– Sensur er ikke veien å gå

Årets tema for Film fra Sør er «Woman on fire». – Vi er stolte av å vise fram flere kvinnelige regissører med engasjement, pasjon, integritet og styrke, forklarer kunsterisk leder Lasse Skagen.

Årets tema for Film fra Sør er «Woman on fire». – Vi er stolte av å vise fram flere kvinnelige regissører med engasjement, pasjon, integritet og styrke, forklarer kunsterisk leder Lasse Skagen. Foto: FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

20-åringen Film fra Sør vil fortsatt provosere. Onsdag 6. oktober åpner Oslos største filmfestival med over 100 filmer fra fjerne strøk.

Sentrum: – Film er så mye mer enn popkorn og amerikanske romantiske komedier. Vi jobber fortsatt med å knekke noen av de fordommene folk har mot filmer fra den delen av verden, sier kunstnerisk leder Lasse Skagen.

I 20 år har Film fra Sør (FFS) provosert, irritert, kjedet, gledet og rørt sitt publikum. Og 20-åringen har ikke blitt noe snillere med åra.

LES SKAGENS 8 TIPS TIL FFS-FILMENE DU MÅ FÅ MED DEG HER!

– Vi skal fortsette med å skape debatt. Filmen «Stolen», om hvit slavehandel i Vest-Sahara, vet vi at kommer til å provosere mange. Den ble faktisk anmeldt da den ble vist under kortfilmfestivalen i Grimstad, men vant i retten, sier Skagen som ikke lar seg skremme av den grunn.

– Sensur er ikke veien å gå. Filmen vises i samarbeid med Fritt Ord med oppfordringen om å ta en åpen debatt. Det Må vi i et demokratisk samfunn. Når ting dysses ned blir det farlig.

– Hvorfor evner film å provosere så voldsomt?

– Fordi det er et av de sterkeste uttrykkene vi har. Det er få ting som kan vekke så mye debatt som en film, men det skaper også refleksjon, uenighet og utveksling av meninger som vi alle trenger i det offentlige rom. Samtidig skal det ikke bare være kritikk og alvor. Film skal først og fremst underholde.

Årets filmfestival retter også fokus mot World Cinema Foundation, en non-profit organisasjon som restaurer gamle filmer for å ta vare på filmarven. Organisasjonen ble grunnlagt av Martin Scorcese i 2007. I den anledning vises alle de tolv filmene som foreløpig er restaurert under festivalen til inntekt for WCF, men en eksklusiv verdenspremiere i Operaen.

– Vi skal vise den brasilianske stumfilmen Limite fra 1931 på hovedscenen. H.K.H. KronprinsHaakon og Liv Ullmann skal tale. Bugge Wesseltoft har skrevet ny musikk til filmen og samlet et knippe brasilianske og norske stjernemusikere til fremføringen. Det kommer til å bli en fantastisk opplevelse, sier Skagen som har følgende oppfordring til festivalnølere:

– Gjør et forsøk, ta en sjanse. Hvem vet, kanskje du får en kul opplevelse? Man vet uansett ikke før man har forsøkt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.