RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ski-VM i Kollen er nødt til å bli en suksess

Erik Øimoen ble hentet inn som redningsmann da prosjektet nye Holmenkollen nasjonalanlegg landet på kulen.

HOLMENKOLLEN: – Ingenting tilsier at arrangementet ikke skal bli en suksess. Hvis noe skal ødelegge, er det i så fall værgudene. Nå venter vi bare på å ta imot utøvere, publikum og media. Dette blir en fantastisk folkefest, sier Erik Øimoen, utbyggingsdirektør for nye Holmenkollen nasjonalanlegg.

STORT BILDEGALLERI: NYE HOLMENKOLLEN ARENA

"Vi opparbeidet oss etter hvert en lang liste med feil og mangler"

 

For halvannet år siden så det imidlertid svært mørkt ut. Budsjettet hadde sprukket med 600 millioner og total prislapp for prosjektet kom opp i 1,8 milliarder kroner.

Det resulterte i at Oslos byråd for næring og idrett, Anette Wiig Bryn, gikk av, og ansvaret for prosjektet ble etter hvert overført fra konstituert idrettsbyråd Jøran Kallmyr, til finansbyråden i Oslo. Samtidig ble Øimoen hentet inn for å få anlegget ferdig i tide.

– Da jeg kom inn i bildet sommeren 2009 lå vi omtrent seks uker etter skjemaet, og anlegget skulle stå ferdig til prøve-VM i mars året etter. Vi hadde med andre ord svært dårlig tid, så høsten og vinteren var mildt sagt svært hektisk. Det ble dårlig med ferier på meg det neste året, for å si det sånn. Men det var det verdt, forteller Øimoen.

LES ALT OM SKI-VM HER

STORT BILDEGALLERI: NYE HOLMENKOLLEN ARENAØimoen forteller om mange store utfordringer underveis. Spesielt da de åtte seksjonene til tårnet i Holmenkollbakken skulle løftes og monteres sammen med resten av stålkonstruksjonen.

– For å spare tid ble så mye som mulig installert i de ulike seksjonene av stålkonstruksjonen før de ble løftet opp og montert. Det resulterte i deler som veide opp mot 145 tonn, og som skulle løftes på plass i den verste årstiden hva gjelder vær og vind. Det var mange som holdt pusten da seksjon 8, den siste seksjonen, ble heist til værs 24. november 2009, sier Øimoen.

LES OGSÅ: Fun facts om Holmenkollen

Erik Øimoen blir betegnet som Holmenkollens redningsmann. Han mener den nye arenaen sikrer en ubetinget suksess for Ski-VM. FOTO: BJØRN-MARTIN BRÅTEN NORDBY

Utbyggingsdirektøren forteller også om en lang og utfordrende prosess for å utbedre anlegget etter det ble tatt i bruk under prøve-VM. Ifølge Øimoen har det særlig vært utfordringer rundt snøproduksjon, tilrettelegging av datasystemer og utbedring av blant annet nettverksforbindelse for media.

– Vi opparbeidet oss etter hvert en lang liste med feil og mangler, ned til minste detalj. Så måtte vi prioritere hva som var viktigst til enhver tid. I et så stort anlegg som dette ville det vært umulig å få alt til å klaffe med en gang, men akkurat som med idrett så blir man ikke bedre uten å trene, og det har vi gjort i snart et år nå, sier han.

"Da jeg først ble spurt om å ta et prosjekt som jeg visste ville bety så mye for så mange, var jeg aldri i tvil"

 

Til tross for store utfordringer som han visste ville komme, nølte ikke Øimoen lenge før han tok jobben som utbyggingsdirektør og redningsmann for prosjektet.

Da jeg først ble spurt om å ta et prosjekt som jeg visste ville bety så mye for så mange, var jeg aldri i tvil. Det har vært et enormt press og mye arbeid, men jeg føler meg beæret som fikk lov til å være med på dette. I mine øyne finnes det ikke et nasjonalanlegg i verden som kan måle seg med dette nå. Det er et ikon for Norge og for Oslo, sier han.

Erik Øimoen var aldri i tvil da han ble spurt om å ta over Holmenkollen-prosjektet. FOTO: BJØRN-MARTIN BRÅTEN NORDBY

Som et av de største høydepunktene underveis nevner han da første hopper slapp bommen på toppen av Holmenkollbakken. Et godt gjennomført prøve-VM står også høyt på listen.

– Vi fikk mye skryt fra idretten og utøverne. Det betydde svært mye for oss i det videre arbeidet med å få anlegget i stand til VM, sier han.

STORT BILDEGALLERI: NYE HOLMENKOLLEN ARENA

"For å bevare noe av historikken til Holmenkollen, har vi derfor laget et «nytt» Besserudtjern"

 

Det mangler heller ikke på kuriositeter ved det nye ski- og hoppanlegget. Blant annet er Besserudtjernet, som tidligere lå i bunnen av hoppbakken, nå tappet ned og fjernet. Det naturlige tilsiget av vann er samtidig lagt i rør ned til et nytt kunstig tjern nedenfor Midstubakken, som skal fungere som vannmagasin til snøproduksjon.

– For å bevare noe av historikken til Holmenkollen, har vi derfor laget et «nytt» Besserudtjern, ved siden av Holmenkollbakken. I slutten av april 2009 ble også den gamle peisestua flyttet hit. Da ble den tradisjonsrike bygningen løftet opp og flyttet i sin helhet, forteller Øimoen.

 

Erik Øimoen er klar for Ski-VM. Onsdag braker det løs i nye Holmenkollen! FOTO: BJØRN-MARTIN BRÅTEN NORDBY

LES ALT OM SKI-VM HER

STORT BILDEGALLERI: NYE HOLMENKOLLEN ARENA

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere