RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Tenk på dine egne interesser


TENK PÅ DEG SELV: Rådgiver ved Bjørnholt videregående skole, Nina Fjeld Løfsnæs, ber deg tenke på egne interesser når du skal velge utdanning.
TENK PÅ DEG SELV: Rådgiver ved Bjørnholt videregående skole, Nina Fjeld Løfsnæs, ber deg tenke på egne interesser når du skal velge utdanning. Foto: FOTO: MARTE HAUGAN OVENBERG
Det nye året er nå et faktum, og for mange skoleelever betyr det at man snart må ta noen viktige valg.

BJØRNHOLT: Over hele landet skal tiendeklassinger velge en studieretning og søke seg inn på videregående, og elever på videregående må gjøre seg valg vedrørende lærlingplass, universitet eller høyskole.

Noen er kanskje sikre på hva de vil, men hvordan skal man gå fram om man er i tvil?

LES OGSÅ: OVERSIKT OVER ÅPEN DAG PÅ VIDEREGÅENDE SKOLER I OSLO

Tenk på egne interesser

Vi har snakket med Nina Fjeld Løfsnæs som er rådgiver på Bjørnholt skole.

Hun jobber til daglig med å hjelpe skoleelever som har spørsmål vedrørende videregående eller videre utdanning.

– Det er veldig lurt å tenke på sine egne interesser både når man skal søke seg inn på videregående og høyskole/universitet forteller hun.

– Det er ikke så lurt å velge ut i fra hva vennene dine vil. Da kommer du mest sannsynlig til å angre. Hvis flertallet av vennene dine vil bli elektrikere så er det ikke sikkert at du vil bli det, sier Løfsnæs.

LES OGSÅ: OVERSIKT OVER ÅPEN DAG PÅ VIDEREGÅENDE SKOLER I OSLO

Videre forteller hun at det kan være lurt å spørre foreldre, tanter, onkler og andre bekjente om råd. Hva kan de se deg jobbe som i fremtiden? Det hjelper ofte å henvende seg til folk som kjenner deg godt, sier hun.

– Når det kommer til videre utdanning som høyskole og universitet vil jeg anbefale og tenke gjennom noen grunnleggende spørsmål. Hva kan du se deg selv som i fremtiden? Hva er viktig for deg i en jobb? Hva slags verdier har du?

Når man skal velge videre studier burde man legge vekt på trivsel. Man skal i gjennomsnitt skifte jobb syv ganger i løpet av en karriere, og da er det viktig at man har valgt en plattform eller «base» som man føler seg trygg i.

Åpen dag

For elever som skal velge seg inn på videregående skoler anbefaler Nina å bruke skolenes «åpne dager» for alt det er verdt. Der kan man få informasjon om de forskjellige studieretningene skolen tilbyr og en omvisning på den aktuelle skolen.

Hvis man har spørsmål vedrørende videregående og/eller videre utdanning kan man besøke nettstedet www.vilbli.no eller ta kontakt med en rådgiver.

LES OGSÅ: OVERSIKT OVER ÅPEN DAG PÅ VIDEREGÅENDE SKOLER I OSLO

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere