RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Tar gjerne alle sammen


Rektor Leif Husjord ved Nedre Bekkelaget skole ønsker seg alle førsteklassingene det ikke er plass til ved Kastellet skole neste høst. Foto:Anne-Grethe Ulriksen
Rektor Leif Husjord ved Nedre Bekkelaget skole ønsker seg alle førsteklassingene det ikke er plass til ved Kastellet skole neste høst. Foto:Anne-Grethe Ulriksen
Flere naboskoler sier ja til å overta førsteklassinger fra Kastellet skole neste høst. Noen har til og med plass til en hel klasse med 6-åringer.

NORDSTRAND: Kastellet skole er bare fem år, men har allerede problemer med å få plass til alle som ønsker å gå der. Nylig ble det klart at over 20 innskrevne førsteklassinger høsten 2010 må flyttes til andre skoler i bydelen.

Foruten på Munkerud og Ekeberg skoler, hvor elevtallene vil øke fra henholdsvis 94 og 92 førsteklassinger i år til godt over 100 neste år, står dørene åpne for Kastellet-elevene på de seks andre skolene.

Rikelig plass

– Vi har plass. Vi tar gjerne alle sammen, sier rektor Anne-Karin Sunde ved Nordstrand skole.

Hun har 66 førsteklassinger på skolebenken i år. Neste høst har "kun" 43 meldt sin interesse.

Rektor Leif Husjord ved Nedre Bekkelaget skole er i samme situasjon. Han har 38 elever på 1.trinn i år. For 2010 er 33 barn skrevet inn.

– "Itt' no knussel. Je tek ikke berre alle sju, men alle 24", sier han i en fri omskriving av Marte Svenneruds velkjente ord.

– Vi har en flott skole og rikelig med plass. Et alternativ kan jo være å busse en "Kastellet-klasse" ned til oss. Da får de skoledagen her, og fritiden i nærmiljøet sitt, sier Husjord med et smil.

Har lokaliteter

Både ved Lambertseter, Ljan og Karlsrud skoler meldes det om kapasitet og lokaliteter til flere førsteklassinger.

– Vi har dette skoleåret 76 elever fordelt på fire klasser på 1.trinn. Rundt hundre barn er skrevet inn for neste år, men av erfaring vet vi at tallet justeres nedover. Vi har derfor kapasitet til å ta over elever fra andre skoler, forteller Knut Christian Hellesø-Knutsen, assisterende rektor ved Lambertseter skole.

– Vi har lokaliteter til flere barn selv om tallet på førsteklassinger vil stige fra 37 i år til 49 neste år, sier Marianne Fiskaa, rektor ved Ljan skole.

– Med 52 på 1. trinn i år, og 44 innskrevne for neste år, har vi plass til 12 ekstra elever. Vi hjelper mer enn gjerne Kastellet, sier rektor Kari Gustavsson ved Karlsrud skole.

Grensen nådd

Før Kastellet skole ble bygget, tilhørte de fleste barna i nærmiljøet Bekkelaget skolekrets. Én klasse fra hvert trinn ble flyttet over til Kastellet da den åpnet i 2004.Siden har Bekkelaget hatt tre klasser på hvert trinn.

– Men antall barn i vår skolekrets øker raskt, og med 93 elever måtte vi i år øke til fire klasser. 80 barn ønsker å starte sin skolegang på Bekkelaget i 2010. Skulle tallet øke til 84, blir det fire klasser også neste år, sier Aase Sofie Lilletvedt, assisterende rektor.

Hun ser helt klart at de berørte skolene må hjelpe hverandre med å plassere neste års førsteklassinger, men grensen for hvor mange som skal overføres til Bekkelaget er "nesten" nådd.

– Elevene skal jo ikke bare gå 1. trinn hos oss. Vi reduserte elevantallet for fem år siden. Nå er vi på vei til å fylles opp igjen. Om to år vet vi at det per i dag er 106 barn som tilhører vår skolekrets. Det er langt flere enn vi kan ta i mot, sier Lilletvedt.

Rektorene ved de ni berørte skolene i bydelen skal i løpet av kort tid samles for å drøfte situasjonen, og for å få kabalen til å gå opp.

Tone Tenfjord, områdedirektør for Bydel Nordstrand i Utdanningsetaten, sa følgende til Nordstrands Blad for en uke siden:

– Vi er klar over situasjonen, og det økende elevtallet på hele nordstrandsplatået. Det blir en stor utfordring både for oss og skolene. I første rekke blander vi oss ikke inn i situasjonen, men lar skolene gjøre jobben med å fordele neste års førsteklassinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere