RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Skytingen kunne skjedd hvor som helst


FORTSATT TRYGT: Furuset fortsetter den positive nedgangen i kriminalitet og er fortsatt et trygt sted å bo, mener fungerende stasjonssjef Jarle Kolstad, etter to skyteepisoder på like mange måneder. FOTO: Vemund Sveen Finstad
FORTSATT TRYGT: Furuset fortsetter den positive nedgangen i kriminalitet og er fortsatt et trygt sted å bo, mener fungerende stasjonssjef Jarle Kolstad, etter to skyteepisoder på like mange måneder. FOTO: Vemund Sveen Finstad Foto: FOTO: Magne Mellem Enoksen
Fire personer er siktet i Oslo tingrett etter at en mann i 20-årene ble skutt på Furuset natt til fredag. Politi og personer i lokalmiljøet mener området fortsatt er et trygt og godt sted å bo.

FURUSET: En mann i 20-årene ble natt til fredag 18. mai skutt flere ganger ved Jerikoveien på Furuset. Mannen ble ikke livstruende skadd, og lørdag kveld ble hele ni personer pågrepet av politiet i saken.

Politiadvokat Hans Christian Ingebrigtsen i Oslo politidistrikt opplyser nå til dittOslo.no at fire menn i alderen 20-24 år tirsdag ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett med brev og besøksforbud, samt at de må tilbringe de to første ukene i full isolasjon.

Siktelsen lyder på forsøk på drap eller medvirkning til dette. 

Men til tross for drapsforsøket, den andre skyteepisoden på Furuset på to måneder, vil hverken politi eller personer i lokalmiljøet si seg enig i en negativ fremstilling av bomiljøet på Furuset.

Skremt

DittOslo.no var på åstedet dagen etter skytedramaet og snakket med vitner og personer som bor i området.

Brødrene Ahmed (14) og Bile (15) bor bare noen få meter unna åstedet, og hadde med umiddelbart vanskelig for å forstå hva som foregikk utenfor leiligheten.

– Jeg satt oppe sent og hørte plutselig en del smell. Jeg ble selvfølgelig redd og tenkte: hva er det som skjer – og gikk til mamma for å fortelle det. Jeg turte derimot ikke å se ut, sa storebror Bile.

Fortsatt trygt

Furuset var lenge belastet med mye bråk, men har de siste årene opplevd en stor nedgang i kriminalitet. Ved nok en alvorlig handling forverres ryktet på ny, men verken politi eller personer i lokalmiljøet kjenner seg igjen i en negativ fremstilling.

Dette til tross for at det er bare to måneder siden politiet sist rykket ut på en skyteepisode i en leilighet på Furuset.

29. september i fjor ble også 21 år gamle Thien Hoang skutt og drept på Furuset.

Om drapsforsøket natt til fredag sier fungerende stasjonssjef ved Stovner politistasjon følgende:

– Dette er enkeltstående hendelser som for så vidt kan skje hvor som helst.

Han vil ikke være med på snakk om oppblomstring av kriminalitet på Furuset, og avviser sammenhengen mellom drapsforsøket og tryggheten ved å bo der.

– Vi mener fortsatt at trenden er nedadgående, sier han.

Stasjonssjef Espen Nag Aas ved Stovner politistasjon kunne i et intervju tidligere i år vise til en kraftig nedgang i kriminalitet i hele Groruddalen. 

Furuset-ambassadør Heidi Mikkelsen sa også til dittOslo.no dagen etter skyteepisoden at de som bor der ikke kjenner seg igjen når onde tunger hvisker om at Furuset er mer kriminelt belastet enn andre steder i byen.

– Alt som foregår her blir blåst opp når noe negativt skjer. Det er egentlig veldig rolig her, og vi har det veldig godt. Det har aldri vært tryggere her, det snakket vi om senest 17. mai, sa Mikkelsen.

Stiller seg uforstående

Problematikk omkring rivaliserende kriminelle gjenger har tidligere vært viet betydelig oppmerksomhet. Men oslopolitiet sentralt kan ikke opplyse om de siktede har tilknytning til et etablert gjengmiljø.

– Det de sier selv er at de er kamerater. Det er menn i alderen 20-24 år der alle bortsett fra én er norske statsborgere. Alle er «noe kjent» av politiet fra før, sier politiadvokat Ingebrigtsen. 

Ifølge ham ser bakgrunnen for skytingen ut til å være konkret konflikt med fornærmede, men politiet kan på dette tidspunkt ikke si noe mer om detaljene rundt.

Ingebrigtsen forteller at de siktede stiller seg uforstående til at de er trukket inn i saken.

– Saken etterforskes for fullt videre. Det er mange gode spor i saken og mye god etterforskning som gjenstår, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere