Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Skolene sier nei

VIL INN: Foreløpig har ikke Sosialistisk ungdom noe sted å holde nasjonal konferanse, første helgen i mars - her ved Kringsjå/Nordberg skole som deler på blant annet samlingssal og gymsal, fra venstre: Oslo SU-leder Eira Lie Jor, i rødt lokalpolitiker Hanne Lyssand (SV) og i lilla SU-nestleder for hele landet, Ebba Boye.
VIL INN: Foreløpig har ikke Sosialistisk ungdom noe sted å holde nasjonal konferanse, første helgen i mars - her ved Kringsjå/Nordberg skole som deler på blant annet samlingssal og gymsal, fra venstre: Oslo SU-leder Eira Lie Jor, i rødt lokalpolitiker Hanne Lyssand (SV) og i lilla SU-nestleder for hele landet, Ebba Boye. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga
Sosialistisk ungdom skal arrangere nasjonal konferanse i Oslo første helgen i mars. Problemet er bare at de ikke har noe sted å være.

OSLO: Sosialistisk ungdom (SU), og andre ungdomsorganisasjoner, benytter ofte skoler som lokaliteter for større arrangementer.– Og eneste muligheten vi har for å få til overnatting for flere hundre mennesker, en foredragssal, mange mindre grupperom samt et skolekjøkken der vi kan lage mat til alle ungdommene, fra rundt 14 år og opp til 25. Det har alltid vært utfordrende å få tak i skolelokaler, men i det siste har det blitt veldig vanskelig.

– Per i dag har vi ingen steder å være første helgen i mars, sier en oppgitt nestleder av sosialistisk ungdom (SVs ungdomsparti) i Norge, Ebba Boye, sammen med Oslo-leder Eira Lie Jor.

De forteller også at organisasjonen er avhengig av å bruke skoler i Oslo-området på grunn av reisekostnader og mulighet for å få tak i eksterne foredragsholdere. Og allerede har flere enn 100 deltagere meldt seg på.

Veldig trist!

– Vi har tatt kontakt med mer eller mindre alle skoler i Oslo, og også en del skoler i Akershus. Den vanligste beskjeden er at skolene ikke leier ut. Engebråten på Kjelsås er ett unntak, men den er allerede booket opp, forteller SU-jentene.

– Det er jo veldig trist om vi nå må avlyse arrangementet! Etter sommeren har det vært mye debatt om viktigheten av demokrati og ungdomsengasjement. Det blir det ihvertfall ikke mye mer av, hvis vi ikke kan samle oss noe sted! Denne typen konferanser er nerven i vår ungdomsorganisering, og eneste muligheten til å samle ungdommene, legge til rette for diskusjoner og invitere innledere som snakker om ulike politiske tema, ifølge Boye og Jor.

– Arrangementet er også sosialt og rusfritt - også med et godt kulturtilbud med konserter og lignende på kveldstid, ifølge Boye og Jor, og legger til at SU selvsagt betaler kostandene til vask og lignende ved leie.

Nei også fra Kringsjå

Kringsjå skole er en av nei-skolene.

– Generelt sett er vi restriktive med utleie av skolens lokaler, og særlig til virksomhet som ikke direkte er knyttet til skolens elevers aktiviteter utenfor skoletid. Det vi også erfarer når vi har leid ut utover det som naturlig er elevaktiviteter, er at lokalene ikke alltid blir levert tilbake i den stand som lokalene har blitt leid ut i, sier undervisningsinspektør ved Kringsjå skole, sier Ketil Michelsen.

– I tillegg ser vi at utleie av skolens lokaler – og da særlig i helger og på fridager – genererer merarbeid for skolens administrasjon og ansatte. Det er blant annet mange rutiner og annet som man skal gå gjennom med leietagere, sier Michelsen.

Opp til skolene

Og byrådsavdeling for kunnskap og utdanning sier at skolene selv må få bestemme om de ønsker å leie ut, eller ikke.

Vi er i utgangspunktet positive til at skolene leier ut lokaler til frivillige organisasjoner. Det er likevel opp til skolene selv å vurdere sitt eget behov for lokaler, og om de ønsker å leie ut skolene, ifølge byrådssekretær Camilla Strandskog (H).

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!