RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Tryggere å føde hjemme enn folk tror


Stine Høivik venter sitt fjerde barn, en liten gutt 2. oktober. Her blir hun undersøkt av jordmor Anette Huitfeldt som følger Stine for tredje gang gjennom et svangerskap.
Stine Høivik venter sitt fjerde barn, en liten gutt 2. oktober. Her blir hun undersøkt av jordmor Anette Huitfeldt som følger Stine for tredje gang gjennom et svangerskap. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen
Det sier jordmødrene Anette Huitfeldt og Bippi Trovik som nylig har startet opp privattilbudet “Jordmorteamet” på Frogner helsesenter.

FROGNER: – Tanken bak vår satsning er at vi som et team av jordmødre skal kunne tilby kontinuitet og helhetlig omsorg gjennom svangerskap, fødsel og barseltiden, sier jordmor Bippi Trovik som har mer enn tjue års erfaring.

Del på Facebook

Mange er redd for smerte

Inne til undersøkelse denne dagen er Stine Høivik som venter sitt fjerde barn den 2. oktober. Hun har både hatt sykehusfødsel, fødestue og hjemmefødsel. Høivik har Anette som sin jordmor for tredje gang, og var ikke i tvil om hva hun ville gjøre.

– De gjør opplevelsen utrolig trygg, og man føler seg veldig godt ivaretatt, sier Høivik.

Hun har født alle barna sine uten epidural og kan fortelle at man ikke savner det når man føder hjemme.

– Personlig kjenner jeg min kropp så godt at jeg vet jeg klarer en fødsel uten annen smertelindring enn vann og akupunktur. Når kroppen får jobbe i trygge omgivelser uten stress, opplever jeg at det ikke jeg ikke har behov for medikamentell behandling. Dette gir en egen tilstedeværelse i fødselen, og jeg føler at epidural kan ta fra meg denne mestringopplevelsen, sier Høivik.

Artikkel fortsetter under bildet

Her lytter Anette Huitfeldt på hjertet til gutten i magen til mamma Stine Høivik. FOTO: ANITA BAKK HENRKSEN

Betale fra egen lomme

Slik det er i dag må kvinner som ønsker hjemmefødsler, selv skaffe seg en jordmor som er villig til å bistå henne. Den gravide må betale jordmoren fra egen lomme: 6000 kr for at jordmoren skal gå i beredskap og være tilgjengelig når kvinnen går i fødsel. Slik bør det ikke være ifølge Trovik.

– Selve fødselen utløser takst hos Helseøkonomiforvaltningen (HELFO), så det slipper kvinnen å betale for. Men, er det riktig at de som føder det stedet det koster staten allerminst å føde, nemlig hjemme, skal måtte betale 6000 kr, og ha arbeidet med å skaffe en jordmor?, spør Trovik.

Bedre oppfølging

I vårt naboland Danmark kan de som ønsker hjemmefødsel, ringe til det sykehuset de sogner til, og si at de vil ha jordmor hjem til fødsel. Da plikter sykehuset å skaffe henne det.

Slik mener jordmødrene det burde vært i Norge også.

– Det vil si at jordmødre ansatte på sykehuset, kan reise hjem til de fødende. Da blir det i sykehusets regi og dessuten gratis for kvinnen. Avtalen er da gjort i forkant så man vet hvem som ønsker en slik ordning, sier Huitfeldt.

Hjemmebesøk

Per i dag er det ingen i Oslo som får hjemmebesøk av jordmor etter fødsel.

– Omsorgen for den gravide familien er fragmentert, og du møter mange ulike omsorgspersoner i løpet av et svangerskap, fødsel, oppholdet på barsel, og tiden etter at du er kommet hjem, sier sier Trovik og legger til:

– Velger de gravide å føde på sykehus, kan vi likevel besøke dem hjemme når de reiser fra barsel. Vi kan veilede om amming, stell av barnet, se på mors sting og samtale om fødselen, sier Trovik.

Bra for førstegangsfødende

Jordmødrene regner med at det ikke er så mange av deres gravide som kommer til å velge å føde hjemme, men som likevel synes det er fint å gå til kontroll her på Frogner Helsesenter til samme jordmor hver gang. Det unike med dette tilbudet, er at disse jordmødrene også kan komme hjem til deg etter fødsel på sykehus.

– Det kan nok bli svært attraktivt, særlig for førstegangsfødende som har mange spørsmål etter at de har reist fra sykehuset, avslutter Trovik.


Lurer du på mer, gå inn på jordmorteamet.no
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere