RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har plass til flere: Pårørende Grethe Rosenkilde og Johanna Øiestad, gruppelder Sølvi Skjørberg, sykepleier Wenche Solheim og ergoterapeut Benedicte Bjordal har bare godt å si om avdelingen for yngre personer med demens, og håper at både brukere og bydelsøkonomien vil sørge for videre drift. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Har plass til flere: Pårørende Grethe Rosenkilde og Johanna Øiestad, gruppelder Sølvi Skjørberg, sykepleier Wenche Solheim og ergoterapeut Benedicte Bjordal har bare godt å si om avdelingen for yngre personer med demens, og håper at både brukere og bydelsøkonomien vil sørge for videre drift. Foto: Karl Andreas Kjelstrup Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Som å få et barn igjen

Da Johanna Øiestads mann fikk plass på aktivitetssenteret for yngre personer med demens på Grefsen lettet det hverdagen, livet og ekteskapet. Men tilbudet trues av trang bydelsøkonomi.

GREFSEN: Ektemannen Øyvind, som i dag er 62 år, fikk diagnosen demens for noen år tilbake, og livet ble snudd på hodet.

– På mange måter blir det som å få et barn igjen, når ektefellen blir dement, sier kvinnen fra Tåsen.

Blir isolerte

Grethe Rosenkilde nikker. I 2004 fikk hennes mann Tor Ivar (nå 70) diagnosen.

– Demens er en ensom sykdom. Man blir veldig isolert. Som ektefelle må man være til stede hele tiden, sier Sølvi Skjørberg.

Hun er hjelpepleier og gruppeleder for aktivitetssenteret for demente under 67 år, som holder hus på Grefsenhjemmet. Fem dager i uken tilbyr de et dagtilbud for denne gruppen, som vektlegger turer, kulturopplevelser og fysisk aktivitet. Her blir brukerne behandlet som voksne mennesker, og får brukt de ressursene de har, selv om hukommelsen viskes ut.

– Det finnes mange varianter av demens, og hver brukers situasjon er unik. Derfor må tilbudet tilpasses den enkelte, sier Benedicte Bjordal, som er ergoterapeut på senteret.

Lavterskel

– Dette er ikke noen institusjonsplass, men et lavterskel dagtilbud. For mange kan det være en barriere å søke plass til ektefellen. Hit kan man komme og prøve tilbudet, og man bestemmer selv hvor mange dager i uken man vil være her, sier Skjørberg, og fortsetter:

–Vi har bare fått positive tilbakemeldinger, både fra brukerne og pårørende. For oss er det viktig å ta vare på de pårørende også, med månedlige samtalegrupper og individuell oppfølging.

Noen å snakke med

For Grethe Rosenkilde og Johanna Øiestad har muligheten til å møte andre i samme situasjon vært viktig.

– Muligheten til å møte andre i samme situasjon, og å få noen å snakke med som vet hvordan du har det, er uvurderlig, sier Grethe Rosenkilde.

– Da vi fikk plass til Øyvind var det som å komme til himmelen. Det har virkelig lettet livet. Nå har jeg tid til å gjøre mine ting. Og jeg ser hvor positivt dette virker på humøret hans. Aktivitetssenteret representerer rutine og trygghet, sier Johanna Øiestad.

– Tor Ivar trives så godt her på «klubben». Dette er hans greie; noe han har som fortsatt bare er hans, supplerer Rosenkilde.

Trenger brukere

Men til tross for at tilbudet lovprises av brukerne, er det fortsatt ledige plasser på aktivitetssenteret hver dag.

– Vi er avhengige av å ha nok brukere for at tilbudet skal være liv laga. Jeg mener vi legger til rette for at brukerne kan bo hjemme lenger, mens ektefellen fortsatt kan være i jobb, sier Skjørberg.

– Jeg er sikker på at det er mange i vår situasjon der ute, som ikke vet om den hjelpen de kan få. Jeg tør ikke tenke på hvordan hverdagen hadde vært uten dette, sier Øiestad.

Bydelen må kanskje trekke seg

Aktivitetssenteret startet som et prosjekt mellom Bydel Nordre Aker og Grefsenhjemmet i 2008. Prosjekttiden for Aktivitetssenteret utløper 30. juni 2011.

– Bydel Nordre Aker kan på grunn av store budsjettkutt muligens ikke forplikte seg økonomisk i 2011. Men de fortsetter som samarbeidspartner ved forankring av faglig innhold ut prosjekttiden. Prosjektet risikerer å bli nedlagt neste år hvis de plassene som er ledige i dag ikke blir benyttet i løpet av juni 2011, sier daglig leder av Grefsenhjemmet, Julie Mittet.

LES OGSÅ: Grefsenhjemmet det første ISO-kvalitetssertifiserte sykehjemmet i Oslo

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere