RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MENER BYRÅDET TAR FEIL: – Vi vil ha ordentlige barnehager, ikke brakker. Og vi vil tilby plass til de som trenger det, når de trenger det, uavhengig av når de er født. Det har ikke byrådet tatt høyde for, sier lokalpolitiker Hanne Eldby (SV). Her ved de omstridte midlertidige plassene ved Lopperud barnehage.Begge foto: Nina Schyberg Olsen
MENER BYRÅDET TAR FEIL: – Vi vil ha ordentlige barnehager, ikke brakker. Og vi vil tilby plass til de som trenger det, når de trenger det, uavhengig av når de er født. Det har ikke byrådet tatt høyde for, sier lokalpolitiker Hanne Eldby (SV). Her ved de omstridte midlertidige plassene ved Lopperud barnehage.Begge foto: Nina Schyberg Olsen

– Tull at vi ikke trenger nye barnehager

Hanne Eldby (SV) reagerer på at byrådet har satt foten ned for to nye barnehager i Bydel Østensjø.

ØSTENSJØ: De siste årene har alle østensjøbarn med lovfestet rett til barnehageplass (født før 1. september) fått tilbud.

Bydelen har dermed full barnehagedekning. Likevel er det venteliste, for de uten lovfestet rett.

LES OGSÅ: Byrådet vil gi penger til Østensjøvannet

186 barn på venteliste

Ved siste opptelling ventet 48 barn over tre år og 138 barn under tre år på plass i Østensjø.

Bydelsutvalget (BU) og oppvekstkomiteens leder Hanne Eldby (SV) er derfor overrasket over at byrådet nylig sa nei til to nye barnehager.

En privat drifter ville starte barnehage på Bøler gård og bydelen foreslo barnehage i Bogerudveien 13–15.

– Vi trenger flere plasser og vi har flere brakker vi vil bli kvitt, men byrådet sier det er uaktuelt fordi vi har nok plasser på kort sikt, sier Eldby. Hun mener byrådet tar feil.

– Byrådet sier at fødselstallene er på vei ned. Ja vel, men Oslo vokser stadig og prognosene har aldri stemt for bydelen vår. Jeg antar at Østensjø ikke vil være noe unntak når det gjelder å vokse, sier Eldby.

Hun mener man må tilby plass til flere enn de med lovfestet rett.

– Vi vil tilby plass til de som trenger det, når de trenger det, uavhengig av når de er født. Det har ikke byrådet tatt høyde for, sier Eldby.

– Det er et stort problem at det er umulig for foreldre og arbeidsgivere å vite om man kommer tilbake på jobb etter endt permisjon eller ikke, sier Eldby.

– Når byrådet nekter folk å starte nye barnehager, til og med private, da bør de være sikre på at de har god dekning. Jeg tror ikke de som står uten barnehageplass er enig i det, sier Eldby.

LES MER OM OSLO-BUDSJETTET HER

Vil ha nye barnehager

BU har lenge etterspurt nye barnehager og vært opptatt av at de midlertidige ikke skal bli permanente.

Bydelens siste gjennomgang viser at planlagte barnehager på Skøyenåsen senter, i nye Storgården barnehage og nye friluftsgrupper vil dekke opp for de rundt 250 midlertidige plassene bydelen nå har.

På lengre sikt nevnes barnehager ved sentrene på Oppsal og Bogerud. Den midlertidige barnehagen på Skullerud kan også bli erstattet av en permanent.

– Vi må ha på plass flere ordentlige barnehager før vi sier nei til nye. Vi er ikke fornøyd hvis full dekning er basert på brakker, sier Eldby.

BU er spesielt opptatt av den midlertidige barnehagen på Lopperud, som har brukstillatelse ut 2015.

Lopperud vekk først

Lopperud-brakkene skulle egentlig vært fjernet i 2009, og Eldby mener disse er aller viktigst å få vekk.

– På Lopperud er lekearealene altfor dårlige, fordi brakkene står for tett opptil den andre barnehagen. Det er knapt nok utearealer til én barnehage der, sier Eldby oppgitt.

– Jeg er veldig spent på budsjettforslaget. Byrådet må sette av penger til å fjerne brakkene, hvis ikke må vi dra til Rådhuset og be dem skjerpe seg, sier Eldby.

Vil fjerne én østensjøbarnehage

Barnehagebyråden har foreløpig ikke svart på lokalavisens henvendelser for å få en kommentar til denne saken.

I byrådets budsjettforslag for Oslo i 2015, som nettopp er offentliggjort, er det imidlertid satt av penger til å fjerne én midlertidig barnehage i Bydel Østensjø.

Byrådet skriver at de vil avvikle midlertidige plasser i nært samarbeid med bydelene.

I budsjettforslaget skriver byrådet ellers at de i perioden 2015-2018 har mål om å tilby barnehageplass til flere enn de med lovfestet rett.

De foreslår å etablere cirka 2500 nye plasser i hele byen, samtidig som de vil avvikle 1300 midlertige plasser. Nettoveksten blir da cirka 1200 plasser. 350 av disse skal etableres i 2015.

Byrådet begrunner tallene med at det i perioden ikke forventes økning av barn mellom 1-5 år, og at de nye plassene vil øke dekningsgraden og gi plass til flere uten lovfestet rett.

I bydelene Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand anslår de at vil være behov for cirka 1200 nye barnehageplasser tilsammen i et tiårsperspektiv.

Byrådet foreslår i budsjettforslaget ellers å øke kvaliteten på barnehagetilbudet med 100 millioner kroner i perioden 2015-2018.

LES OGSÅ:

Skoleveier i vest prioriteres i oslobudsjettet

Nesten én milliard til idrett og fritid

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere