RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bydel Gamle Oslo tror bedre informasjon vil gjøre at avslagsprosenten på sykehjemsplasser vil gå ned.
Bydel Gamle Oslo tror bedre informasjon vil gjøre at avslagsprosenten på sykehjemsplasser vil gå ned.

– Skal bli bedre

Bydel Gamle Oslo mener det store avslaget på sykehjemsplasser skyldes dårlig informasjon til brukerne.

GAMLE OSLO: – Det vi ser er at vi kan bli bedre på informasjon om kriteriene som ligger til grunn for å få sykehjemsplass, sier bydelsdirektør i Bydel Gamle Oslo, Lasse Østmark.

Bydelen hadde i 2008 en avslagsprosent på 42 prosent på langtidsopphold på sykehjem, men Østmark frykter ikke at bydelen har for strenge krav til tildeling av sykehjemsplasser.

– Vi har et plantall på 19,5 prosent belegg for befolkningen over 80 år og det er i tråd med det bydelene stort sett ligger på, sier han, og legger til at mange av dem som har fått avslag i stedet har fått andre løsninger.

– Mange har fått innvilget hjemmesykepleie, sier han.

Få klager

Av de 38 som i fjor fikk avslag på tildeling av sykehjemsplass, var det ni som klagde, hvorav sju ble tatt til følge, det vil si at vedkommende fikk tildelt plass på sykehjem etter en ny vurdering.

– Det betyr at brukerens behov hadde endret seg. Sånn er det jo fote, at når man vurderer på nytt, så har behovet endret seg og da er det grunnlag for sykehjemsplass, sier Østmark og legger til at av tre saker som ble tatt opp for lokal klagenemd var det ingen som fikk medhold.

–Det mener vi betyr at våre vurderinger var riktige, sier han.

Frp kritisk til rekordstort avslag på sykehjemsplasser

Ikke økonomisk begrunnet

Frp gikk denne uka ut i Østkantavisa med frykt for at mange eldre lider som følge av for strenge tildelingskriterier. Partiet fryktet også at bydelen brukte hjemmetjenester i større utstrekning enn sykehjemsplasser, som følge av økonomiske motiver.

Det avviser bydelsdirektør Østmark.

– Nei, det er det ikke. Vi prøver å ha et riktig nivå på dem som skal på sykehjem, og der forholder vi oss til plantallet på 19,5 prosent for befolkninga over 80 år. Noen tilfeller er vi litt over det og noen ganger er vi litt under, sier han, og forklarer at bydelen allerede har snakket om tiltak.

– Vi har diskutert saken og vi tror det handler om å gi bedre informasjon til brukerne før de søker sykehjemsplass, sier Østmark.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere