*Nettavisen* Nyheter.

– Sju personer utnyttet i Lime-butikker

FLERE AKSJONER: Politiet aksjonerte mot flere Lime-butikker tirsdag. Her fra Lime på Tøyen i Oslo tirsdag formiddag. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Minst sju personer skal være identifisert som ofre for menneskehandel i Lime-saken. Politiet mener å ha avdekket et godt organisert nettverk.

09.09.14 21:19

Lillestrøm/Oslo (NTB-Anne Marjatta Gøystdal): Alle ofrene skal være fra Nepal og Pakistan. De fornærmede ble tvunget til å jobbe i Lime-butikker for å betale bakmenn for reisen til Norge, samtidig som ID-papirene deres ble holdt tilbake, ifølge politiet.

Politiet vil ikke bekrefte hvor mange personer det er snakk om, men ifølge Dagbladet er minst sju personer ofre for ulik grad av utnytting.

De skal være tvunget til å jobbe i butikken for å betale tilbake gjeld til bakmenn, og politiet og Nav mistenker også organisert trygdebedrageri.

Flere av de mulige ofrene er også ført opp som låntakere på store banklån som i realiteten skal ha blitt disponert av bakmenn, ifølge avisen.


– Kan være instruert

Politiet og flere andre etater gikk tirsdag til storaksjon mot Lime Minipris-butikkene. 18 personer er pågrepet og siktet i saken. Ti av dem for menneskehandel, fire for grovt heleri og fire for grovt bedrageri.

Nå forsøker politiet å finne ut hvor pengestrømmen skal ha gått og hvem de angivelige bakmennene er. Ofrene sitter på avgjørende opplysninger, ifølge politiet, men det fryktes at de er instruert om hva de skal si.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lillestrøm 20140909. Ofre for menneskehandel er ofte særlig sårbare fordi de ikke snakker språket, ikke kjenner forholdene og har mye å tape, understreket politimester Bjørn Vandvik og politiinspektør Åsmund Yli under tirsdagens pressekonferanse ved Romerike politidistrikt. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)


– De fornærmede har nå fått en refleksjonsperiode slik at de kan tenke gjennom hva de skal fortelle. Det er viktig at disse personene tas hånd om, slik at ikke bakmenn eller personer i systemet får tak i dem, sier politiinspektør Åsmund Yli til NTB.

Sårbare personer

Razziaen er den mest omfattende av sitt slag i Norge noensinne. De mest alvorlige siktelsene omhandler tvangsarbeid og grov menneskehandel.

I dette tilfellet mener vi ofrene har reist til Norge finansiert ved lån som må nedbetales ved trekk i lønn

– To av kjennetegnene ved menneskehandelsaker er at det er vanskelig å få offer til å snakke med politiet, og at det krever mye ressurser å etterforske disse sakene. I dette tilfellet mener vi ofrene har reist til Norge finansiert ved lån som må nedbetales ved trekk i lønn. Det er blitt gjort låneopptak i deres navn, og ID-papirer er holdt tilbake av bakmenn, sier politimester Bjørn Vandvik ved Romerike politidistrikt.

Under etterforskningen mener politiet også å ha avdekket skatteunndragelse, trygdebedrageri, lånebedrageri, bruk av andres identitet og skimming.

– Det mest alvorlige er den grove utnyttelsen av mennesker i en sårbar situasjon, sier Vandvik.

Startet med skattesnusk

Saken startet med at skatteetaten undersøkte et par butikker for mistanke om svart arbeid.

De ansatte nektet å vise legitimasjon og stakk av da kontrollørene forsøkte å gjøre sine undersøkelser. Arbeidsgiveren skal ha nektet å vise dokumenter om arbeidsforholdet.

Klikk på bildet for å forstørre.

FLERE UNDERSØKT: Flere Lime-butikker ble undersøkt av skattemyndigheter og politi tirsdag. Her fra butikken på Etterstad i Oslo. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Saken viste seg etter hvert å ha forgreininger til trygdesvindel, ifølge Nav kontroll.

Vi mener å ha funnet fiktive arbeidsforhold og at det er lagt til rette for svart arbeid samtidig som personer mottar støtte fra Nav

– Vi mener å ha funnet fiktive arbeidsforhold og at det er lagt til rette for svart arbeid samtidig som personer mottar støtte fra Nav. Det er også funnet kunstig høy lønn for stilling eller arbeidsoppgaver, sier May Snedsbøl, avdelingsdirektør i Nav kontroll.

Politiet understreker at aksjonen fortsatt pågår, og at det trolig blir flere pågripelser og ransakinger. Tirsdag kveld gikk politiet til ransaking av en butikk på Ammerud i Oslo.


Lime-sjefen i varetekt

Lime-sjef Sajjad Hussain (37) sitter for tiden varetektsfengslet, siktet for grov menneskehandel. Han ble pågrepet av politiet på Gardermoen lørdag 16. august da han forsøkte å gå om bord i et fly som skulle til Portugal. Han nekter straffskyld.

– Han sitter i isolasjon og er ikke kjent med aksjonen. Han har ikke hatt grunn til å tro at politiet har noe grunn til razziaen, sier 37-åringens advokat John Christian Elden til NTB.

Det har ikke lyktes NTB i å komme i kontakt med ledelsen i Lime.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.