RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Små hoder trenger mat


Noen aktivitetsskoler satser på matpakker.
Noen aktivitetsskoler satser på matpakker. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Karl Andreas Kjelstrup
Matserveringen på Aktivitetsskolen varierer fra sted til sted. Politikerne er enige om at mat må serveres hver dag.

GRORUDDALEN: Aktivitetsskolen har holdt dørene åpne en stund, men nå som skolen har startet kommer det enda flere barn til Aktivitetsskolen etter endt skoledag.

Oslopolitikerne bestemte i fjor at Aktivitetsskolen skal legge til rette for at måltidet fungerer som en læringsarena.

Men når det kommer til matservering er det store forskjeller blant aktivitetsskolene. Noen serverer mat hver dag, andre satser på matpakker.

Alle aktivitetsskolene i Groruddalen har matservering, men her er det også store forskjeller. Mens noen serverer mat til barna hver dag, serverer andre mat i ny og ne. De fleste steder er det frukt og melk hver dag.

– Det er ingen tvil om at små hoder trenger mat i magen, sier Knut Even Lindsjørn (Sv), leder av bystyrets kultur og utdanningskomité.

Gode matvaner

– Bystyret har bestemt at Aktivitetsskolen skal skape gode matvaner, sier Lindsjørn, og legger til at dette kan gjøres på mange måter. Selv mener han at alle skoler bør ha et godt nok kjøkken, med alle fasiliteter som trengs, slik at barna får servert mat hver dag.

– Det er ikke snakk om restaurantmat, men enkel mat som gir næring og gode matvaner, sier Lindsjørn.

Leder av helse- og sosialkomiteen, Mazyar Keshvari (Frp), mener det er Sv sin skyld at ikke alle aktivitetsskolene har matservering hver dag.

– Forskning viser at det er en sammenheng mellom næring og læring. Sv i regjering lovet at alle barna skulle få mat på skolen, deriblant Aktivitetsskolen, men det løftet har ikke partiet klart å holde. De lovet laks og kylling, men mye er redusert til frukt og melk., raser Keshvari.

– Det er viktig med mat i skolen, slik at elevene kan lære seg å spise sunt og næringsrikt, sier Keshvari. Han påpeker at matpakker kan utgjøre forskjeller, da ikke alle foreldre er like flinke til å følge opp med variert kosthold.

– Hva barna spiser i helger og på ettermiddagene vet man ikke, derfor er det viktig å kunne tilby et ordentlig måltid som er næringsrikt, sunt og variert, sier han.

Les også: Vil ha gratis aktivitetsskole

Brød, frukt og melk

Helsedirektoratet har ingen retningslinjer som sier at barn på aktivitetsskolen skal ha mat, opplyser pressekontakt Hege Robberstad.

– Det finnes generelle retningslinjer og prinsipper for mat i barnehage og skole, forteller hun.

I direktoratets retningslinjer oppfordres skolene til å servere mat, melk og frukt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere