RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trine Bang (f.v.), Åse Brandvold og Arifi Ali bor alle på Tøyen med familiene sine. De er lei av at politikerne ikke tar ansvar for utviklingen i området, og krever nå handling for å gjøre Tøyen til et godt sted å leve.
Trine Bang (f.v.), Åse Brandvold og Arifi Ali bor alle på Tøyen med familiene sine. De er lei av at politikerne ikke tar ansvar for utviklingen i området, og krever nå handling for å gjøre Tøyen til et godt sted å leve. Foto: Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

– Tøyen må bli et godt sted å bo

Arifi har åtte barn som alle er vokst opp på Tøyen, mens Trine har to. Nå går de til kamp for å gjøre Tøyen til et sted for framtida.

TØYEN: – Like ved der jeg bor flyttet det inn en mann som var dømt for to drap. Kommunen sa at det ikke var noe farlig, fordi han hadde fått medisiner. Jeg vet at han bare er et menneske som oss, men vi er redde. Jeg vil at barna mine skal leke ute, men jeg kan ikke slippe dem ut alene, sier Arifi Ali.

Hun har bodd på Tøyen siden 1998. Hun har åtte barn i alderen seks til 23 år. Seks av barna har bodd på Tøyen hele livet, alle har gått på Tøyen skole.

BEBOERE I 2008: – Politikerne må slutte å snakke, vi trenger handling

Flytter ut

Arifi selv jobber med språkopplæring og er med i natteravnene. Hun kjenner miljøet på Tøyen bedre enn de fleste.

– Ja, alle barna mine har gått på Tøyen skole, og de trives jo. Men jeg er redd for hva som kan skje med dem, sier hun.

Arifi har vært vitne til dophandel utenfor skolen, hun har gått omveier med barna på vei til skolen fordi det ligger knuste ølflasker i skolegården.

LES OGSÅ: The Töyen kan bli Oslos nye insted

Hun forteller om massiv utflytting og et skolemiljø som ikke lenger har noen etnisk norske barn igjen.

– Vi trenger jo en miks. Barna mine skal lære norsk, det er jo her i Norge de skal bo, sier hun.

Arifi mener det er på tide at politikerne tar innover seg utviklingen på Tøyen, som har blitt en negativ spiral.

– De barna som vokser opp her nå, hva skjer med dem når de er voksne? Når de ser dophandel fra de er små? Jeg husker en av dem som bodde her da jeg flyttet hit. Han var 10 år den gangen. Nå er han 25, og selger narkotika, og han har drapstruet sin egen mor. Og det er flere som han, de har vokst opp til å bli kriminelle. Det er sånn som skjer når de ikke får oppfølging, skikkelig skolegang og leksehjelp. De må ha et tilbud, sier hun.

2011: Arbeiderpartiet lover at Tøyen skal skinne

Ingenting har skjedd

Arifi er en av mange Tøyen-beboere som den siste tiden har samlet seg i et initiativ for å ta tilbake gode bomiljøer på Tøyen.

Vi møter også Trine Bang, som har to barn på 3 og 6 år. Hun har bodd på Tøyen i ni år, og har hele tiden trodd på politikerne som har snakket om at Tøyen trenger endring.

– Da jeg flyttet hit, så tenkte jeg at hvis jeg fikk barn her, så ville det ikke være noe problem innen de skulle begynne på skolen. Jeg var helt sikker på at det kom til å skje en forandring. Men ingenting har skjedd, sier hun.

I løpet av de siste par årene har de fleste lekekameratene til datteren hennes flyttet. Familiene orket ikke mer. De var lei av å ikke kunne sende barna sine alene ut på de mange grøntarealene på Tøyen. De var lei av å være redd for sprøyter, for narkomane, for dophandel, knuste ølflasker i skolegården og lyssky virksomhet i nabolaget.

2012: «Tøyen – stedet politikerne glemte»

Eneste etnisk norske

Årsaken er at politikerne ikke har funnet et bedre tilbud til verken barnefamilier eller rusavhengige, enn å stue dem sammen i ett og samme bomiljø, uten tanke for oppfølging og adekvate tilbud.

– I løpet av de par siste årene har ni barn bare i min korridor flyttet ut, forteller Trine.

Til høsten begynner datteren hennes på skolen.

– Hva tenker du om at hun skal begynne på Tøyen skole?

– Hun skal ikke begynne på Tøyen skole, sier hun stille.

– Det er nok grunner til at hun ikke skal det, jeg tror ikke at jeg trenger å liste dem opp, sier hun.

– Hva skal datteren hennes gjøre der? Hun blir jo den eneste etnisk norske eleven. Det går ikke. Vi må ha en miks av elever, sier Arifi.

Vil bli boende

– Ønsker dere å fortsette å bo på Tøyen?

– Vi gjør jo egentlig det, men vi har tenkt tanken på om vi også skal flytte. Og vi er jo en av dem som kan gjøre det. Det bor mange her som ikke har den muligheten, sier Trine.

Sammen med blant annet Åse Brandvold og drøyt ti andre familier har Trine og Arifi startet et initiativ, der målet er å gjøre Tøyen til et godt sted å bo.

Tirsdag førstkommende arrangerer de et folkemøte på Tøyen skole. Profilerte politikere som Libe Rieber-Mohn (Ap), Jan Bøhler (Ap), Trine Skei Grande (V) og Bjørnar Moxnes (R) kommer.

De vil bli utfordret på den politiske handlingslammelsen i området.

2012: – Bare riv hele Tøyen

– Skal være godt å leve på Tøyen

Tøyen preges i dag av tomme bygg, en rekke institusjoner, både innen rus og psykiatri, er plassert her, en klar overvekt av kommunale boliger i forhold til andre skolekretser i byen. Nå vil beboerne ha politisk gjennomføringsevne.

– Vi ønsker oss et godt bomiljø. Og etter at vi samlet oss ser vi jo at det begynner å skje noe. Det er bakgårdsmarkeder og kulturelle arrangemente. Men det er ikke nok. Beboerne har selvsagt også et ansvar, men vi klarer det ikke alene, sier Åse Brandvold.

– Hva er målet deres med dette initiativet?

– Vi vil ha en områdesatsning. Det er vanskelig å peke på én enkelt ting, men vi trenger en satsning lik den vi hadde fram til 2002, sier Brandsborg, som også peker på Groruddalssatsningen.

– Vi kan vel si at målet vårt er at det skal være godt å leve her, sier Trine Bang.

2012:

HØYRE: – Tror vi har et uforløst potensiale på Tøyen

ARBEIDERPARTIET: – Tøyen kan bli det nye sentrum i Oslo øst

Kaos

De mener det er mange ting som kan gjøres. For eksempel må normen for utbygging av leiligheter holdes. Det betyr at det bygges flere større leiligheter, slik at flere barnefamilier ønsker å bli boende.

De mener også det må være politisk vilje til å flytte institusjoner til andre deler av byen, slik at ikke ett område blir så belastet som det Tøyen er i dag.

– Det utenforskapet vi ser i Stockholm kjenner vi jo igjen her også, selv om jeg ikke tror det er så ille her ennå, sier Brandsvold.

– Jeg vil bo på Tøyen. Hvor skal jeg ellers bo? Men sånn som det er nå, så er det kaos, sier Arifi.

– Og det er jo grenser for hvor lenge vi som bor her kan holde barna våre innendørs, avslutter Trine.

FØLG SAKEN OM TØYEN:

Beboere på Tøyen: – Politikerne må slutte å snakke om Tøyen

Arbeiderpartiet lover at Tøyen skal skinne

Ingenting skjer på Tøyensenteret

Tøyensenteret trenger ikke å likne alle andre sentre

HANS CHRISTIAN LILLEHAGEN (AP):  Vi må tenke stort om Tøyen

KNUT EVEN LINDSJØRN (SV):  Jeg er optimistisk på vegne av Tøyen

Tøyen på tegnebrettet

Arbeiderpartiet: – Vi må tenke stort om Tøyen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere