*Nettavisen* Nyheter.

– To timer hver dag med levering og henting

TID: Opptil to timer ekstra hver dag tar det for Tale Pleym å få sønnen til og fra barnehagen, buss til korsvoll – levere i barnehagen, vente på bussen, bytte til t-bane på ullevål, og ned til jobben i sentrum. Her fra bussholdeplassen i Grefsenveien. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga

– Men kanskje jeg bare skal være glad for i det hele tatt å ha fått en barnehageplass? sier småbarnsmor og SV-politiker Tale Pleym.

Klikk på bildet for å forstørre.

LANGEDAGER: Tale Pleym ønsker å fortsette å jobbe heltid, men det betyr veldig lange dager for Josh i barnehagen. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga

KJELSÅS: Tale Pleyms sønn Josh har blitt tre år, og foreldrene ønsket at han nå skulle begynne i ordinær barnehage – tidligere har Josh gått i familiebarnehage. Men for Kjelsås-familien var det langt fra enkelt å få plass i nærområdet.– Vi søkte jo på de nærmeste barnehagene. Jeg har ikke førerkort, og Josh’ pappa har en jobb som gjør at det uansett er den beste løsningen at jeg tar ansvaret for levering og henting. Vi fikk avslag på alle søknadene, men fikk i stedet plass på barnehage et godt stykke unna der vi bor, forteller Tale.

Men etter å ha ringt barnehagekontoret mange ganger, mast og bedt, fikk Josh til slutt plass i Korsvolltoppen barnehage.

Opptil to timer

– Det er ikke så langt unna, men likevel tar det opptil to timer tilsammen hver dag med levering og henting i barnehagen. Først buss til barnehagen, inn og levere, så vente på bussen til Ullevål, så T-bane til jobb i sentrum, og så samme runden hjem igjen, sier Tale, også lokal SV-politiker i Nordre Aker, som nå selv virkelig får kjenne Oslo kommunes barnehagesituasjon på kroppen. Og Tale oppfordrer til en gjennomgang av hele barnehageopptaket, som avsluttes 1. mars, med tildeling av plasser utover våren og sommeren.

Ikke enestående

– Historien vår er jo slett ikke enestående, og slik reglene er så har man rett på barnehageplass i kommunen, men heller ikke nødvendigvis i den bydelen man bor i. Men det kan da virkelig ikke være meningen at det skal bli så tungvint for noen?

– Og det er jo ikke bare det at jeg må bruke mye tid på levering og henting. I tillegg, hvis jeg skal kunne fortsette å jobbe full tid, så vil jo dette også bety at Josh er nødt til å være i barnehagen fulle dager med ni og en halv time – hele uka, noe vi egentlig ikke ønsker. I tillegg går han jo glipp av å kunne være i en barnehage med barn fra nærmiljøet, som han også kanskje skal begynne på skolen sammen med, sier Tale.

– Det er muligens ingen enkel løsning på dette, men kanskje burde det være flere opptak i løpet av året? Da kunne kanskje systemet blitt mer fleksibelt. Jeg tenker da særlig også på belastningen det antageligvis er for de forskjellige barnehagekontorene med alle henvendelsene fra bekymrede og stressede familier som er misfornøyd med tildelingen av barnehageplass, sier Tale.

Bydelen må få ansvaret

Hun vil også tilbake til ordningen med at bydelene selv hadde ansvaret for opptaket, ikke på kommunalt nivå som det er nå.

– Det må jo uansett være enklere for en bydel å ha hovedopptaket selv, en bydel på størrelse med denne – Nordre Aker – med flere enn 40.000 innbyggere – er jo like stor som en egen by eller kommune, sier Tale.

– Jeg tenker jo også på de familiene som havner i slike situasjoner, og som har flere barn som kanskje skal leveres og hentes hit og dit. Vi har jo foreløpig bare ett barn å forholde oss til, sier Tale.

Nesten 4000 barnehageplasser

Assisterende bydelsdirektør Nordre Aker Bydel, Preben Winger, forteller at bydelen foreløpig ikke har laget noen «statistikk» på hvor mange som ønsket endringer i forbindelse med årets hovedopptak .

– Det største rushet er utover vårparten, men det har foreløpig vært greit å ta unna. Vi får jo inn en del henvendelser og søknader om bytte av plass, men pr i dag har jeg ingen eksakte tall på hvor mange det er snakk om fra hovedopptaket i år, og frem til nå. Men en del henvendelser blir det jo, Nordre Aker har alene i underkant av 4000 barnehageplasser, sier Winger.

Flere vil at ordningen vurderes

Rekordmange barn er født i juli. Jordmorforeningen mener barnehagefristen har skylda, og sier til NRK at ordningen bør vurderes - les mer her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.