*Nettavisen* Nyheter.

– Statoils nye kontorbygg en katastrofe for Oslo øst

MOTSTAND: Statoil har planer om å bygge nytt kontor i Schweigaards gate 16, men det akter Rødt å få stanset. Foto: ILLUSTRASJON: STATOIL

Rødt vil stanse Statoils planer om bygge et nytt kontor som vil skygge Teaterplassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FAST BESTEMT: Bjørnar Moxnes (Rødt) vil endre reguleringa som gjelder for bensinstasjonstomta idag. Foto: ARKIVFOTO

GRØNLAND: Statoil har planer om å bygge et 32 meter høyt Statoil-kontor på bensinstasjonstomta si på Grønland. Rødt håper på å få med seg resten av bystyre til å endre reguleringa som tillater dette.

– Det er som å sette opp en betongmur rundt Studenterlunden, sier Bjørnar Moxnes, gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre.

Del på Facebook

– Noe sånt ville selvsagt aldri blitt foreslått. Men siden Teaterplassen ligger i indre Oslo Øst, tror Statoil at de kan overkjøre beboerne, fortsetter han.

Moxnes er fast bestemt på å stanse Statoils byggeplaner om et nytt kontorbygg i Schweigaards gate 16.

– Et svært kontorbygg på 32 meter vil skygge for Teaterplassen. Bygget er planlagt så tett på nabobyggene at det også vil stenge igjen siste rest av eksisterende siktlinjer sørover fra Teaterplassen. Det vil ødelegge et av de viktigste byrommene vi har fått i indre Oslo øst de siste årene, sier han til Østkantavisa.

Vil endre reguleringa

Ettersom Statoils byggeplaner er i tråd med gjeldende regulering av tomta frykter Moxnes at søknadsprosessen vil gå rimelig kjapt. Derfor er han tidlig ute med å kreve at reguleringa endres og peker på det faktum at reguleringsplanen er fra 2004, altså før Teaterplassen ble etablert.

– I 2011 er forutsetningene fullstendig forandret, på to måter: For det første ante ingen i 2004 hvor verdifull og vellykka Teaterplassen skulle bli. Hadde denne tomta vært regulert i dag, ville reguleringsplanen blitt en helt annen. For det andre har utbygginga av De nye Grønlandskvartalene ført til alt for tett bebyggelse, små lekearealer for unger, og dårlig utekvalitet for beboerne, påpeker Moxnes og legger til:

– Beboerne i disse blokkene har mindre utearealer enn det som var i de gamle Gråbeinsgårdene fra 1890-tallet.

LES OGSÅ: Statoils planlagte høyhus vil legge Teaterplassen i skyggen

Dermed mener Moxnes at det er på sin plass at byrådet ser på reguleringa av bensinstasjonstomta på nytt.

– Rødt vil be byrådet instruere Plan- og bygningsetaten om å lage en ny regulering for bensinstasjonstomta. Reguleringa må imøtekomme beboernes behov, og ta høyde for utviklinga som har vært fra 2004 og fram til i dag.

– Hvis Frp og Høyre lar Statoil føre opp et gigantisk kontorbygg på denne tomta, vil det rett og slett være en byutviklingsmessig katastrofe for indre Oslo øst, sier han.

Populært møtested

Teaterplassen har de siste årene vokst til å bli et populært møtested der det syder av liv og folk.

– Her har folk i indre øst fått en liten oase som ikke står det minste tilbake for Solli plass, Vestkanttorget eller noen andre steder på andre sida av byen. Nettopp på Grønland, der trangboddhet har vært et problem i generasjoner, er det ekstra viktig med slike romslige byrom som Teaterplassen er, sier Moxnes.

For en måned siden erklærte byrådet at de vil gi Schweigaards gate nytt liv og Moxnes setter fingeren på at Teaterplassen nettopp har gjort dette.

– Da kan vi ikke la Statoil ødelegge plassen ved å stenge den inne med et svært og ruvende kontorbygg.

Pengesterk aktør

Statoil-kontoret skal etter planen bygges ut og være klar til innflytting i 2015.

– Statoil er en mektig og pengesterk aktør som pleier å få viljen sin. Jeg håper å få med meg de andre politiske partiene i bystyret i løpet av sommeren slik at vi får endret reguleringa. For dette kan vi bare ikke la skje, sier Moxnes.

Prosjektet har dessuten møtt stor motstand fra naboer og brukere av Teaterplassen som er redde for at det populære uteområdet kommer til å dø ut.

HVA MENER DU OM SAKEN? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag