– Trailerne må bort fra bomiljøet!

Det er mange år siden Karl XII måtte vike på Ellingsrud. Nå er det kampen mot trailerne beboerne der vil vinne.

ELLINGSRUD: Godt over 100 personer fra de drøyt 350 boenhetene på Ellingsrudflaten fant mandag kveld veien til flerbrukshallen for å fortelle politikere og Bymiljøetaten at nå er de forsynt på trailertrafikken og -parkeringen i Karolinerveien og på utfartsparkeringsplassen.

De er simpelthen redde for at det må skje en alvorlig ulykke før de blir hørt.

Initiativ

Det var Ellingsrud Velforening sammen med borettslagene i Munkebekken, idrettslaget og Ellingsrud gård som hadde tatt initiativet til folkemøtet. Og beboerne gikk mann av huse for å fortelle at de nå krever handling.

LES OGSÅ: Nå parkerer trailerne ved operahuset

Langdryg sak

Etter at bebyggelsen på Ellingsrudflaten ble etablert for snart 30 år siden, har det bygget seg opp et godt bomiljø og med stor nærhet til idrettsparken.

Men så for noen år siden kom trailerne inn i bildet. Det begynte med noen sjåfører som fant ut at utfartsparkeringsplassen ved Mariholtveien var velegnet for å få gjennomført sin lovpålagte hviletid.

Flere fulgte etter, og de siste par årene har trailersjåførene funnet ut at Karolinerveien kan brukes til hvileparkering, og etter hvert har det også blitt langtidsparkering av all verdens store kjøretøyer og maskiner.

– Trailerne er i ferd med å ødelegge det flotte miljøet her, sa Grete Dørum på gården.

Panel

Arrangørene hadde fått både politikere, Lastebileierforeningen og representanter for Bymiløjøetaten til å sitte i panel for både å bli forklart problemet og stilles til veggs for at det ikke har skjedd noe selv med en rekke henvendelser.

Parkeringsproblematikken har blitt en kasteball som verken kommunen eller staten har villet gjøre noe med.

Groruddals-forkjemperen og stortingsrepresentant Jan Bøhler (A) ga i sin appell klart uttrykk for at lokalmiljøets kamp er berettiget. Og han var enig i at her er det to løsninger som må til; en rask samtale mellom politiet som skiltmyndighet og Bymiljøetaten om å få skiltet parkeringsforbud langs Karolinerveien og på utfartsparkeringsplassen. Og så må det finnes en langsiktig løsning på trailernes behov for å stå.

LES OGSÅ: Tommy Sharif vil hjelpe trailersjåførene

Vilje

Etter at både panelets deltagere og Bymiljøetatens to representanter hadde lagt ut om at de gjerne ville se en løsning, var det publikums tur.

– Dette er et problem som ikke bare gjelder Ellingsrud, sa Inger Tangen fra Østmarkas Venner.

– Trailerne tar seg til rette på en rekke utfartsparkeringsplasser øst i Oslo. Det er med andre ord mer enn et lokalt problem dere har.

Odd Grafsrønningen, leder av Ellingsrud Idrettslag ga klart uttrykk for at han frykter for barnas sikkerhet, mens Bente Jacobsen, styreleder i Ellingsrudflaten Borettslag, la ut om problemer spesielt vinterstid når store, utenlandske trailere på blanke dekk sperrer innkjøringen til boområdet.

– Tenk om det oppstår en brann og utrykningskjøretøyene ikke kommer frem, sa hun.

Flere fra salen reiste seg og fortalte om opplevelser de har hatt med konflikt trailere/personbiler/fotgjengere.

LES OGSÅ: Trailere tar skifolkets P-plasser

Rask reaksjon

– I morgen kan byråd Ola Elvestuen, som dessverre ikke er her i dag, ta kontakt med Bymiljøetaten og politiet og beordre dem til å finne en rask skiltløsning, sa BU-leder Knut Røli.

– Og så må det finnes en parkeringsløsning på Alnabruterminalen hvor det er mye plass. For det er jo dit de fleste trailerne skal for å laste og loss i Oslo.

Og til slutt måtte også Tor Olav Mangseth fra Bymiljøetaten nesten love at han skal ta en runde med politiet for å finne en rask løsning på Ellingsrud.

– Vi vil ha skilt om parkeringsforbud før vinteren, kom det fra salen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.