RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Uforutsigbarheten er uholdbar


FRYKTER KUTT: Daglig leder i Frelsesarmeens BoSatt, Signe Haukvik Haugen, frykter at de ikke kan levere tilbudet de gjør i dag, dersom de ikke får mer penger. – Usikkerheten gjør oss sårbare, mener hun. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
FRYKTER KUTT: Daglig leder i Frelsesarmeens BoSatt, Signe Haukvik Haugen, frykter at de ikke kan levere tilbudet de gjør i dag, dersom de ikke får mer penger. – Usikkerheten gjør oss sårbare, mener hun. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN
Nok en gang trues rusomsorgen i Oslo av kutt. Daglig leder på av Frelsesarmeens BoSatt, Signe Haukvik Haugen, ber nå politikerne om større forutsigbarhet for brukerne.

SENTRUM ØST: «Det er så godt å høre at du ringer og spør hvordan dagen min har vært. Det er det ingen andre som gjør».

Sitatet over er fra en av brukerne av Frelsesarmeens BoSatt-tjeneste i Heimdalsgata. Tilbudet er en del av armeens Rusomsorg, og går ut på å bistå rusmiddelavhengige eller tidligere rusmiddelavhengige til å komme seg på fote igjen. Men nå trues tilbudet av økonomisk innskjerping.

Strammes inn

– Vi opplever ikke direkte kutt, men vi ser jo at det strammes inn. Det er absolutt ikke en situasjon vi liker, sier daglig leder ved BoSatt, Signe Haukvik Haugen.

Store ord fra politisk hold om individuell oppfølging og sterk satsning på rusomsorgen er et fremmedord for mange av dem som jobber med tematikken i det daglige.

BoSatt fungerer som et privat driftet tilskudd til de offentlige tjenestene. Tilbudet er avhengig av statlige og kommunale overføringer, i tillegg til pengene fra Frelsesarmeen. Per i dag har BoSatt 46 brukere, som enten bor i Frelsesarmeens egne boliger eller i kommunale boliger, men med hjelp fra BoSatt. Hensikten er at BoSatt skal være et mellomledd mellom brukeren og de offentlige tjenestene, slik at brukeren enklere kommer seg i egen bolig og i arbeid. Tilbudet legger stor vekt på individuell tilpasning, og brukerne får en egen veileder fem-seks timer i uka. Hjelpen kan bestå av alt fra å bli med på offentlige kontorer eller lege og tannlege, til booppfølging og praktiske gjøremål i hjemmet.

Det viktigste er at brukerne skal føle at de blir sett.

Verdighet

– Det handler om verdighet og at man skal se enkeltmennesket. Det er en kvalitet som det er vanskelig å måle, sier Haukvik Haugen, som påpeker at BoSatt tilbyr tjenester som kommunen ikke har mulighet til.

– Oslo kommune kjøper tjenester av oss fordi de ikke har ressurser til å drive med dette selv. Men de ser verdien av tilbudet, sier hun.

Imidlertid er BoSatt avhengig av mer penger for å kunne tilby de tjenestene de gjør i dag. De delene av rusomsorgen som i dag driftes av private er satt ut på anbud, noe som gjør den daglige driften sårbar og uforutsigbar. En svært vanskelig situasjon, mener Haukvik Haugen.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke å leve med den usikkerheten. Det gjør arbeidet vårt veldig uforutsigbart, sier hun.

– Et veldig viktig tilbud

– Samtidig er det viktig for meg å påpeke at det ikke avhenger av at det er Frelsesarmeen som gjør denne jobben. Om det er kommunen eller noen andre spiller ingen rolle, så lenge dette tilbudet finnes, sier hun.

– Vi favner bredt, og selv om vi ikke får hjulpet tusenvis, så er vi et veldig viktig tilbud til de vi når, sier hun.

Siden oppstarten i 2005 har BoSatt hjulpet rundt 130 mennesker ut i egen bolig. Men uten økt støtte fra kommunen kan det være slutt. Nylig sendte de en søknad til helse- og sosialkomiteen i Rådhuset, der de ber om én million kroner til videre drift i kommunebudsjettet. Dersom de ikke får det, frykter Haukvik Haugen for videre drift.

– Tilbudet vil bli litt dårligere, og det vil nok gå ganske hardt ut over brukerne. Vi får flere brukere per oppfølgingskonsulent, noe som vil gjøre noe med kvaliteten på tilbudet. Usikkerheten vil i alle fall ikke føre til noe positivt. Vi kan nok levere en stund, men det arbeidet vi driver med handler om langsiktighet, og da blir denne usikkerheten en stor belastning, sier hun.

– Ser at det nytter

– Alle ønsker at rusmiddelavhengige skal få den tiden og det tilbudet de trenger for å komme seg ut av avhengigheten. Så lenge det behovet er der, så ønsker vi også å være her, sier hun.

– Vi er her og vi ser jo at det nytter. Jeg mener vi har en helt utrolig jobb, og det gir en veldig god følelese når vi ser at det hjelper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere