*Nettavisen* Nyheter.

– Sløv kniv? Skjerp deg!

Nytt liv: Gunn Kristine Smeby gir gamle og sløve kniver nytt liv. Foto: Kristin Tufte Haga

– Med dårlig verktøy er det vanskelig å gjøre en god jobb – også på kjøkkenet, ifølge knivsliper Gunn Kristine Smeby.

Klikk på bildet for å forstørre.

Knivsliper: Den gamle slipesteinen til Gunn Kristine er mest til pynt. Men knivslipekunsten lærte hun på "gamlemåten" fra en "pensjonert" knivsliper.

GREFSEN: – Skjærer man det rå kjøttet opp med en dårlig slipt kniv, blir kuttet mer "rufsete", og mer kjøttsaft renner ut. Med en godt slipt kniv holder kjøttet mer på saftigheten. Både rimelige og dyre kjøkkenkniver trengs å slipes – omtrent en gang i året, mener knivsliper Gunn Kristine Smeby (43) fra Grefsen, som legger til at en billig kniv ikke nødvendigvis trenger å være noe dårligere utgangspunkt enn en dyr kniv.

Akkurat hva jeg ville

Gunn Kristine er en av veldig få i Østlandsområdet som tilbyr sliping av kniver, men også sakser, økser og andre skarpt verktøy, direkte fra huset sitt, innerst i Kurveien på Grefsen.

Etter flere år i tradisjonelle kontoryrker, hadde Gunn Kristine lyst til å helt skifte kurs. Og da ble det noe så "ordinært" som knivsliping (!).

– Jeg har alltid likt å gjøre ting med hendene mine, og er innehaver av både symaskin og motorsag, men det har vært på hobbybasis og i fritiden. En dag snublet jeg tilfeldigvis over et matprogram der TV-kokken fikk slipt knivene sine. Der og da "falt ting på plass" og jeg bare visste akkurat hva jeg hadde lyst til å satse på!

Ingen fagutdanning

– Det trengs ingen astronomiske summer for å etablere et knivsliperi, men derimot har jeg investert masse tid på å lete etter informasjon om kniver, stål, slipeteknikker, forskjellige slipemaskiner osv. Rundt påsketider var alt på plass – både utstyr og kunnskap, forteller Gunn Kristine.

Og hvis noen tror at det bare er å ringe Folkeuniversitet eller en yrkesskole og "bli" knivsliper, så er det helt feil. For ifølge Gunn Kristine finnes det ingen fagutdanning i knivsliperi i Norge.

– Nei den erfaringen må man ta på gamlemåten. Det vil si finne en som kan kunsten å lære fra han eller henne, forteller Gunn Kristine, som selv lærte fra en "pensjonert" knivsliper.

Og når knivsliperne snakker om kniver, så handler det ikke bare om "skarpe kniver".

Nye kniver slipes også

– De skal og være godt balansert, ha god ergonomisk utforming og ligge godt i hånda. Det er også viktig at selve eggen skal vare lenge. Og det mange tror er at kniven man kjøper er skarp nok rett fra butikken. Men mange nye kniver burde fått seg en runde her hos meg, og blitt "oppjustert" til riktig skarphet. Flere som kjøper ski går rett hjem og "prepper" før de skal brukes. Det samme burde man gjøre med knivene, ifølge kniveksperten, og legger til at sliping av en kniv koster opp mot hundre kroner.

Skjerpe og slipe

Og så er det viktig å ikke blande det å skjerpe kniven, med det å slipe den.

– Å slipe kniven er å lage en helt ny og skarp egg – det er hva jeg gjør ved hjelp av slipesteinen. Å skjerpe kniven er å vedlikeholde eggen mellom hver gang den brukes – optimalt sett. Skjerping er å "glatte ut" små ujevnheter og skader som eggen får når den brukes. Men selv om eggen holder seg skarpere ved skjerping enn uten, så vil den gradvis bli rundere og sløvere. Og i disse førjulstider, så har Gunn Kristine også gaveråd å komme med.

– Hos meg kan du få kjøpt gavekort for sliping, og gi til noen du kjenner med mange sløve kniver i skuffen!

Mer om skarpe og sløve kniver på www.skjerp-deg.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.