RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Skriv om noe annet enn heroin


Thorvald Stoltenberg har ledet regjeringens rusutvalg, som onsdag la fram sin rapport, de de blant annet anbefaler heroinutdeling, flere sprøyterom og rasker behandling av rusavhengige. ARKIVFOTO
Thorvald Stoltenberg har ledet regjeringens rusutvalg, som onsdag la fram sin rapport, de de blant annet anbefaler heroinutdeling, flere sprøyterom og rasker behandling av rusavhengige. ARKIVFOTO
Et flertall i Stoltenbergutvalget går inn for heroinutdeling. Men Thorvald Stoltenberg ber pressen skrive om noe annet.

OSLO: Et samlet rusfelt spisset ører, da Thorvald Stoltenberg i dag la fram rapporten til regjeringens rusutvalg i dag. Rapporten kommer halvannet år etter at utvalget ble nedsatt. En direkte konsekvens av tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssens uttalelser om at Norge burde se på muligheten for heroinutdeling.

Les også: – Historisk vendepunkt

Vil ha heroinutdeling

Likevel kom Stoltenberg med en sterk formaning til pressen, da han la fram rapporten i dag.

– Så er vi kommet til det dere venter på. Alle snakker om heroinutdeling, men jeg håper at dere også vil skrive om betydningen av rask behandling og en ansvarskjede som holder, sa han.

Les også: Jubler over heroinutdeling

På tross av at et flertall i utvalget (Roger Andresen, Åslaug Haga, Carl I. Hagen, Inger Lise Skog Hansen og Thorvald Stoltenberg, journ. anm.) ønsker å gå inn for heroinutdeling, mener Stoltenberg det er viktig å fokusere på blant annet raskere behandling og en mer sammenhengende behandlingstjeneste.

– Vi er enige om at det må gis rask behandling. Så har vi vektlagt behovet for klare ansvarslinjer. Vi mener det må opprettes sentre rundt i landet med all nødvendig ekspertise. Det må også være en los som følger brukeren gjennom systemet og passer på at riktig behandling gis, sa Stoltenberg, om de mindre kontroversielle temaene i rapporten.

Les også: – Rusmiljøet i Oslo har blitt mer råttent

Brukerorganisasjonene på rusfeltet har lenge stått samlet om å kreve raskere behandling og større kontinuitet i behandlingsapparatet. Dette har Stoltenbergutvalget tatt på alvor.

Les også:

Høyre: – Heroin er problemet, ikke løsningen

LMS: – En fallitterklæring

Vil ha flere sprøyterom

I tillegg til heroinutdelingen er sprøyterommet blant de langt mer omdiskuterte tiltakene i rusomsorgen. Stoltenberg er imidlertid klar på at dette tiltaket bør utvides.

– Sprøyterommene bør utvides, med lengre åpningstid og flere hjelpetilbud. Askorbinsyre, står det på huskelappen min. Jeg visste ikke at det er helt ødeleggende når brukerne må løse opp heroinen i sitronsyre. Dette er et meget viktig helsepunkt, sa han.

Avkriminalisering

Når det gjelder avkriminalisering av narkotiske stoffer går også Stoltenberg lenger enn det blant annet regjeringen har gjort tidligere. Imidlertid går ikke utvalget inn for bastante anbefalninger på dette feltet.

– Her har vi kommet et stykke. I Oslo og Bergen fins det noe som heter domstolskontroll. Der blir avtale om behandling inngått, mot kontroll av rusbruk, sier Stoltenberg, og la til at han synes systemet i Portugal er «meget interessant».

– En del av oss har vært i Portugal og sett en meget interessant utvikling. De har overført problemer som tidligere lå under justis til helse. Nemnder av fagfolk gir brukeren råd om behandling, istedenfor straff, sier han.

Skal på høring

Når Stoltenbergutvalgets rapport ble lagt fram i dag var det flere måneder etter den opprinnelige planen. Både brukere, brukerorganisasjoner og andre etater innen rusfeltet har ventet lenge på rapporten, og mange har hatt store forventninger til den.

Likevel kan det ta lang tid før nye tiltak blir gjennomført i russektoren. Rapporten skal nå ut på høring, før konkrete saker skal behandles.

Les også: – Vår tids viktigste helsesak

Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen har tidligere gått ut og hevdet at heroinutdeling ikke blir aktuelt i hennes tid som statsråd. Da hun fikk overrakt rapporten i dag, holdt hun seg unna temaet.

– Vi vil komme tilbake til Stortinget med våre vurderinger når høringsrunde og behandling er ferdig. Av det du har nevnt vil jeg jobbe hardt for å få på plass denne losen som skal følge deg gjennom systemet, sa hun til Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere