*Nettavisen* Nyheter.

– Spiser opp småhusområder som en kreftsvulst

Leiv Aschehoug, Kjell Fr. Jacobsen og Stig Nielsen, her i Smestadveien, advarer mot forslaget til kommuneplan som de mener vil rasere småhusbebyggelsen rundt Smestadkrysset. Foto: Vidar Bakken

Småhusområdet rundt Smestadkrysset er ett av flere områder som vil bli rammet om forslag til ny kommuneplan for Oslo blir vedtatt. Holtet blir trukket frem som verstingeksempel.

Klikk på bildet for å forstørre.

De brune skraverte områdene er pekt ut til bymessig fortetting. Kart: Oslo kommune

SMESTAD: – Ikke før har vi fått vedtatt en revidert plan for småhusområdene, så kommer det forslag for en kommuneplan som vil rasere de samme områdene, sier Stig Nielsen, nestleder i Utvalget for Harmonisk Fortetting i småhusområdene (UHF).

Stasjonære områder

Utvalget har i flere år hatt vesentlig innvirkning på både den nye og den tidligere småhusplanen som er reguleringsplanen som omfatter småhusområdene i ytre by, i alt cirka 29 000 eiendommer. Planen setter strenge krav til hva som kan bygges for å bevare småhuspreg. I Kommuneplanen «Oslo mot 2030» som er ute til høring, med høringsfrist 30.05, vil en rekke småhusområder i stasjonsnære områder bli rammet.

Det blir beboermøte om bymessig fortetting i Skøyen kirke mandag 26. mai, klokken 19.00.

Les også: Småhusplanen er i fare

– Vil bli rasert

Vi møtte i tillegg til Nielsen, leder av UHF Kjell Fr. Jacobsen og leder av Smestadgrendens vel, Leiv Aschehoug i Smestadveien, et typisk småhusområde på Smestad.

– Dette er et godt bevart småhusområde, som vil bli rasert om forslaget til kommuneplan blir vedtatt. Det innebærer at det blir tillatt med lavblokker i området rundt Smestad stasjon og vi vet hva som skjer når det blir åpnet for dette. Det har vi sett andre steder. Når den første blokken er på plass, så kommer de andre etter. Utbyggere kjøper opp og legger alltid opp til maks utnyttelse, sier Aschehoug.

Les også: Byrådet vil ha strengere småhusplan

– Tar ikke hensyn

Smestad er definert under fortettingskategoriene, «Prioriterte stasjonære områder» og «Utviklingsområder i ytre by» i forslaget til kommuneplan.

– Det legges opp til bymessig fortetting i dette området og rundt Diakonhjemmet sykehus som for øvrig planlegger en voldsom utbygging på sitt område som på ingen måte tar hensyn til småhusbebyggelsen rundt. Vi får en vesentlig uthuling av småhusplanen. Når den første fem etasjers blokken kommer, så er området ødelagt, sier Jacobsen.

Les også: "Fuglekassenes" svanesang i bystyret

– Finner ikke tilsvarende

– Jeg er skuffet over at dette forslaget skaper en uforutsigbar situasjon for beboerne. Knutepunktfortetting og bymessig fortetting kan ha noe for seg i områder som Røa og Vinderen, hvor det er en viss bymessig bebyggelse fra før. Her i dette området finner vi ikke noe tilsvarende. Se hva som skjedde på Holtet i Nordstrand bydel. Det er et småhusområde som er mer eller mindre rasert. Blir kommuneplanen vedtatt vil den spise opp store småhusområder som en kreftsvulst, sier Nielsen.

Les også: – Ingen vil ødelegge Holtet, sier byråden

– Her på Smestad har vi delt ut informasjon i postkassene sammen med UHF som forteller noe om konsekvensene av forslaget til kommuneplan. Det er viktig at beboerne i området er oppmerksomme på denne og kan delta aktivt i høringsprosessen. Det nytter ikke å forholde seg likegyldig til dette, sier Aschehoug.

Les også: Høyre i motvind på Holtet

Verdifull kulturdel

– Vi kan heller ikke se nødvendigheten av at et så stort område skal inngå i bymessig fortetting. Boliger som ligger opp til en halv kilometer fra stasjonen kan ikke ses på som stasjonær tilknytning, sier Jacobsen.

– Vi står som sagt overfor en mulig rasering av områder i byen som småhusplanen søkte å forhindre. Småhusmiljøene skulle bevares som en verdifull kulturdel av Oslo. Uansett hva utstrekningen av ny bebyggelse blir rundt stasjonsområdene så må det være en god plan som gjør at ny bebyggelse tilpasses områdets karakter og blir avtrappet og avpasset omkringliggende småhusområder. Vi er også bekymret for at i tillegg til småhusbebyggelsen vil det grønne preget som Oslo er så stolt av, forsvinne i de omtalte områdene, sier Nielsen.

Les også: Aksjon Holtet vil stoppe leiligheter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.