RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erling Folkvord (Rødt) mener kommunen fører en "hushai-politikk". Han forstår godt at Boligbygg sine leietakere er frustrert.
Erling Folkvord (Rødt) mener kommunen fører en "hushai-politikk". Han forstår godt at Boligbygg sine leietakere er frustrert.

– Skammelig av Boligbygg

"Skammelig" er Erling Folkvords (R) dom over de høye husleiene i kommunale boliger. Helt greit, mener de borgelige partiene.

ØSTKANTEN: Østkantavisa spurte politikerne hva de synes om at Boligbyggs kraftige husleieøkning. Sist uke fortalte vi om Berit Finden og Bjørn Charles Hansen som har fått 57 og 82 prosents påslag på sine husleier.

– En bolighai

Leietakere i kommunale boliger skal betale gjengs leie. Mange sliter nå med å få endene til å møtes. Erling Folkvord i Rødt er kritisk til det som skjer.

– Dette er et opplegg for å gjøre beboerne enten husløse, eller tvinge dem til å bli sosialklienter. Formålet med kommunale utleieboliger har vært at folk med alminnelig økonomi fikk en bolig med nøktern standard til overkommelig pris. Men i flere år har mange opplevd at Oslo opptrer som en bolighai. Dette skaper en unødvendig klientsituasjon for flere leieboere, sier Folkvord.

– Boligbygg er pressa av budsjettvedtak og blir tvunget til å opptre som bolighai. Rødt har foreslått at det ikke skal kreves noe utbytte fra Boligbygg. Dersom de får et overskudd, skal det brukes til vedlikehold, sier han.

Folkvord skjønner godt at leietakernes frustrasjon.

– Men folk skal være klar over at det er Høyre, Frp, V og KrF som gir ordren til Boligbygg, påpeker Rødt-politikeren.

BOLIGBYGG: RETTER KRITIKKEN FEIL STED

KrF er uenig

Varaordfører Aud Kvalbein (KrF) er kraftig uenig med Folkvords analyse. Hun viser til Eiendomsreformen som de blå partiene vedtok i 2003, med støtte fra SV.

– Det er en fordel at man betaler den gjengse leien. Tidligere var det mange som bodde i kommunal bolig, som slett ikke trengte det. De hadde vanlige jobber, og kunne kjøpe egen bolig. De satt på husleieavtaler som var arvelige. Eiendomsreformen var ikke populær, men vi ønsket heller å hjelpe menneskene framfor å subsidiere boligen, forklarer Kvalbein.

– Resultatet blir en høy husleie, men de som trenger det, får bo støtte. Det er en bedre måte å hjelpe på, sier KrF-politikeren.

– Er ikke dette med på å klientifisere folk?

– Det er en måte å få ut dem som ikke trenger hjelp, slik at vi ikke bruker offentlige penger på mennesker som klarer seg selv, svarer hun.

– Folk vi har snakket med forteller om 80 prosents husleieøkning?

– Da har de trolig hatt veldig billig husleie i utgangspunktet, svarer Kvalbein.

– Folkvord mener kommunen opptrer som bolighai?

– Der er jeg helt uenig med ham. Den opprydningen som har skjedd, førte til at vi ikke lenger bruker offentlige midler til å subsidiere folk med en helt grei økonomi, mener Kvalbein.

RØDT VIL LEGGE NED BOLIGBYGG

Dårlig vedlikehold

Byråd for eldre og sosiale tjenester Sylvi Listhaug (Frp) peker på at vedlikeholdet av de kommunale boligene - før Eiendomsreformen ble innført - var elendig.

– Beboeren betaler prisen det reelt sett koster. Mange har statlig og kommunal bostøtte. Summen de til slutt betaler blir ikke så høy som det kan se ut som. Alternativet hadde vært å betale lavere husleie, noe som hadde ført til at vi ikke hadde penger til vedlikehold. Da måtte vi kutta på andre områder. Noe av poenget med Eiendomsreformen er at vi får dekket litt av kostnader man har med løpende vedlikehold, sier Listhaug.

Så kommunen opptrer ikke som bolighai?

– Folkvord sitt syn på livet er nok annerledes enn mitt. Jeg er mer opptatt av å tilby folk en verdig bolig., sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere