RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Ullern-ungdom trenger mer hjelp


Bydel Ullern har færrest ansatte i barneverntjenesten i Oslo, i forhold til antallet unge. En rapport viser at det trengs flere! Illustrasjonsfoto: Vidar Bakken
Bydel Ullern har færrest ansatte i barneverntjenesten i Oslo, i forhold til antallet unge. En rapport viser at det trengs flere! Illustrasjonsfoto: Vidar Bakken
Bydel Ullern har lavest bemannet barneverntjeneste i Oslo. I følge en ny undersøkelse kommer bydelen dårlig ut med hensyn til vold mot ungdom og seksuelle overgrep.

BYDEL ULLERN: – Bydelen trenger flere barnevernkonsulenter. Venstre gikk inn for dette under budsjettbehandlingen i bydelsutvalget (BU), men fikk ikke flertallet med seg. Bydelen skulle i forhold til befolkningen hatt 19 barnevernkonsulenter, men har bare 9, opplyser nestleder i bydelsutvalget i Bydel Ullern, Liv Wiborg.

Blir brannslukkere

Wiborg har jobbet i barnevernet i 25 år og er i dag blant annet fagkyndig dommer i Fylkesnemnda og sensor på utdanning for barnevernspedagoger.

– Vi har sett en sterk økning i behovet for barneverntjenester i bydelen, og majoriteten av dem som trenger hjelp, er ungdom. Bare i februar hadde bydelen syv akuttplasseringer. Vi kommer til et punkt hvor vi blir brannslukkere i stedet for å ha nok kapasitet til komme tidlig inn og avdekke problemene for så å gjøre forebyggende arbeid, sier Wiborg.

– Vi trenger flere barnevernskonsulenter til å saksbehandle økingen i antall meldinger til barnevernet og til å fatte vedtak, understreker hun.

Hun liker ikke å se NOVA-rapporten (se egen sak), som viser at Bydel Ullern kommer dårligst ut av bydelene i ytre vest når det gjelder vold fra voksne rettet mot barn og seksuelle overgrep mot ungdom.

For få folk

– I tillegg har Bydel Ullern som andre bydeler problemer med ungdomsvold, det vil si vold mot ungdom begått av ungdom. Rapporten er skremmende lesning og viser at behovet for et godt hjelpeapparat er stort, sier hun.

– Barnevernet er unntatt kommuneloven og skal på ethvert tidspunkt ha nok midler til å utføre sine tjenester. Det er Oslo kommunes plikt å bevilge nok penger til bydelene. Det blir ikke gjort. Når et nytt budsjett blir lagt, så er dette lavere enn de faktiske regnskapstallene fra året før. Senest i 2006 viste kommunerevisjonen at det var for få folk i barnevernet i Oslo. Samtidig er det faktisk slik at leder av barneverntjenesten i bydelen kan fatte vedtak uavhengig av budsjett om det er nødvendig. Regjeringen sa før jul at det over statsbudsjettet er opprettet 400 nye barnevernstillinger for det kommunale barnevernet, men ingen vet hvor disse er, sier Wiborg, som tror at det er mye skjult omsorgssvikt i bydelen.

Skjult i villaområder

– Det er ofte vanskeligere å få innsyn i denne type saker i en bydel som Ullern. Omsorgssvikt og barnemishandling er lettere å skjule i våre villaområder, hvor man har tradisjon for å holde slike saker unna offentligheten, enn for eksempel i blokkbebyggelser hvor folk bor tett på hverandre. Vi ser at ungdom i våre bydeler er høyt oppe på statistikken når det gjelder rus, som vi igjen vet har sammenheng med økt bruk av vold og seksuelle overgrep. Samtidig ser vi at det er økning i sosialhjelpen i Bydel Ullern. Vi vet også at det er en sammenheng mellom økonomisk dumping og omsorgssvikt, sier Wiborg.

Bydelen har satt i gang et prosjekt for risikoutsatt barn og unge (RISKBA) hvor man legger opp til et tverrfaglig samarbeid som skal fange opp blant annet omsorgssvikt på et tidlig tidspunkt. I prosjektet er skole, barnehager og barneverntjenesten med flere involvert.

– Problemet er ofte taushetsplikten, eller manglende kunnskap om taushetsplikten, som hindrer et effektivt samarbeid. Det vi likevel vet med sikkerhet er at barneverntjenesten trenger større ressurser. Vi ønsket i første omgang en ny stilling i barnevernet, men det fikk altså ikke gjennomslag for, sier Wiborg.

Rapporten: Voldsutsatte unge

7307 10.-klassinger i Oslo har deltatt i en undersøkelse som kartlegger omfanget av vold og seksuelle overgrep.

Undersøkelsen Ung Hubro inngår i rapporten fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) og ble gjennomført av Folkehelsa i 2000-2001. I denne helseundersøkelsen ble det blant annet stilt spørsmål om ungdommene hadde blitt utsatt for vold og om de hadde opplevd seksuelle overgrep.

Oslo ble delt inn i ulike byregioner, hvor bydelene Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker og Nordstrand kom inn region "Ytre vest". Inndeling av byen ble gjort etter sosioøkonomiske forskjeller.

Vold fra voksne

Undersøkelsen viser at når det gjelder "vold fra voksne" svarer 4,4 prosent (303 personer) av ungdommene i Oslo at de har blitt utsatt for dette det siste året. Det var flere jenter enn gutter som hadde opplevd denne form for vold. I ytre vest var det 3,2 prosent som hadde opplevd vold fra voksne. Bydel Ullern kommer dårligst ut av disse og drar opp gjennomsnittet for de ytre bydelene med sine 4,7 prosent. Det er også over snittet for Oslo totalt sett. Nordre Aker: 2,6 prosent, Nordstrand 3,1 prosent og Vestre Aker 3,2 prosent.

St. Hanshaugen og Gamle Oslo bunner statistikken gjennom at henholdsvis 5,9 og 7,3 prosent av elevene hadde opplevd vold fra voksne, mens Frogner kommer best ut med 2,5 prosent.

Ungdomsvold

Når det gjelder vold fra andre ungdommer kommer Bydel Ullern bedre ut. 17,2 prosent av elevene i bydelen har opplevd dette, mens snittet for Oslo er 19,6 prosent (1396 personer). Tallene for ytre vest: Nordstrand 18,7 prosent, Nordre Aker 19,3 prosent og Vestre Aker 20,2 prosent. Bydel Vestre Aker havner med dette resultatet langt nede på listen. Ytre vest kommer også med sine 19,2 prosent i snitt dårligere ut enn for eksempel indre øst.

Undersøkelsen viser også at gutter opplever denne form for vold i mye større grad enn jenter. Statistikken viser også at gutter i ytre vest ligger helt i toppen i Oslo når det gjelder vold fra andre ungdommer (27,7 prosent), mens jentene i ytre vest ligger lavest i Oslo med 10,8 prosent.

Dårligst ut kommer St. Hanshaugen og Østensjø med henholdsvis 22,6 0g 23,9 prosent som har opplevd vold fra andre ungdommer. Igjen kommer Bydel Frogner best ut med sine 15,6 prosent.

Seksuelle overgrep

3,9 prosent (208 personer) av deltakerne i undersøkelsen rapporterer at de hadde vært utsatt for seksuelle overgrep siste år. Her var det store kjønnsforskjeller. Hele 6,2 prosent av jentene rapporterte dette, mens 1,7 prosent av guttene hadde opplevd det samme.

I ytre vest var 3,4 prosent av ungdommene utsatt for seksuelle overgrep. Bydel Ullern kommer igjen dårligst ut av disse bydelene med 4,1 prosent. Det samme hadde Nordstrand i undersøkelsen. Vestre Aker hadde 3,8 prosent, mens Nordre Aker kommer best ut av alle bydeler i Oslo, hvor 1,8 prosent sier at de har vært utsatt for seksuelle overgrep. Igjen kommer St. Hanshaugen dårligst ut av samtlige bydeler med sine 5,1 prosent.

Den største forskjellen

Undersøkelsen viser at vold fra voksne i stor grad følger de sosioøkonomiske skillelinjene i byen. Ungdom med foreldre som har spesielle problemer av psykisk art, rusproblemer, sykdom eller økonomiske problemer var langt oftere utsatt for vold og seksuelle overgrep enn andre ungdommer.

Det er liten forskjell mellom regionene når det gjelder vold ungdom imellom. Heller ikke når det gjelder forekomsten av seksuelle overgrep er det store forskjeller mellom bydelene. Den største forskjellen går mellom kjønnene, hvor gutter er mest utsatt for ungdomsvold og jentene for seksuelle overgrep.

Undersøkelsen viser at ungdom med funksjonshemning er mer utsatt for alle typer vold og overgrep.

Gutter som er innvandrere eller har foreldre som er innvandrere er sjeldnere utsatt for vold fra andre ungdommer, Innvandrerungdom rapporterer oftere om vold fra voksne. Det gjelder ikke barn av innvandrere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere