*Nettavisen* Nyheter.

– Staten må ta ansvar

Ventelistende til avrusning øker. Bekymringsfullt, mener sosialbyråd Anniken Hauglie (H).

Ventelistene til avrusning øker, og nå mener sosialbyråd Anniken Hauglie (H) at staten må ta ansvar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H)

OSLO ØST: – Jeg har sett litt på ventelistetallene og fristbruddene, og begge deler øker fra 2008 til 2009. Det mener jeg er bekymringsfullt, sier Hauglie.

I forrige uke skrev Østkantavisa om politiets innsats mot de tunge rusmiljøene i hovedstaden, der stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen etterlyser økt innsats fra helsemyndighetene. Hauglie deler hans bekymring.

– Noe av hensynet med rusreformen var jo at rusavhengige skulle bli omfattet av de samme pasientrettighetene som andre grupper. Pasientrettighetsloven er helt klar på at dersom staten ikke er i stand til å gi pasienter behandling i egen regi, så har disse rett på enten privat eller offentlig behandling i utlandet. Om det er riktig for rusavhengige skal ikke jeg uttale meg om, men jeg synes uansett det er veldig viktig at de får et tilbud, sier Hauglie, og legger til:

– Mens køene øker, så er de rusavhengige i bybildet og har behov for hjelp.

Les også: Fortviler over økende dophandel

Hauglie innrømmer at kommunen også har en vei å gå for å gi et fullverdig tilbud til rusavhengige i Oslo.

– Kommunen har et stort ansvar i forhold til for eksempel skadereduserende tiltak, omsorg og bosetting, men staten har ansvar for avrusning og når vi får et hull i kjeden, så er det et problem. Det er ingen andre pasientgrupper hvor motivasjon er så viktig, derfor er det veldig viktig at man får tettet dette hullet, sånn at man kan komme i gang med rehabilitering, sier hun.

Les også: Føler seg trua av politiet

– Aller helst vil vi få til avrusning, men der det ikke går, så bør vi får til bedre individuelle løsninger, sier Hauglie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.