RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Sørg for dyrets sikkerhet


Både vaksinering, chipmerking og kastrering der det er relevant er med på å gjøre hverdagen bedre for både dyrene og eierne. Her fortar veterinær Ragne Åstorp (til venstre) en undersøkelse av Tilda. Til høyre dyrepleier Anne Marie Blix.
Både vaksinering, chipmerking og kastrering der det er relevant er med på å gjøre hverdagen bedre for både dyrene og eierne. Her fortar veterinær Ragne Åstorp (til venstre) en undersøkelse av Tilda. Til høyre dyrepleier Anne Marie Blix. Foto: Foto: Trine H. Løken, Østlendingen/ANB
Anbefaler kastrering, chipmerking, og ikke minst vaksinering.

[Østlendingen] Med våren kommer kattungene, enten de er ønsket eller ikke. Så kastrer og vaksiner, da sparer du både dyr og folk for unødig lidelse, er rådet fra ekspertene.

Det er egentlig like aktuelt hele året, men spesielt nå på våren er det lurt å tenke på at katter som ikke er kastrert/sterilisert raskt kan formere seg.

– Vi har en kampanje gående nå, både på kastrering, chipmerking og vaksinering, sier veterinær Ragne Åstorp ved E-Vet i Elverum tilØstlendingen.

Hennes inntrykk er at stadig flere sikrer kattene sine, både ved å kastrere dem for å unngå uønskete kattunger – og ved å merke dem med mikrochip slik at de kan spores tilbake til eieren hvis de blir borte.

Men langt fra alle gjør dette.


– Gjenfinnes med chip

– Det er langt igjen til at alle katter som ikke skal gå i planlagt avl er kastrert. Og antall katter som er chipmerket er heller ikke så høyt. Der er det vesentlig bedre på hund, sier veterinæren med 18 års fartstid siden veterinæreksamen.

Fordelen med chipmerking, der det settes inn en liten mikrochip under huden, som har et nummer som kan avleses med en skanner og deretter kobles opp mot en eier via et nasjonalt register, er nettopp at dyret kan identifiseres.

– Uten dette er det så godt som umulig å finne eieren av for eksempel en herreløs katt.

– Viktig med vaksine

Når det gjelder vaksinering, så er folk ifølge veterinæren ganske flinke til å få dette gjort.

– Det handler om helsa til dyret. En vaksine kan forhindre at en katt eller hund blir alvorlig syk og i verste fall dør, sier Åstorp til Østlendingen.

Når det gjelder hund, så vaksineres det blant annet mot noe som heter valpesyke.

– I desember i fjor døde en halvt år gammel hund i sørfylket av valpesyke. Sist Mattilsynet hadde konstatert valpesyke i Norge var på 1970-tallet. Det viser hvor viktig vaksinering er, sier Åstorp.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere