RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Studentene blir sittende i kassa på RIMI

Oslo har landets billigste studentboliger. – Det er ikke nok, sier leder i Rødt Oslo Vest, Trym Vassvik.

SENTUM/VESTRE AKER: – I dag må studentene gå på det private markedet for å få bolig. Det har de ikke råd til. Dermed får vi studenter som sitter bak kassa på RIMI fremfor på lesesalen, sier Vassvik.

Bolig for de få

Bare 14,2 prosent av norske studenter kan starte studieåret med studentorganisert tak over hodet, ifølge en undersøkelse fra Norsk Studentorganisasjon.

I Oslo er situasjonen enda verre: De billigste hyblene koster bare rett over 2000 kroner i måneden, men Samskipnaden bare rom for 13,4 prosent av studentene.

Les også: Sjekklisten du bør ha med deg når du skal leie bolig

Direktør for SiO Bolig, Trond Bakke, vedgår at dette ikke er godt nok, men lover bedring i løpet av få år.

– Flere andre byer har bedre dekning enn oss. Men vi har en ambisjon og en plan om å bygge 4000 nye boliger de neste syv årene, og flere prosjekter er allerede i gang, forteller han.

Les også: Frykter nytt depositumskrav vil ramme studenter

Vil bygge mer

Regjeringen har som mål å bygge 1000 studentboliger årlig. For å nå målet om 20 prosents dekningsgrad mener Norsk Studentunion at det er behov for minst 3000. Rødt har, ifølge Vassvik, enda større ambisjoner.
– Vi har lovet 5000 boliger årlig til etterslepet er tatt inn.

Les også: – Boligprisene skaper klasseskille

En dyr fornøyelse

Selv vil ikke Vassvik si hva han betaler for å bo privat. Men et søk på FINN.no avslører at et rom tilsvarende Samskipnadens minste, på 12 kvadratmeter, koster mellom 4000 og 6500 kroner i bofellesskap i Oslo vest.

Studiestøtten fra Lånekassen er i dag 94400 kroner over ti måneder. Gjennomsnittsstudenten bruker altså over halvparten av sitt livsgrunnlag til bare å ha tak over hodet.

Les også: Christopher bor gratis i et år

Dyrest i Drammen

Oslo kommer best ut blant Norges største studentbyer. Men både i Trondheim og Bergen kan studenter bo rimelig, mellom 2300 og 3700 kroner i måneden.

Bedre blir det heller ikke av å studere utenfor de mest kjente stedene. I Drammen koster 18 kvadratmeter i Samskipnadens regi 4500 kroner i måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere