RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Sørgelig at jeg ikke skal få stelle rosene


MISTER DRØMMEJOBBEN: –Vi har fått sparken fra vår gamle jobb, men fortsatt er vi beordret til å jobbe her i Frognerparken, sier Anne Kristine Sandborg.
MISTER DRØMMEJOBBEN: –Vi har fått sparken fra vår gamle jobb, men fortsatt er vi beordret til å jobbe her i Frognerparken, sier Anne Kristine Sandborg. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff
I ti år har hun dyrket rosene i Frognerparken. Byrådet mener det er lurere at hun informerer om avfall.

FROGNERPARKEN: Anne Kristine Sandborg er en av syv gartnere som hver dag stiller i Frognerparken med ett mål for øye: Å holde parken levende og vakker uansett årstid.

– Da jeg begynte her for ti år siden var vi 17 personer i Friluftsetaten som jobbet i Frognerparken. Nå er vi syv. Etaten er oppløst, og vi syv har fått andre oppgaver i kommunen. Den politiske ledelsen i Oslo mener det er bedre å leie inn folk til å gjøre jobben i Frognerparken og alle andre parker og grøntområder i Oslo. Jeg synes det er usigelig trist, sier Anne Kristine Sandborg.

Del på Facebook

Elsker parken

– Jeg elsker Frognerparken. Jeg har jobbet her i ti år og kjenner hvert tre og hver stein. Likevel er jeg langt fra utlært, sier gartneren som skryter av sine kolleger.

– Jeg har jobet sammen med folk som har vært her i tredve år før meg. Du kan trygt si at dette er en kunnskapsbedrift, sier hun.

– Vi forsker på rosene våre, prøver å drive uten gift av noe slag. Og vi har kommet langt. Å tro at innleide folk på åremålskontrakter kan videreføre denne jobben, er naivt, sier Sandborg.

En fattig by

– Jeg fatter ikke at Oslo nå er så fattig at hovedstaden ikke skal ha faste gartnere til å ta vare på Frognerparken, en av byens største og mest populære attraksjoner. Det nytter ikke å ta vare på en park som denne med stoppeklokke-service. Du kan ikke detaljplanlegge hva du skal gjøre fra dag til dag. Plutselig har et tre blåst ned. Noen har satt opp en teltleir. Noen har hatt fest og etterlatt engangsgriller og skrot. Et gjerde har falt ned, et fontenerør er sprukket, sier hun.

– Vi vet hva vi skal gjøre med alt. Vi tenker på denne parken som en stor levende organisme. En organisme som vi har arvet ansvaret for, og som vi elsker. For hver av oss oppleves det som helt forferdelig at Oslo skal radere bort all denne oppmagasinerte kunnskapen og kjærligheten.

– Jeg har jobbet som gartner i 30 år. Nå skal jeg reise rundt og informere husstander om avfallsortering – et emne jeg ikke kan noe om. En kollega med enda mer kunnskap om parken skal jobbe med avfall et annet sted i byen. Vi har fått sparken fra vår gamle jobb, men fortsatt er vi beordret til å jobbe her i Frognerparken. Jeg håper kommunen besinner seg og ber meg fortsette som gartner. Men jeg tror det ikke, sier gartneren.

SV gir ikke opp

Andreas Behring, nestleder i Oslo SV, har ikke gitt opp håpet om å redde Friluftsetaten fra total nedleggelse.

– Jeg mener byen gjør en kjempetabbe om vi gjennomfører denne nedleggelsen. Ingen andre byer vi kan sammenligne oss med sparker sine gartnere og overlater byens grønne lunger til private på korte kontrakter, sier han.

– Levende vekster krever kunnskap og fleksibilitet. Jeg ser ingen rasjonelle argumenter for å gjennomføre denne planen, sier Behring. Han har et håp om å få Arbeiderpartiet med seg i kampen mot nedleggelsen. Det holder neppe til å endre vedtaket om legge ned Friluftsetaten og overlate oppgavene over hele byen til private.

– Det å være bygartner er ikke det samme som å klippe gresset i hagen. Skal vi holde Oslo vakker, kreves det stabilitet. Jeg frykter tjenestene vil bli mye dårligere, og at det blir dyrere å leie inn enn å ha egne ansatte. Når prosessen er ferdig har vi ingen kompetanse igjen, og jeg ser ikke hvordan vi noen gang kan få den tilbake, sier Behring.

– Folk uten historikk og lokalkunnskap kan gjøre en jobb som tilsynelatende ser flott ut. Men som på sikt viser seg å være katastrofal, sier Behring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere