RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beboerne i Gamle Oslo mener de nye høyblokkene i Bjørvika sperrer for utsikten fra Gamlebyen mot fjorden og skaper visuelle og fysiske barrierer mellom byen og fjorden. ARKIVFOTO
Beboerne i Gamle Oslo mener de nye høyblokkene i Bjørvika sperrer for utsikten fra Gamlebyen mot fjorden og skaper visuelle og fysiske barrierer mellom byen og fjorden. ARKIVFOTO Foto: ArkivFOTO

– Udemokratisk utbygging

Bjørvikas venner mener planleggingen og utbyggingen er preget av lite åpenhet og mangel på demokrati.

GAMLEBYEN: Torsdag forrige uke inviterte Selskabet for Oslo byes vel, Bydel Gamle Oslo og flere beboer- og velforeninger til folkemøte for å diskutere hva som kan gjøres for å endre deler av byggeplanene i Bjørvika. Initiativtakerne til møtet mener at Gamlebyen sitter igjen som den store taperen når høyhusbebyggelsen sperrer for all utsikt til fjorden.

– Det er mulig å forbedre tre firedeler av bygningsplanene for Bjørvika uten at noe som allerede er bygget må rives, sier styremedlem i Grønland beboerforenng, Åse Anna Markussen.

ØSTKANTAVISA MENER: EN HÅPLØS KAMP?

Viktig kulturhistorie

Arrangørene av folkemøtet legger spesielt vekt på Riksantikvarens uttalelser om at planleggingen hittil har oversett viktigheten av kulturminnene i området.

SV OM MIDDELALDERPARKEN: – Nå er det bare å sette i gang!

Seksjonssjef hos Riksantikvaren, Margrethe Tviberg er opptatt av kontakten mellom Middelalderparken, Akershus festning og byen.

– Det er viktig å finne en løsning på hvordan vi kan ivareta alle kulturhistoriske deler i landskapet, og vi tror at et historieformidlende museum vil være en god venn for Middelalderparken, sier Tviberg.

Bjørvikas venner ønsker å knytte byen og fjorden sammen, noe de planlagte Barcode-blokkene og høyblokken Lambda (Munchmuseet) forhindrer.

– Det allerede planlagte Kulturhistoriske museet og den nye bebyggelsen rundt Gamle Oslo bryter med byens særpreg, i tillegg til å blokkere kontakten mellom Middelalderparken med ruinene av det opprinnelige Oslo og fjorden den lå inntil, sier Markussen som ønsker å bygge på byens historie med lav bebyggelse.

SV SIKRET FLERTALL: – Stolt over hva vi fikk til

AP REAGERER: – Dette er en sorgens dag for Gamle Oslo

Undergraver demokratiet

Bjørvikas venner ønsker at utbyggingsavtalen oppheves og erstattes fordi, slik den fungerer i dag, hindrer fornuftige endringer og undergraver demokratiet. De mener man må ta folks engasjement på alvor, og ny planlegging må baseres på åpenhet og demokrati.

Initiativtakerne har nå gått sammen og bedt Sivilomburdsmannen se på saken for å vurdere om avtalen hindrer lovpålagt medvirkning og de folkevalgtes rett til å endre planer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere