*Nettavisen* Nyheter.

– Skulle hatt hybel i parkeringshuset!

30 ÅR: Storsenteret på Storo er 30 år i år, Unni Merethe Aasgaard har vært senterleder i de siste 18 år, og Grethe Mannsåker til høyre, har vært kunde i alle årene. Foto: Kristin Tufte Haga

Grethe Mannsåker (63) fra Grefsen var også kunde da kjøpesenteret på Storo åpnet for 30 år siden. Da var det 11 butikker, nå er det 130.

Klikk på bildet for å forstørre.

FRISØR: Auster Frisør har "alltid" vært på Storosenteret, her senterdirektør Unni Aasgard i stolen, og frisør Lena Vangstad Olsen. Foto: Kristin Tufte Haga

Klikk på bildet for å forstørre.

FOSS: Foss Jernstøperi (1963) – bygninger mellom Storobrua og jernstøperiet var trelastvirksomheter. H. C. Thauglands Trælastforretning fortsatt i området. På h. side av jernbanesporet kontorbygning til Erik Ruuds mekaniske verksted. Ved boligblokka i v. bildekant: låven på Storo gård, på andre siden av Vitaminveien er Storosmia, med trestvirksomhetene. Foto: historielaget-gkn.no

STORO: Praten går om nye gamle dager inne på Egon. Denne uken starter feiringen av 30 års-jubileum for Storo-senteret. Senterdirektør Unni Merethe Aasgaard har kommet over Grethe Mannsåker (63), som faktisk har vært kunde helt siden senteret åpnet for 30 år siden, på tomta til tidligere Foss Jernstøperi.


– Det er så hyggelig å dra ned hit og handle, eller kanskje bare for å ta en kopp kaffe med venninner. Det tar bare ti minutter å spasere ned hit, og jeg har nok vært innom her i hvert fall ukentlig siden åpningen for 30 år siden, forteller Grethe fra Grefsen, og legger til.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST

– Det fleipes om at jeg nok skulle hatt hybel i parkeringshuset, ler Grethe.

– Ingen spør oss

Av gamle avisutklipp fra 80-tallet, går det frem at dengangen bydelsutvalget 33, muligens var noe fornærmet over å ikke ha blitt dratt mer inn i planleggingen av det nye kjøpesenter på jernstøperitomta.

«Det er ingen som spør oss om vår mening! …På den måten blir bydelsutvalgenes medbestemmelsesrett det reneste sludder…» ifølge Erik Danielsen, den gang formann i bydelsutvalg 33, Grefsen Kjelsås og Nydalen.

Bydelsutvalget fryktet dengangen at bruksendringen fra jernstøperi til kjøpesenter, blant annet ville føre til økt trafikk og at nærbutikkene skulle bli konkurrert bort. At bydelsutvalget fikk noe rett, kan nok ikke senterdirektøren benekte. Da senteret skulle etableres, så var det heller ingen hemmelighet at senteret satset på de «bilende kundene».

– Likevel, vi har jo kun 520 parkeringsplasser som direkte tilhører senteret. Vi skulle gjerne hatt mange flere, men det sier kommunen nei til, forteller Aasgaard.

Fra 11 til 130

Fra starten med 11 butikker, og vinmonopol og bank, ved åpningen høsten 1984, kan vel det som har skjedd med Storo-senteret, eller Storo Shopping og eiet av Olav Thon, mildt sagt kalles en «total, extreme makeover».

Fra 4500 kvadratmeter til dagens 56.000 kvadratmeter. Fra 11 butikker til 130, og også med stort treningssenter i toppetasjen. Fra 1 milliard omsetning i 2009, til 2 milliarder i omsetning i 2012, etter at senteret var ferdig bygget ut.

Senterdirektøren kan avsløre at det kniving mellom Oslo-sentrene om størst omsetning.

– He, he. Jada, vi konkurrerer så klart om det. I fjor var vi størst, men akkurat nå så ligger CC-Vest foran oss. Men vi skal slå knallhardt tilbake i juleshoppingen, understreker Aasgaard.

2.1 milliard i omsetning

Omsetningen for fjoråret var på svimlende 2.1 milliarder kroner. Så langt ser ikke inneværende år ut til å bli noe dårligere.

Aasgaard har selv snart tjueårsjubileum som senterdirektør på Storo. Ifølge henne selv «verdens beste jobb», og hvor ingen dag er lik. Men selv om konkurransen fra de andre store sentrene i Oslo er tøff, så er det andre hun frykter mer.

– En tøff konkurrent er netthandelen. Det jeg tenkte da jeg startet her for 18 år siden, var at postordrehandelen, dengangens netthandel, også var en stor konkurrent. Folk er glade i å handle på nett. Da gjelder det å være kreativ å kunne tilby blant annet «goder» som følger med det å fysisk gå i butikken å handle, fremfor å shoppe hjemmefra, via pc’en og nettet, sier Aasgaard.

Egen skøytebane

Kreativitet er det på Storo. Eksempelsvis; Hvilke andre sentre kan friste med blant annet egen skøytebane? Til våren er det også planer om egen skateanlegg ved senteret.

Mens det for Grethe er mer enn nok med hyggelig betjening, god service og et bra utvalg av butikker, selv om hun nok kunne tenke seg enda flere frittstående «damebutikker»

– Men det er faktisk veldig mye fine folk som jobber i butikkene her på Storo. Blant annet i matbutikken er det jo en fryd å handle, makan til hyggelig betjening tror jeg man skal lete lenge etter, roser Grethe.

Blir i 18 år til

Men spørs om senterdirektøren selv drar på sentershopping i fritiden.

– Ha, ha. Nei, jeg er nok ikke den som raser rundt på kjøpesentre på lørdagen. Jeg har jo shopping rundt meg hele dagen her. For øvrig et dynamisk og inspirerende miljø å jobbe i. Mye unge folk som jobber i de forskjellige butikkene, og med mye energi.

Som senterdirektøren.

– Jeg tror jeg blir i 18 år til jeg, ler Aasgaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.