*Nettavisen* Nyheter.

– Sjekk det elektriske anlegget før du kjøper bolig

SJEKK EL-ANLEGGET FØR DU KJØPER BOLIG: – I et gammelt sikringsskap med skrusikringer bør du sjekke at sikringene ikke er misfargede eller lukter brent, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for el-sikkerhet i bransjeorganisasjonen NELFO. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Boliger omsettes i rekordfart. Kjøpere har lite tid til å tenke seg om. El-bransjen bekymrer seg over at enkelte kjøper såpåass raskt at de glemmer bort hele det elektriske anlegget.

OSLO: – Boligene på markedet selges fortere enn vi har sett noen gang. Omløpshastigheten fra boligen blir lagt ut til den er solgt er i gjennomsnitt 14-16 dager i de største byene. Det gir ikke folk mye tid til å tenke seg om, sier Kent V. Syvertsen, salgsdirektør i DNB Eiendom.

Sjekk det elektriske

Og det er nettopp dette som er grunnen til at el-bransjen ber boligkjøpere tenke seg godt om før de kjøper boligen.

NYSGJERRIG PÅ BOLIGPRISENE I DITT NABOLAG? SJEKK HER!

Er ikke det elektriske anlegget i orden, kan det fort bli dyrere enn forventet.

– Sjekk om noen av de elektriske punktene er løse og om de er misfarget eller ødelagt. I et gammelt sikringsskap med skrusikringer bør du sjekke at sikringene ikke er misfargede eller lukter brent. Kjenn også gjerne etter om sikringene er varme, for det kan det tyde på for høy belastning eller løse koblinger, og kan i verste fall være en brannbombe, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for el-sikkerhet i bransjeorganisasjonen NELFO.

Be om dokumentasjon

Dagens el-forskrifter stiller minimumskrav til hvordan en elektrisk installasjon skal installeres og hvilket sikkerhetsutstyr som skal monteres. Det er også klare krav til dokumentasjon som blant annet sier at det skal finnes en samsvarserklæring på det elektriske anlegget.

Er det montert varmekabler, downlights eller liknende skal det være dokumentert.

Samsvarserklæringen er et verdipapir som alltid skal følge anlegget. Dette er en garanti på at installatøren har utført en forskriftsmessig installasjon.

– Et elektrisk anlegg bør kontrolleres hvert femte år. Det er naturlig å spørre selger når anlegget sist ble kontrollert, om det foreligger dokumentasjon på dette og om boligen har en fastelektriker. Dette kan være en stor trygghet for den som skal kjøpe bolig, og en god investering for den som skal selge bolig, sier Sørensen.

LES ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Ullevål sykehus sendte forslått 92-åring hjem alene på natten

Skolene er budsjettvinnere

– Må tåle Muhammed-harselas

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.