RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ta ansvar for nærområdet ditt!


Fikser: Roy Nylander (Lions) tok utfordringen på strak arm. Han var tilstede under Ruskenaksjonen.
Fikser: Roy Nylander (Lions) tok utfordringen på strak arm. Han var tilstede under Ruskenaksjonen. Foto: Øistein Flaten
Merk deg ordene "Vårt Nærmiljø". Fra nå av er du en del av dette prosjektet. Bydel Søndre Nordstrand er godt i gang med holdningsskapende arbeid.

HOLMLIA: De kaller det litt banebrytende, det som nå skal skje i Søndre Nordstrand framover. I sommer vil Stiftelsen Holmlia Nærmiljø og Rusken arbeide med å utvikle det holdningsskapende prosjektet, "Vårt Nærmiljø". Dette skal skje i samarbeid med barnehager, skoler, næringsliv og Søndre Nordstrand bydel.

– Det som er hovedhensikten med dette er å få innprenta ruskenbegrepet hos folk: at vi skal være flinke til å rydde vekk søppel rundt oss. Hvis vi ser litt søppel på gata så plukker vi det opp, sier daglig leder ved Stiftelsen Holmlia Nærmiljø, Øistein Flaten.

Bruk hodet

"Vårt nærmiljø" er ikke en vanlig ruskenaksjon, men et langtidsprosjekt som forhåpentligvis vil legge grunnlag for felles forståelse, kunnskap og en holdning som gjør at beboerne skal være opptatt av sin egen bydel.

– Det er viktig å skape kunnskap. I fjor brukte vi 120 millioner kroner på å rydde, sier Hauger.

Han ønsker at alle skal bli bevisst på at dette er penger som bydelen kunne brukt til mye annet positivt arbeid, i stedet for å bruke det på å fjerne søppel og tagging. Generalen sier at et godt bymiljø og nærmiljø er en fellesoppgave for hele bysamfunnet. Planen er å få "Vårt nærmiljø" som et bydelsomfattende tiltak. Det han er opptatt av som ruskengeneral, er å få en mer helhetlig deltakelse på Ruskenaktiviteten.

– Det må være kontinuerlig, vi må ha det i ryggmargen, det at vi skal ha det rent og pent og ryddig, sier han.

Oppfriskning

Ruskenaksjonen ble startet tirsdag i forrige uke, ved at Lions Holmlia påtok seg området ved miljøparken på Holmlia som fast ryddeområde hver vår noen år fram i tid.

– Lions tok utfordringen på strak arm. "Vi tar åpningen!" sa de, forteller Øistein Flaten.

– 10 mann møtte opp og ryddet opp området på kvelden, samtidig som de gjorde små reparasjoner på paviljongen også videre. Det man ikke klarte den kvelden var å rense opp i dammen og bekken - det har grodd igjen av alger og vannplanter, sier han.

Flaten har like godt utfordret ruskengeneralen til å rydde opp i dette. Det har gitt uttelling!

– Noen skal rykke ut og suge opp med en sugebil. De skal også ta bekkefarene nedover, informerer Jan Hauger.

– Det er nesten så jeg får lyst til å gi deg en klem, mumler Flaten.

I og med at det blir ryddet opp der nå mener generalen at de kan høre med Norsk elveforum, om det er noen skoler som vil adoptere området. Hauger mener at elevene da vil oppfordre andre til å holde det rent og pent der, mens de selv har ansvaret for å rydde og forvalte deler av Miljøparken.

– Det blir de stolte av, tror generalen.

– Spesielt hvis man får opp et skilt hvor det står at akkurat den klassen har ansvaret.

Snart sommerrusken

Både Hauger, Flaten, Lions president for Holmlia, Roy Nylander og styreleder i Stiftelsen, Arne Waag, forteller at det er viktig å inkludere de unge. I dag er en tredjedel av Søndre Nordstrands beboere under 20 år. "Vårt nærmiljø" er derfor i stor grad rettet mot ungdommen, men også de med flerkulturell bakgrunn og frivillige organisasjoner.

– Vi ønsker å dra med alle på dette: Lions og andre frivillige, som Natteravnene, pensjonistforeninger, Frivillighetssentralen, og borettslagene, Ljanselvas venner, OBOS, USBL, Nav, bydelsadministrasjonen, VIA kvalifiseringssenter med mer, sier styreleder i Stiftelsen, Arne Waag.

Det som skjer nå er at bydelsrusken ønsker å bevilge penger til dette arbeidet. Fra 31. mai - 18. juni blir det oppstart av sommerrusken.

– Bydelen Søndre Nordstrand har noe som kalles Sommerjobbprosjektet. Da er det en del ungdommer i bydelen som får jobb for en periode. Noen av disse blir jo benyttet til flere oppgaver som vedrører bydelen, for eksempel blir noen tilkalt til det som er øremerket dette prosjektet. Det som blir beboernes tilskudd til ruskenaksjonen er på en måte den ruskenaksjonen som foregår i regi av borettslagene. I tillegg blir det aktivitetene vi kommer til å kjøre utover sommeren, informerer Øistein Flaten.

Avslutningsvis sier både Rusken, Stiftelsen og Lions at de ikke ønsker at dette bare skal være et stunt, men at dette skal være en mal for de andre bydelene.

– Vi har en kongstanke i at hvis vi lykkes veldig med dette, så vil det ha en overføringsverdi til andre, sier Flaten.


 


 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere