*Nettavisen* Nyheter.

– Si hva du vil, men plata er ikke dårlig

Hellbillies har hatt en litt annerledes oppkjøring til plata «Leite etter lykka» som kommer mandag. I ytterste konsekvens mener brødrene Asla (midten) og Lars Håvard Haugen (t.v.) at ulykken under Skippagurra-festivalen i fjor, der Aslag brakk både nakken og begge håndleddene har gjort plata til den beste noen sinne. FOTO: PROMO

«Verste strøket i by'n» synger Hellbillies-vokalist og Skøyen-beboer, Aslag Haugen og refererer til Torshov. Vel vitende om at bror og bandkollega Lars Håvard Haugen bor nettopp der.

OSLO: Det er mandag og brørdrene – opprinnelig fra Ål i Hallingdal – møtes på Aslags territorie; vi er på Lorry, Hegdehaugsveien. Vestkanten altså. Og som osloavis kan vi ikke gjøre annet enn å gå rett på sak.

– «Verste strøket i by'n» – en sang om Torshov. Hva skal dette bety?

– Ha ha, det der har vi lurt på sjøl, jeg bor jo der, sier Lars Håvard Haugen.

– Det er jo ikke vi som har skrevet den låta, det er Arne (Moslåtten journ. anm.) som har skrevet den og vi har lurt på hva han mener med det, føyer Aslag til, og ler. Lenge.

Ødelagt illusjon

Ok, jeg tar den, det er rett og slett en journalist på desperat søken etter konflikt, som forsøkte å skape et bilde av et øst-vest-skille mellom de to brødrene. Sannheten er at de er samstemt også utenfor scenen. Svært samstemte faktisk, og for dem er det rett og slett ikke viktig om man bor på Ål, Torshov eller Skøyen.

– Jeg synes det er kjempekoselig på Torshov, så jeg kjenner meg ikke igjen i at det er det verste strøket i by'n, sier Lars Håvard.

– Jeg har bodd i Oslo siden 1986, men jeg tenker egentlig ikke så veldig mye på det. Det spiller ingen rolle. Det er jo veldig mye fokus på at vi er fra Ål og jeg har fått en del reaksjoner på at «jøss, bor du i Oslo». Det er nesten så folk blir litt skuffa, som om vi ødelegger en illusjon, forteller Aslag.

– Ikke dårlig

Men for å redde stumpene av illusjonen; resten av bandet holder fortsatt hus på Ål. Og i disse dager er de igjen aktuelle med plate. Den tolvte i rekken og nesten tre år etter forrige plate («Spissrotgang») kommer «Leite etter lykka» førstkommende mandag.

Og som om de elleve forrige platene ikke har gjort nok suksess – dette skal være den beste plata noensinne.

– Ja, folk kan si hva de vil om denne plata, men den er i alle fall ikke dårlig, sier Lars Håvard.

Og han skal jammen få rett i det. Plata er nemlig både mer variert og mer gjennomarbeida enn tidligere plater. Årsaken er rett og slett ulykken under fjorårets Skippagurra-festival i fjor sommer. Under en konsert 3. juli for snart et år siden falt Aslag av scenen. Resultatet var brudd i nakken og i begge håndleddene.

Les også: – Moro å slå Kent!

Annerledes år

– Det har vært et litt annerledes år ja. Det var jo et tidspunkt i fjor hvor jeg ikke visste noenting. Så viste det seg jo at operasjonen var vellykket, men jeg visste jo fortsatt ikke noe om senskader, sier han.

– Men jeg må nesten fortelle en historie om det. Da jeg begynte å bli bedre så leste jeg gjennom aviser om det som hadde skjedd og da var det et leserinnlegg i en Finnmarks-avis. Det var en mann som hadde overhørt en annen som hadde lyst Skippagurra-festivalen i bann før ulykken. Det var litt ekkelt. Jeg har jo litt problemer med å tro på det, men det var litt spesielt å lese om det, sier Aslag.

Heldigvis har det gått bra. Over all forventning faktisk, og i dag er Aslag restituert.

– Hvordan har dette preget arbeidet med den nye plata?

– Jeg hang jo plutselig litt etter materialmessig, men Lars Håvard begynte jo i studio i fjor høst, og så kom vel jeg inn i november, forteller Aslag.

– Det fine har jo vært å sitte i studio og at vi kun gjorde det. Når det først gikk så galt, så var det på en måte bra for plata, sier Lars Håvard.

– Ja, det var en fin prosess for meg også, jeg kunne jobbe i mitt eget tempo og det har vært veldig fint for opptreningen også, sier Aslag.

– Aldri så galt at det ikke er godt for noe?

– Jeg skulle gjerne vært dette foruten, men samtidig har kanskje bandet hatt godt av det. Kanskje publikum også. Vi har jo aldri hatt et så langt opphold før, sier Aslag, som sammen med bror Lars Håvard og resten av gutta i bandet nå er klar for turné og plateslipp.

Klar for turné

Rundt 50 konserter skal de gjøre unna i månedene som kommer. Og det i jubileumsåret 2010. Det er nemlig 20 år siden Hellbillies starta.

– 20 år som band, det må da finnes en og annen røverhistorie?

– Tja, det er egentlig ikke det tror jeg. Eller altså, det er jo noe, men det er veldig internt, så jeg tror rett og slett ikke det er morsomt for noen andre enn oss. Når vi turnerer så er vi på jobb, det er klart vi har mye moro, men det er mest intern moro, sier Aslag.

– Ja, men det er en historie, skyter Lars Håvard inn.

– Det var en gang vi spilte i Skippagurra og da falt Aslag av scenen, sier han. Og ler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.