Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Takk for friheten

Støttegruppen til asylantene hadde gjort i stand til fest med mye godt onsdag kveld. Fozia serverte gjerne sin bror Abbas bløtkake.
Støttegruppen til asylantene hadde gjort i stand til fest med mye godt onsdag kveld. Fozia serverte gjerne sin bror Abbas bløtkake. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen
Det var travle timer for søskenparet Fozia og Abbas Butt etter at de onsdag formiddag kunne forlate kirkeasylet på Holmlia. Først utpå kvelden kunne de slappe av sammen med støttegruppen sin.

Fozia og Abbas Butt har hatt gode venner som har støttet dem gjennom de 15 vanskelige månedene i kirkeasyl på Holmlia: Fra venstre: Gulla Nyheim Gramstad, Thale Plesser med Oline, Fozia, Abbas, Mette Gaarder, Tom Reinertsen, Sisel Serpa og Arvid Gramstad. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen

HOLMLIA: – I dag har det gått slag i slag. Nesten så jeg har blitt stressa, sier Abbas Butt når han sammen med søsteren Fozia kommer til festkveld med representanter for støttegruppen.

– Men nå skal vi puste ut og kose oss.


Det går ikke mange minuttene før mobilen igjen ringer i Abbas" lomme. Det er utallige som vil snakke med dem, gratulere med at de endelig har fått komme ut og ønske dem lykke til i tiden fremover.

LES OGSÅ: Ut av kirkeasyl

Frukt og champagne, bløtkake og utallige matretter venter. Men mest av alt - hyggelig prat med de menneskene som har fulgt dem gjennom de 15 lange månedene de har sittet i kirkeasyl.

Vi er hjemme hos Mette Gaarder og Tom Reinertsen i Ravnåsen. Fra den store terrassen kan man se utover fjorden.

Fozia og Abbas står lenge og bare skuer utover. Det er lenge siden de har kunnet nyte utsikt.

– Nå har jeg lyst på en tur på fjellet, sier Abbas.

Den første dagen i frihet er snart over. De skal snakke med støttevennene sine, takke dem for alt de har gjort for dem, all støtten de har fått.

– Nå må vi ikke glemme fortsettelsen, sier Mette Gaarder i all gleden.

– Innen 1. oktober må det offisielle Norge avgi sin uttalelse til Menneskerettighetsdomstolen. Allerede denne uken bør justisministeren bli ferdig med saken. All fornuft tilsier jo at Fozia og Abbas må få være i Norge hvor de hører hjemme. Det kan ikke være nødvendig å kjøre en lang prosess nå i Strasbourg. Den vil jo eventuelt ta flere år.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!