RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tone Tellevik Dahl (nestleder i byutviklingskomiteen) og partikollega Eivin Sundal (leder av Bekkelaget arbeiderpartilag) vandrer langs Ormsundveien. Alt på venstre side blir etter makeskiftet Oslo havns eiendom.
Tone Tellevik Dahl (nestleder i byutviklingskomiteen) og partikollega Eivin Sundal (leder av Bekkelaget arbeiderpartilag) vandrer langs Ormsundveien. Alt på venstre side blir etter makeskiftet Oslo havns eiendom. Foto: Begge foto: Aina Moberg

– Tomtebytte vil gi unik sjanse

Ved en tilfeldighet oppdaget Ap-politikere at avtalen om et makeskifte mellom kommunen og Oslo Havn holdt på å gå i vasken.

ORMSUND: Da Oslo Havn KF i 2006 fremmet reguleringsplanen for Ormsund, så de at eiendommenes eierskap var et stort lappeteppe, og til hinder for deres ønske om å gjøre området på nedsiden av Ormsundveien til en grønn buffersone mellom havnen og beboerne på Nedre Bekkelaget.

Mangler signatur

Det er kommunen som eier eiendommene i «buffersonen». Oslo Havn ønsker derfor å bytte disse mot sine eiendommer på sydsiden av «leiren», barnehagen og skøytebanen.

– Makeskifteavtalen var ferdigforhandlet i 2008, og ble signert av Oslo Havn. Men, byrådets signatur manglet. Kommunen mente Sydhavna skulle være ferdigregulert først. Det var den i 2009, men fortsatt har ikke byrådet undertegnet, sier Tone Tellevik Dahl, nestleder i byutviklingskomiteen.

Hun har nå tatt initiativ til at det blir fortgang i saken.

– Det var under forberedelser til et folkemøte med Oslo Havn i våres at vi, Rune Gerhardsen, Eivin Sundal (leder av Bekkelaget Ap-lag), Bernt Stilluf Karlsen (styreleder i Oslo Havn) og jeg ved en tilfeldighet oppdaget at næringsbyrådens underskrift fortsatt mangler, sier Tellevik Dahl.

Er i dialog

– Oslo Havn er opptatt av å være en god nabo, og vil opparbeide buffersonen snarest, men må altså ha kontroll over eiendommene først. I og med at det ikke skjedde noe, besluttet Oslo Havn å trekke tilbake sin signatur når Oslo kommune ikke løfter en finger, sier Ap-politikeren.

I juni skrev hun derfor et brev på vegne av partiets bystyregruppe til næringsbyråd Øystein Sjøtveit med spørsmål om den videre utviklingen av makeskiftavtalen.

Svaret kom til byutiklingskomiteen midt i august, og der skriver Sjøtveit at Eiendoms- og byfornyelsesetaten og Oslo Havn KF er i dialog om oppfølging av bystyrets vedtak.

Flotte tomter

– Det har vært noe uenighet i forhandlingene, men saken vil bli gjenopptatt nå over sommeren, står det i brevet som viser til bystyrets vedtak fra august 2009:

Byrådet legger opp til at det i etterkant av bystyrets reguleringsvedtak for Sydhavna skal utarbeides en bystyre- og havnestyresak som gjennom vedtakspunktene fastlegger ansvars- og utgiftsfordeling og gjennomføring av den teknisk/grønne infrastrukturen, samt makeskifte og annet mellom havnekassen og bykassens eiendommer i Sydhavna og tilstøtende områder på ormsund. Innholdet i vedtaket vil bli fremforhandlet i samarbeid mellom Oslo Havn KF og Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

– Det er et tap for Oslo om avtalen går i vasken, og Oslo Havn trekker seg fra denne unike muligheten til et makeskifte. Nå må næringsbyråden kjenne sin besøkelsestid. Han må signere slik at også denne delen av byen kan få dekket sine velferdsbehov. Det er flotte tomter Oslo Havn stiller til disposisjon, og byen vokser. Når makeskiftet er foretatt, er det tid for en mulighetsstudie til beste for dette nærområdet, sier hun.

Vil tas på alvor

Leder av Bekkelaget Arbeiderpartilag, Eivin Sundal, er opprørt over det som skjer.

– Vi er drittleie av å bli neglisjert, og nå vil vi bli tatt på alvor. At ikke Oslo kommune kan se de mulighetene vi kan få her.
Eiendommene fra Oslo Havn skal bli et godt område for barn og unge og idrett, og buffersonen mot havnen er viktig for oss, sier han.

– Etter at makeskiftet forhåpentlig går i orden, ønsker vi også å starte en dialog om bygningene i «leiren». Vi mener det kan lages 30-40 leiligheter i de gamle kasernene. Vi tenker oss tilrettelagte boliger for blant annet funksjonshemmede og eldre. Dette håper vi å få til, sier han med håp i stemmen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere