– Skjenkepolitikken i Oslo har gitt oss en utrivelig og farlig hovedstad

Petter Nome mener politikerne må trå til for å gjøre utelivet i Oslo bedre.

Petter Nome mener politikerne må trå til for å gjøre utelivet i Oslo bedre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Petter Nome mener politikerne må ta seg kraftig sammen i forhold til å utstede skjenkebevillinger i Oslo by.

OSLO: Tidligere Nrk-kjendis Petter Nome er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Bakgrunnen for utspillet hans er gårsdagens Brennpunkt-dokumentar på NRK1. Programmet viser hvordan en mann som spilte overstadig beruset fikk servering på fire av fem utesteder i Oslo. Den samme mannen ble nektet på fem av fem steder i Stockholm.

LES OGSÅ: Vi har nok skjenking her!

Overskjenking

– De fleste serveringssteder er seriøse og ryddige. Det er også de fleste gjestene. Men politikken med at ”det skal være lett å få og lett å miste” skjenkebevillinger er en gedigen fiasko. Mange som aldri burde fått skjenke en dråpe tjener store penger på useriøs drift og overskjenking, og de holder på i årevis uten at noen griper inn, sier Nome.

Han mener det først og fremst er politikerne som må ta ansvaret for den negative utviklingen.

– Et eksempel er at man lar det hope seg opp en masse steder for ungdom med svære bardisker innenfor små områder i byen. Da ber man om bråk, mener han, og oppfordrer politikerne til å investere i en mer seriøs bransje.

LES OGSÅ: Nå skal Løkka bestemme selv

– Bruk noen millioner

– All erfaring viser at det lønner seg for en by å investere noen få millioner til opplæring av dørvakter og servitører. Man får tifold tilbake i form av mindre vold, fyll og ødeleggelse, mener Nome.

– Er det ikke utestedenes ansvar å sørge for kvalifisert personell?

– Absolutt. I Stockholm har de satset stort på opplæring av serveringspersonale for å hindre skjenking av mindreårige og fulle folk. Fyllevolden er redusert med 30 prosent. Det er resultat av et nært samarbeid mellom bransjen og myndighetene. Quebec i Canada har en svært liberal alkohollovgivning, men har likevel landets laveste andel alkoholrelaterte problemer. Her er det jobbet systematisk med eiere og ansatte på steder med skjenkebevilling. Man må samarbeide for å oppnå resultater, sier han.

Savner hyggelig uteliv

Bryggeri- og drikkevareforeningen peker på at for 90 prosent av oss handler alkohol om glede og livskvalitet. De som drikker ansvarlig har rett til å hygge seg på byen, uten å få kvelden ødelagt av skjenkesteder som vil tjene noen ekstra kroner på illegal skjenking av fulle folk.

– Vi trenger rett og slett et bedre utviklet uteliv i Oslo. Flere steder der folk er ute for å ha det hyggelig. Det handler om kvalitetssikring i begge hender, avslutter Nome.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag