Ingen blir elsket av et helt folk uten å ha helt sjeldne kvaliteter. Jeg kommer til å forholde meg til henne som om hun er her i lang tid fremover. Og når det går opp for meg at hun virkelig er borte skal jeg glede meg over fantastiske minner.

Lengtet etter hvile

– Det er uvirkelig at Wenche er borte, sier Ellen Horn, som er sterkt preget av dødsfallet.

Hun ga Wenche Foss et løfte da de møttes nylig, det som skulle vise seg å bli deres siste møtet.

– Hennes siste store engasjement gjaldt aktiv dødshjelp, og jeg lovet henne å snakke om det. Hun var opptatt av utgangen på livet, og at alle skulle få den hjelp de ønsket på den siste ferden, sier Horn.

Toralv Maurstad legger til:

– Engasjement var kanskje det som kjennetegnet Wenche mest. Hun valgte sine saker med omhu, og sloss for det hun trodde på. Urettferdighet gjorde henne fly forbannet. Det var så mye liv, latter, sjenerøsitet, temperament og glede i denne kloke, lille damen. Nå har hun fått den hvilen hun har lengtet etter en stund.

Forestillingene går som normalt på Nationaltheatret. I morgen klokken 10.00 blir det samling ved statuen utenfor teateret for å minnes Wenche Foss – den aller største.

SEND DIN SISTE HILSEN TIL HELE NORGES FILMDIVA WENCHE FOSS HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere