*Nettavisen* Nyheter.

– Søk hjelp i tide

RYDDET OPP: – TV3 hadde folk som sjekket hvilke kreditorer jeg skylde penger, så jeg fikk oversikt igjen, sier Ann-Ki Moe Hafstad. Her sammen med rådgiver Elin Ørjasæter og siviløkonom Hallgeir Kvadsheim fra programmet Luksusfellen på TV3. FOTO: Rubicon

For Ann-Ki Moe Hafstad fra Frogner i Oslo samlet regningene seg bare opp år etter år. Til slutt tok postkasseskrekken henne.

OSLO: – Postkasseskrekken er det verste. Der du er livredd for å åpne postkassa. Da havner regningene i plastposer og da «har du ikke regninger», sier Moe Hafstad.For 33-åringen startet problemene allerede året etter videregående. Hun er utdannet frisør og har alltid tjent lite. Dette har ført til harde prioriteringer, noe som har gjort at gjelda bare vokste seg større og større.

– Jeg valgte å betale mat i stedet for regninger. Når man har betalt regninger den ene måneden og ikke hatt råd til mat, prioriter man mat den andre måneden.

Moe Hafstads nærmeste har aldri visst om hennes økonomiske problemer. Det angrer hun på i dag.

– Det var kanskje feilen at jeg ikke spurte mamma om lån til å betale en regning. Jeg har studert med banklån, da Lånekassen ikke har godkjent utdanningen. Jeg valgte å refinansiere lånet mitt for å betale regninger. Da ballet det bare på seg, sier hun.

LES OGSÅ: Postkassefobi – den skjulte folkelidelsen

Skammet seg

Ann-Ki Moe Hafstad skammet seg over den store gjelden og lot haugen med regninger vokse fordi hun følte det var flaut å ha gjeld.

– Å ha dårlig råd og masse gjeld er tabu. Det er en kjempeskam. Folk gjør jo opp for seg med å betale med kredittkort. Folk skal være med på alt. Nå har jeg har sluttet med det. Jeg er bare med på ting jeg har råd til.

Til slutt ble gjelden til Ann-Ki Moe Hafstad så stor at hun søkte hjelp via tv-programmet Luksusfellen på TV3. Det er hun glad for.

– Deltakelsen i tv-programmet gjorde at jeg måtte innrømme det til familien min. Og jeg begynne å åpne post igjen. Når man ikke tør åpne post, mister man kontrollen over hvor mye man skylder. Da ringer man ikke kreditorer man ikke vet hvem er, for å høre om man skylder de noe. TV3 hadde folk som sjekket opp dette for meg, så jeg fikk oversikt igjen.

De avdekket vanskelige forhold i hennes privatøkonomi. Overforbruket i løpet av seks uker var på 46.000 kroner. Løsningen ble at hun fikk et større lån til å betale ned alle inkassoregninger, og en avtale om avdragsfrihet på lånet. Moren stilte opp som kausjonist.

I dag er den økonomiske situasjonen en helt annen. Hun er selvstendig konsulent innen miljøarbeid og tjener bedre enn som frisør.

– Be om hjelp

Selv om Ann-Ki Moe Hafstad er i mye bedre økonomiske situasjon nå enn før, er postkasseskrekken der fortsatt. De hvite konvoluttene med vindu uten avsender vil hun helst slippe, derfor får hun regninger på e-post. Hun ber unge i samme situasjon som hun var i, ta grep om situasjonen før det går for langt.

– Spør mor og far om å få låne en 500-lapp til å betale regninger med. Det er mye bedre enn å skylde disse selskapene penger over alt. Det må bli slutt med at dette er tabu. Det er ingen skam å ha dårlig råd, forteller oslokvinnen.

– Jeg angrer på at jeg ikke tok tak i problemet med en gang, jeg skulle hørt på mor og vært ærlig når hun spurte om jeg trengte hjelp til noe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.