RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Som en åndelig bensinstasjon


Jan Otto Fauske og Åge Kristiansen kommer til Grünerløkka Seniorsenter for åndelig og materiell påfyll. – Stedet er raust og folkelig, mener Fauske.
Jan Otto Fauske og Åge Kristiansen kommer til Grünerløkka Seniorsenter for åndelig og materiell påfyll. – Stedet er raust og folkelig, mener Fauske.
Grünerløkka Seniorsenter har en stor plass i hjertet til sine mange brukere. – Makan til raust og inkluderende sted skal du lete lenge etter, skryter Jan Otto Fauske.

GRÜNERLØKKA: Østkantavisa overvar den årlige sankthansfesten på seniorsenteret sist uke. Stedet er så mye mer enn et sølle eldresenter, skal vi tro dem som frekventerer stedet. Jan Otto Fauske har mange karakterististikker på lager og bruker blant annet ordet "oase" når han skal beskrive den gamle politistasjonen i Thorvald Meyers gate 38.

Full av lovord

Det er lett å tro at Fauske er en gammel traver, der han øser ut det ene lovordet etter det andre. Men, han har enda ikke fylt 60 og har kun fire måneders fartstid inne i "oasen". Grünerløkka Seniorsenter har betydd svært mye, siden han meldte seg som frivillig medhjelper.

– Jeg visste ikke at stedet eksisterte, og fikk greie på det ved en tilfeldighet. Her blir du tatt imot med åpne armer. Du blir sett og lyttet til. Stedet er folkelig og inkluderende. Atmosfæren her er så folkelig som jeg kjenner fra Grünerløkka, skryter Fauske.

Østkantavisa slo seg ned ved bordet til Fauske og sidemannen Åge Kristiansen (68). Replikkene veksles kvikt og humøret er på topp.

– Nå er vel ikke et eldresenter akkurat så "hot". Mange snur nok i døra når de ser skiltet. Hadde de bare visst bedre, sukker Kristiansen, mens rømmegrøt og spekemat dekkes på bordene.

Fauske tror fasaden ikke yter stedet den rettferdighet det fortjener.

– Jeg har vært på flere steder, og ingen slår dette. Bare se på denne botaniske hagen vi sitter i. Hvor får du servert mat i sånne omgivelser? Dette er som en liten oase, og det kun 30 meter fra trikkeskinna. Folk på fortauet aner ikke hva som er innenfør døren. Flere burde få opp øynene for stedet, synes Fauske.

Inkludering

Et av senterets "gullkort" er kokken Anders Bakken. Han blir rost opp i skyene for sine ferdigheter bak grytene.

– Vi kjøper inn råvarene og han lager alt fra bunnen av. Det han serverer er en kjærlighetserklæring til mat, og det på gullfat. Her er det ingen institusjonsmat. Han er unik, mener Fauske.

Senterets eldste bruker på 95, Astrid Othilie Lien, kunne ikke vært mer enig. Hver bidige dag kommer hun hit. Å sitte hjemme å glo er ikke noe for den spreke og blide damen.

– Kokken og daglig leder er begge alle tiders. Vi får jo så god mat, skryter hun.

Og Bakken kvitterer.

– Folk er så takknemlige. Det er derfor jeg liker å jobbe her, sier han mens han rører i rømmegrauten.

Et helt maskineri

Rundt 700 bruker senteret på årlig basis, med hjelp fra et femtitalls frivillige. Daglig leder Mette-Wenche Larsen blir kalt "inkluderingsminister". Hun koordineer alt på senteret, blant annet den frivillige innsatsen.

– Hun er oljen i maskineriet og får alt til å gå rundt. Det er korte linjer. Har noen en god idé, er det bare å ta det opp med henne, forteller han.

Larsen blir nærmest slått over ende av all rosen.

– Vi er nok et ungdommelig seniorsenter. Vår yngste bruker er 41 og den eldste 95 år. Uten de frivillige hadde ikke dette gått rundt, konstaterer hun.

Åge Kristiansen tenker at endel lar seg skremme av at de ikke kjenner noen.

– Her blir du fort kjent med folk. Ja, på et blunk, sier han og kikker bort på Fauske.

Fauske ønsker seg også flere brukere til stedet. Selv om mye her er utenom det vanlige, innebærer et eldresenter også tradisjonsrike elementer.

– Jeg ante ikke hva åresalg var for noe da jeg kom hit. Jeg tenkte at det hadde noe med årelating å gjøre, sier han mens latteren triller.

En annen ting er trekkspillmusikken, som jo også bruker være fast innslag på slike steder.

– Når de spiller Carl Jularbo, faller jeg ut. Dagens eldre hører jo på annen musikk. Jeg gleder meg til de begynner å spille Bob Dylan, sier han mens "Rosa på Bal" strømmer fra høytalerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere