Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Send regninga til regjeringskvartalet

Greit: Inge synes det er greit å betale en 10`er for mat på Cafe Trappa. Arild Knudsen i Foreningen for Human narkotikapoltitikk mener man ikke bør høyne terkselen for å komme hit. Foto: Anne Marie Huck Quaye
Greit: Inge synes det er greit å betale en 10`er for mat på Cafe Trappa. Arild Knudsen i Foreningen for Human narkotikapoltitikk mener man ikke bør høyne terkselen for å komme hit. Foto: Anne Marie Huck Quaye Foto: Foto: Anne Marie Huck Quaye
Værestedet Cafe Trappa innfører brukerbetaling i dag. – Ikke alle har mulighet til å betale, sier Arild Knutsen i FHN.

Ila : Ila Hybelhus har allerede redusert antall boplasser for rusavhengige menn, og Velferdsetaten vil spre miljøet rtundt Cafe Trappa

Arild Knutsen i Foreningen for Human narkotikapolitikk er skeptisk til å ta betalt på Værestedet Cafe Trappa.

ALEXANDER KIELLANDS PLASS: Værestedet Cafe Trappa har over lengre tid vært et lavterskeltilbud for rusavhengige i tilknytning til Ila Hybelhus på Alexander Kiellands plass. Her har rusavhengige i årevis kommet for et gratis måltid, en dusj eller en prat med de ansatte og en liten pust i bakken.

Not in my backyard!

Men ikke alt har vært rosenrødt. Naboene har klaget over miljøet nærmest siden det ble etablert, og Velferdsetaten, Bydel St. Hanshaugen og Byrådet har som mål å gjøre miljøet rundt Hybelhuset og på «Cafe Trappa» mindre.

– Det er litt sånn, not in my backyard, sier Arild Knutsen i Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

Han mener fordommene mot rusavhengige ikke har sluppet taket, og at mange i prinsippet er mer tolerante-bare det ikke blir et bo eller tilholdssted for denne gruppa i eget nabolag.

LES OGSÅ: Reagerer på politiets brutalitet på Plata

Greit med en tier

– Personlig synes jeg det er helt greit med en tier, sier Inge som selv bor på Ila Hybelhus.

Han legger likevel ikke skjul på at han fikk sjokk da han leste om innføring av brukerbetaling. Men da forventer han en ting:

– For en tier bør maten bli bedre, sier han.

Hvorfor Velferdsetaten nå går inn for en såkalt symbolsk pris for å komme inn på Cafe Trappa:

– Det er ikke bare for å ta av for trykket. Det er riktig at brukerne våre skal venne seg til å betale for tjenester og mat. Det har vi nå valgt å gjøre, sier Merete Hanch-Hansen, avdelingsdirektør i Institusjons- og boligavdelingen i Velferdsetaten.

Hun bekrefter videre at man på sikt ser på mulighetene for å legge ned hele tiltaket.

Mange kan ikke betale

– Dette stedet er som «middagsbordet» et samlingssted som betyr mer enn bare mat, sier Arild Knutsen.

Han er ikke imponert over innføring av brukerbetaling, noe som er med på å høyne terskelen for brukerne.
– Mange som kommer hit kan ikke betale, sier han.

Han synes prinsippet med betaling kan være greit, fordi mange rusavhengige ikke liker å bare stå der med lua i hånda. Men han er likevel svært skeptisk til at man heller høyner terskelen for at folk skal bruke stedet, i stedet for å gjøre det mer tilgjengelig for brukerne.

– Dette stedet når jo fram til mange flere enn dem som bor her, fortsetter Knutsen.

LES OGSÅ: Vil ha Christiania i Oslo

Gulrot-ikke pisk

– Jagingen av rusavhengige gjør at man jages ut av sentrum, men nå også vekk fra disse stedene som Cafe Trappa, sier Knutsen som mener man heller bør styrke tiltaket enn å høyne terskelen.

At man har et åpent rusmiljø er ikke bare for at de trenger stoffer, men det er viktig med tilhørighet for hverandre.

– Her inne kan de sitte i kontakt med fagpersoner og de har mulighet til å la seg inspirere av folk, sier Knutsen som mener det er bedre å bruke gulrot- ikke bare pisk.

– Send regninga til regjeringskvartalet, sier en av brukerne om innføring av brukerbetaling. Ikke bare populært i miljøet, og Miljøterapeut ved Ila Hybelhus, Trond Svendsen, regner med flere reaksjoner under overgangen fra gratis mat til betaling- kommer.

– Det er 10 kroner for fem brødskiver eller middag, sier Svendsen- og brukerne på Ila Hybelhus vil fremdeles få måltider daglig-helt gratis.

Han bekrefter at det blir fort fullt på Værestedet Cafe Trappa i helgene, med flere 100 personer innom.

– Kan jeg betale med tomflasker? lurer en mann på. Litt forvirring kommer garantert til å råde i tiden framover, både for brukere og ansatte.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!