*Nettavisen* Nyheter.

– Ungdom må og skal tas på alvor

KREVENDE JOBB: Tonje Tovik er allerede i gang med nye arbeidsoppgaver om Bydel Ullerns nye SaLTo-koordinator. SaLTo står for: «Sammen lager vi et trygt Oslo». Foto: FOTO: ELISABETH WANG

Tonje Tovik brenner for ungdom og er bekymret for rusbruken blant bydelens unge. Etter 10 år ved Stoppestedet er hun klar for nye utfordringer.

LILLEAKER: – Jeg søkte på jobben før jul og er allerede i gang med ta fatt på mine nye oppgaver, sier Tovik.

Hun er tydelig engasjert. Etter 10 år som leder ved Stoppestedet ungdomshus er det likevel ikke bare, bare å lukke døren til kontoret for siste gang.

– Jeg har god kjennskap til SaLTos arbeid ettersom jeg har sittet i nettverket som representant for Stoppestedet så lenge det har eksistert, sier hun.

– Jeg har stor tro på SaLTo og de gode relasjonene som blant annet finnes mellom tjenestene, næringslivet og de frivillige kreftene i denne bydelen.

Noe av grunnen til at jeg hadde så lyst på denne jobben er de gode resultatene jeg har sett som følge av nettverksjobbingen.

LES OGSÅ SAKEN: Ungdom i Ullern drikker og drikker

«Ut av tåka»

Hun har alltid elsket å jobbe med ungdom. Og hun skal fortsatt jobbe med og for dem, bare på en litt annen måte.

– Gjennom arbeidet i SaLTo-nettverket har jeg jobbet mye med rusforebyggende arbeid også i tett kontakt med foreldre. Vi er bekymret for rusbruken blant bydelens unge, hvor også cannabis nå er lettere tilgjengelig enn før, men alkohol er fremdeles den største utfordringen i bydelen, sier Tovik og legger til:

– Akkurat nå setter vi i gang med et hasjavvenningsprogram for ungdom i bydelen via SaLTo. Programmet går blant annet på motiverende samtaler med ungdom som er i ferd med å utvikle et cannabismisbruk.

Opplæringen har vi fått fra Uteseksjonens «Ut av tåka» og går på kompetansebygging blant ansatte i bydelen i forhold til hasjavvenning, sier hun.

– I Bydel Ullern er vi foreløpig to som får opplæring i dette. Det er viktig at ungdom kan få hjelp til å stoppe et begynnende misbruk, og vi håper vi kan motivere til nettopp det.

Jeg tror ikke vi blir kvitt rusproblematikken med dette tiltaket alene, men det er viktig at bydelen har folk med kompetanse på området, sier hun.

LES OGSÅ SAKEN: Ber folk være mindre naive

Lokal rusundersøkelse

Før sommeren skal SaLTo Ullern foreta en ny lokal rusundersøkelse. Da skal skolene Øraker, Bjørnsletta og Ullern videregående besøkes.

– Det er tredje gang man foretar en slik lokal rusundersøkelse, og den er svært viktig i forhold til at vi kan se den lokale tendensen og deretter utvikle tiltak som skal settes inn.

I 2010 avdekket denne undersøkelsen blant annet at flere ungdommer hadde vært utsatt for uønsket seksuell overgrepsadferd på private fester.

– I private fora er sånne ting ofte tabubelagt og derfor vanskelig å avdekke. Dette var et tema som ikke bare gjaldt vår bydel, og resultatet av undersøkelsen gjorde at temaet ble belyst.

Hun kommer stadig tilbake til at ungdom skal tas på alvor. At man som voksen kan avdekke områder hvor de selv ikke er i stand til å ta styringen selv.

– I min nye jobb vil hovedfokuset være på kriminalitetsforebygging og ikke bare rusforebygging. Likevel er rus en viktig del av det.

Ungdomskriminalitet og rus henger ofte sammen, og det er viktig å se helheten, sier hun.

Les også: 16-åring røyket marihuana fordi hun var lei av champagne

Viktig samarbeid

Samarbeidet mellom Bydel Ullern og Majorstua politistasjon i forhold til forebyggende arbeid ved gjentagende ungdomskriminalitet mener Tovik er svært viktig, og i jobben som koordinator ønsker hun å dra nytte av den allerede eksisterende kompetansen som fins.

– Samarbeidet med politiet er viktig, og med meg fra jobben ved Stoppestedet har jeg god kjennskap til ungdom i denne bydelen.

Ungdom er forskjellig her også og ikke bare sett gjennom skillet mellom øst og vest i Oslo. Forskjellige problemer kan ramme alle lag av samfunnet, sier hun.

Temakveld om rus

Tovik har lest artikkelen «Høyt forbruk av alkohol, hasj og røyk blant ungdom i Oslo vest» som ble publisert på dittOslo.no sist uke. Artikkelen er basert på NOVA-undersøkelsen «Ung i Oslo 2012».

– Jeg kjenner til disse tallene, og Bydel Ullern vil, slik jeg tidligere fortalte, følge opp med egen lokal rusundersøkelse. Målet etter at resultatet er kommet er å finne hvilke tiltak vi vil tilrettelegge for for å endre holdninger og annet av passende forebyggingstiltak vi skal legge inn under SaLTo.

Trolig blir det temakveld for foreldre hvor tallene legges fram rett etter skolestart. Sammen med dette planlegges en forelesning vi tror kan være nyttig for dem, sier Tovik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.