*Nettavisen* Nyheter.

– Tydelig at det trengs prosjekter mot rus

Gry Myrtveit Gundersen (t.v.) og Martha Søhr synes det er bra med tidlig informasjon om rus, og ønsker flere prosjekter gjennom ungdomsskolen. Foto: Foto: Silje Seterseter

Elever ved Marienlyst skole mener det kun er de som holder på med rus som synes det er tøft. – Flere skryter faktisk på seg en fyllekule fordi de tror det er kult sier Marienlyst-elev Martha Søhr.

MAJORSTUEN: – Det er fryktelig dumt at det har blitt så vanlig å ruse seg, sier Martha Søhr (13).

Les også:

Alkoholrus er en trend blant ungdomsskoleelever

"Champagnebarna" har naive foreldre

Marienlyst skole holder på med skoleprosjektet «unge og rus» hvor målet er å forebygge en tidlig rusdebut. Her blir en gruppe elever sendt på kurs for å være gruppeledere rundt prosjektet, og spre budskapet videre.

– Mange av de som ruser seg kommer nok ikke til å ta dette prosjektet seriøst. Jeg tror det er viktig at de som holder på med dette ikke får positiv oppmerksomhet. Det er ikke de som burde være populære på skolen, fortsetter Søhr som er en av gruppelederne.

Prosjektet kjøres på Café Condio for 8. klasse-elever, og gjengen fra Marienlyst mener det er bra de får en innføring i så tidlig alder, slik at de er klar over konsekvensene.

– Jeg synes det er bra at vi får dette prosjektet såpass tidlig. Rus er noe som kommer med alderen, og vi vet jo om eldre elever på skolen som ruser seg, sier Gry Myrtveit Gundersen (13), som også er gruppeleder.

Åpen dialog

«Unge og rus» er ikke bare for elevene, men også for foreldrene. Dette er for at det skal bli lettere for foreldrene å snakke om problematikken seg i mellom, og også med barna sine.

– Det er vanskelig å endre på trender. Derfor tror jeg det er viktig at vi kan snakke om dette, slik at vi kan bli enige om at det ikke er kult, mener Gundersen.

Senterleder for Café Condio, Yasir Islam, synes også det er viktig at barna har foreldrene som støttespillere, og gleder seg over elevenes engasjement til prosjektet.

– Det er veldig viktig at foreldrene tar voksenrollen på alvor. Spørreundersøkelsen «Ungdom og rus» viser bekymringsfulle tall når det kommer til alkoholbruken til foreldrene, sier han.

Senterlederen mener det er viktig at det gjøres noe med holdningen og ser at det tydelig at det trengs prosjekter mot rus i byen.

For alle Oslo-skoler

Sosialpedagogisk rådgiver ved Marienlyst skole, Annichen Hveding, forteller om sjokkerende reaksjoner fra foreldrene da de fikk høre om prosjektet, men at de etter hvert forstod hvor viktig det er med forebygging.

– Både elever og foreldre ser positivt på prosjektet, og dette er noe som nå er innført i alle Oslo-skoler, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag