RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Spiller hasard med ansattes lønn og pensjon


HER ER DET GODT Å VÆRE: Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Mortensrud ligger landlig til og med flott utsikt mot fjorden. Det har eget kjøkken og høy standard på alle de 96 enerommene.Foto: Aina Moberg
HER ER DET GODT Å VÆRE: Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Mortensrud ligger landlig til og med flott utsikt mot fjorden. Det har eget kjøkken og høy standard på alle de 96 enerommene.Foto: Aina Moberg Foto: Foto: Øistein Flatn
Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter anbefales konkurranseutsatt ifølge eldrebyråden. Forslaget møter lokal motbør.

MORTENSRUD: Bydelsutvalget i Søndre Nordstrand har derfor fattet et vedtak som sendes Byrådet. Der ber de om at Sykehjemsetatens beslutning reverseres.

–Et enstemmig brukerutvalg ved Kantarellen, med representanter fra pårørende, ansatte og politikere, går også sterkt imot konkurranseutsetting, bekrefter Trine Eskeland( Ap).

Eksperiment

Hun er provosert over forslaget, og mener det nå er Søndre Nordstrands tur til å bli offer for det hun kaller byrådets ideologiske eksperiment med Oslos sykehjem.

– Når private overtar sykehjemmene skal de tjene penger, og de ansatte kastes ut i en utrygg tilværelse der det spilles hasard med lønna og pensjonsordningene deres, sier Eskeland.

I brevet til eldrebyråden bes det derfor spesielt om at dette ikke må skje ved Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter.
Senteret er bygget av bydelen, og sto ferdig til innflytting i august 1999. Det har 96 enerom med høy standard, 50 langtidsplasser, 14 kortidsplasser og 32 plasser for aldersdemente.

–Tilsynsrapportene bydelsutvalget har mottatt fra Kantarellen, er gode. Det har ikke vært noe å utsette på driften, og det synes unødvendig å utsette senteret for endringer, skriver lokalpolitikerne i sitt vedtak.

LES OGSÅ: Får beholde kjøkkenet

Bystyret bestemmer

Eldrebyråd Aud Kvalbein sier det er bystyret som har vedtatt at driften ved åtte kommunale sykehjem skal konkurranseutsettes i perioden 2012-2014.

- Sykehjemsetaten har etter en grundig prosess i samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene anbefalt at Kantarellen blir et av disse, sier Kvalbein.

– Men, at driften ved et sykehjem konkurranseutsettes, betyr ikke at det privatiseres. Det vil fortsatt være i kommunens eie, legger hun til.

Kvalbein mener derfor at en ny drifter ikke vil få negative konsekvenser verken for beboere eller ansatte på Kantarellen.

Kommunens ansvar

– Det er fortsatt kommunen som er ansvarlig for at beboerne får et godt og forsvarlig tilbud. Ved de siste konkurranseutsettingene har sykehjemmene fått bedre bemanningstetthet enn ved kommunal drift, sier hun.

Dersom en privat leverandør får driftsoppdraget, blir de ansatte overdratt til ny arbeidsgiver.

– De beholder sine individuelle lønns- og arbeidsbetingelser. Vinner Oslo kommune konkurransen, fortsetter alt slik det er i dag, sier Aud Kvalbein.

Hun har foreløpig ikke fått oversendt papirene om konkurranseutsetting for Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter.

– Fra vedtaktet er fattet til ny drifter er på plass, tar det vanligvis ni måneder, sier hun.


Trine Eskeland mener det er viktig at bydelen fremmer sin mening tidlig i prosessen.


– Det er nå toget går, sier hun.

LES OGSÅ:

Friskt pust til eldre

TV-team skal følge søppelplukkere

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere