RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Marte Djupesland tar staheten i bruk og går fortsatt gjennom Sofienbergparken om kveldene. – Jeg tenker; søren heller, sier hun.
Marte Djupesland tar staheten i bruk og går fortsatt gjennom Sofienbergparken om kveldene. – Jeg tenker; søren heller, sier hun. Foto: Foto: Marianne Holøien

– Søren heller, jeg endrer ikke hverdagen av ranene

Det virker ikke som om ransbølgen kveler livskvaliteten til Oslo-folk, var inntrykket da vi dro rundt i byen for å finne ut hva alle ranene gjør med folk.

OSLO: – Jeg tenker; søren, heller. jeg vil ikke forandre min hverdag på grunn av noen folk. Kanskje litt dumdristig, men jeg tenker at man skal ikke gå rundt å være redd, sier Marte Djupesland på Grünerløkka.

Hun er blant de mange dittOslo har snakket med rundt i byen om ransbølgen.

Les også: 18-åringer ranet på Røa

Nylig fortalte dittOslo om protestaksjonen mot ran på Tveten gård, der flere eldre opplyste at de knapt går ut lenger. Da vi tok en rundtur i byen, traff vi flere som sier at de unngår visse områder når det er mørkt. Djupesland opplyser imidlertid at hun trasker rett gjennom Sofienbergparken av ren stahet.

– Jeg synes jo det er skummelt, men det har gjort meg mer sta. Jeg går der jeg pleier å gå og er ikke noe mer redd enn før. Jeg går for eksempel gjennom Sofienbergparken hver kveld. Her har det jo skjedd ran, sier Djupesland på Grünerløkka.

– Obs på hvor jeg går

– Jeg pleier å si at jeg er for dum til å være redd, jeg, ler Jeanne Larsen fra Grorud. Men hun passer på.

– Jeg er veldig obs på hvor jeg har lommeboka mi og hvor jeg har mobiltelefonen. Og litt obs på hvor jeg går hen, særlig når jeg går fra T-banen er jeg litt redd for stikkveien her, sier  Larsen.

Les også: Ranet, sparket og slått

– Vi er jo litt forsiktig med vesker og sånne ting, det gjør vi jo. Vi betrakter dem vi møter. Om det er helt stille og vi er alene i en gate, lønner det seg jo å være litt obs, sier Berit og Kåre Syvertsen fra Stovner.

– Jeg passer kanskje litt ekstra på lommeboka og veska mi men påvirker meg ikke så veldig mye mer enn det, sier Stina Mosling på Tøyen.

Klar beskjed av faren

– Ransbølgen har ikke påvirket meg så mye, men familien min blitt mer obs på det som har skjedd rundt her. Jeg er mer obs på kvelden, obs på at jeg er med noen, at jeg ikke går alene etter at det er blitt mørkt. Faren min er også opptatt av at jeg ikke skal vise at jeg har mobil eller gå alene av T-banen, sier Ida Sveen Bay fra Alna.

– Vi blir jo mer varsomme og passer litt bedre på tingene våre, iallfall iPhone og dyre ting. Jeg har alltid en hånd jeg passer på tingene med, sier Anders Tangen (16) fra Nordstrand. Han har en kusine som er blitt frastjålet iPhonen sin tre ganger på ett år, mens kameraten Isak Overby (16) har en søster som er blitt frastjålet mobilen to ganger.

Les også: Nok et ransforsøk i Oslo

Enkelte synes byen er blitt veldig utrygg.

– Veldig mye mer utrygg

– Det gjør meg veldig mye mer utrygg. Jeg bor i et område hvor jeg har hørt at det har vært mye ran. Jeg går aldri alene på natten. Selv om det ikke er natten, men bare mørkt, synes det er ubehagelig å gå alene, sier Charlotte Skarning fra Ensjø.

– Jeg har alltid følt meg veldig trygg i byen vår, men i det siste er jeg blitt litt bekymret. Ikke for egen del, jeg har et lite barn og holder meg mye inne på kveldene. Men mannen min skal på julebord og jeg begynte å tenke på tingene som kan skje når det er alkohol med i bildet, ble jeg bekymret. Det er en overgang for meg fordi jeg alltid har følt meg trygg, sier Helene Mørk fra Nordre Aker.

Les også: Kvinne ranet og slått til blods

– Man blir jo mer forsiktig nå som det blir mørkere, spesielt når det er snakk om ungdommer. Jeg kjenner noen som er blitt ranet, og det fører jo til at man blir enda mer forsiktig, sier Nusrat Majeed fra Bjerke.

Jeg har allerede fått henvendelser fra politikere og publikum som ønsker lys for eksempel på Ljabru. Der er det en del mørke områder som man må gå gjennom og det føles veldig utrygt. Derfor vil vi også ha lys i turløypa vi holder på å rehabilitere. Og så savner vi selvfølgelig politifolk ute, sier Knut Hedemann, Ap-politiker i Nordstrand BU.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere