*Nettavisen* Nyheter.

– Tenk om en unge hadde fått steinen i hodet

OPPRØRT: Terje W. Andresens bil ble truffet av en stein fra byggeplassen her i Hellerudveien. Etter å ha anmeldt dem forventer han nå at de forbedrer sikringen. Foto: Alle foto: Nina Schyberg Olsen

Store deler av Hellerudveien og Solbergliveien er preget av anleggsvirksomhet og midlertidige løsninger for fotgjengere. – Dette er livsfarlig for skolebarna, sier bekymrede oppsalfolk.

Klikk på bildet for å forstørre.

PROVOSERT: Terje W. Andresen er provosert over at det ikke ble iverksatt sikkerhetstiltak ved Trasoptunet etter at han meldte fra.

Klikk på bildet for å forstørre.

STEIN PÅ AVVEIE: Det var her Andresen kjørte da bilen ble truffet av stein fra byggeplassen. Her deler de store stein i mindre biter. Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

BULK: Andresen er glad bilen hans ble truffet fremfor et av de mange skolebarna som ferdes i Hellerudveien. Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

MIDLERTIDIG: Her må skolebarna og andre krysse Solbergliveien inntil videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPERRET: Dette trafikklyset og fotgjengerfeltet ved Solbergliveien-Hellerudveien er midlertidig sperret av.

Klikk på bildet for å forstørre.

STENGT: Gravearbeidene i Solbergliveien medfører utfordringer for fotgjengere - og skiltmakere?

OPPSAL/TRASOP: I forrige uke ble bilen til Terje Wick Andresen truffet av stein da han kjørte fordi byggeplassen Trasoptunet i Hellerudveien 69.

– Det smalt skikkelig i siden og sprutet på vinduet, akkurat da jeg kjørte forbi der de pigger opp kampestein til småstein, forteller Andresen.

Resultatet ble hakk i frontruta og en bulk i karosseriet.

– Heldigvis var det bilen min som ble truffet og ikke en unge, sier han opprørt.

LES OGSÅ: Vil ha ny "idrettsparkering" i Hellerudveien

Anmeldte byggeplassen

Etter å ha kontaktet byggeplassen og fått forsikringer om at de skulle sikre bedre, lot Andresen saken ligge. Helt til han kjørte forbi mandag denne uken og så at ingenting var blitt gjort.

– Da dro jeg rett til politistasjonen og anmeldte byggeplassen, sier Andresen.

– Det går hundrevis av unger forbi hver dag, og steinen som traff bilen min kunne ha drept noen. Når de ignorerer det som har skjedd, må jeg gjøre noe, sier Andresen bestemt.

– Dette går bra helt til en unge får en stein i hodet, men det er livsfarlig å vente til det skjer. Målet mitt med dette er at ingen skal bli skada, for jeg blir forbanna når jeg har sagt fra og de ikke gjør noe. Alt de hadde trengt å sette opp er noen plater rundt maskinen!

Manglerud Politistasjon bekrefter at det er innlevert en anmeldelse på byggeplassen, og er i ferd med å undersøke saken. Om det foreligger noe straffbart avhenger av om det foreligger brudd på forskrifter.

LES OGSÅ: Ber om tryggere skolevei på Oppsal

– Det graves for mye

Litt lenger bort, i Solbergliveien, frykter Lars Ballangrud at det skal skje ulykker. Her har det vært gravearbeider i lengre tid, noe som medfører utfordringer for fotgjengerne.

– Fortauene er sperret, og det toppet seg da husets andreklassing fortalte at lyssignalet ved Hellerudveien var tildekket og fotgjengerfeltet avstengt, sier han.

– Hvordan har Bymiljøetaten og entreprenør egentlig tenkt at folk skal gå i dette området? Hvordan skal barna våre komme seg trygt til og fra skolen, sier han bekymret.

– Slik situasjonen er nå, er skoleveien alt annet en trygg, og det er overhengende fare for at noen blir påkjørt!

LES OGSÅ: Bymiljøetaten skal sjekke alle fartsgrensene i Østensjø

– Sikkerhet viktigst

Det er Peab som bygger Trasoptunet for Obos. Via Peabs informasjonssjef Stine Gabrielsen får vi opplyst at prosjektleder Sølve Skeie ikke kjenner til den omtalte hendelsen.

– Byggeplassen drives etter forskrifter og regler, og prosjektleder er overrasket over anmeldelsen. Her har den interne kommunikasjonen ikke gått som den skal, så Skeie oppfordrer den som har opplevd dette til å ta direkte kontakt med ham, sier Gabrielsen.

– Det viktigste for oss på en byggeplass er at den er trygg, og vi gjør det vi kan for å unngå ulykker. Vi vil gjerne snakke direkte med bileier om dette og eventuelt se på tiltak, sier Gabrielsen på vegne av Peab.

Byggingen av de fire blokkene med felles tun og tilsammen 114 leiligheter i Trasoptunet vil pågå til 2015.

Gravingen i Solbergliveien snart ferdig

Arbeidene i krysset Solbergliveien-Hellerudveien er knyttet til vann- og avløpsledninger. Her er det nå gulblink om natten når det arbeides i Hellerudveien, mens lyssignalet ved Solbergliveien er ute av drift og fotgjengerovergangen midlertidig flyttet.

– Arbeidene skal være avsluttet før jul, sier pressetalsmann Odd Bratteberg i Bymiljøetaten.

Bratteberg opplyser at det er entreprenøren som har ansvar for sikring og fremkommelighet for alle trafikanter når det graves i kommunal veigrunn.

– Hvordan det skal foregå, skisseres i gravetillatelsen. Det kan gis tillatelse til to gravearbeider i nærheten av hverandre. Det er bare når de kan komme i konflikt med hverandre at det ene må utsettes, sier Bratteberg.

Både kontrollingeniører og saksbehandlere er på befaring i områder hvor det er gitt gravetillatelse, for å etterse at alt er i tråd med tillatelsen.

Når det gjelder strekningen ved Trasoptunet, ligger Vegdirektoratets retningslinjer til grunn for de midlertidige løsningene med et stengt fortau og et alternativt fotgjengerfelt.

LES OGSÅ: Emilie (14) ble påkjørt i Hellerudveien

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.