Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Unge turister registreres ikke

Alv Hågård Gustavsen i Use-It Oslo vil gjøre hovedstaden mer attraktiv for de yngste turistene. FOTO: NILS SKUMSVOLL
Alv Hågård Gustavsen i Use-It Oslo vil gjøre hovedstaden mer attraktiv for de yngste turistene. FOTO: NILS SKUMSVOLL
Unge turister synes ikke i Oslo-turister, og dermed er det ingen som vet hvor mange som faktisk besøker Oslo hvert år.

OSLO: Trass i etterdønningene av finanskrisen er Innovasjon Norge optimistiske med tanke på hvor mange turister som vil komme til Oslo i løpet av sommersesongen. Det finnes allikevel ikke statistikk på hvor mange utlendinger som besøker hovedstaden hver sommer.

Årsaken er at statistikken som utarbeides baserer seg på antall registrerte overnattingsdøgn. Det vil si turister som benytter seg av hotellsenger.

De yngste synes ikke

Turister – og da særlig de yngste – synes dermed ikke på statistikken. Mange benytter seg av private overnattingssteder, som for eksempel «couc surfer», og disse blir ikke registert.

Dumt, mener Alv Hågård Gustavsen i Use-It Oslo, som mener man risikerer å gå glipp av et betydelig mersalg av hovedstaden.

– Det burde være et større fokus på å fasilitere unge turister. I bunn og grunn dreier det seg om mersalg av Oslo og Norge. Om en tjueåring har det kult her i sommer er sannsynligheten stor for at hun kommer tilbake senere. En pensjonist på rundreise i Skandinavia kommer neppe tilbake igjen, sier han.

Les også: "Welcome to the great city of Oslo"

Vil gjøre Oslo attraktiv

Use-It Osls jobber spesielt med turistinformasjon til gruppen som ikke blir regnet med i statistikken, og de gir blant annet ut den alternative Oslo-guiden, «Streetwise». Gustavsen påpeker at det er mulig å telle også denne unge gruppen, og viser til eksempler fra utlandet.

– Vårt søsterkontor i Belgia har statistikk som viser at unge turister legger akkurat like mye penger som eldre, men de eldre registres fordi de ofte er en del av et organisert program og bor på etablerte overnattingssteder, sier Gustavsen.

Han påpeker også at unge ofte legger igjen penger i Oslo, men at pengene ofte benyttes på andre ting enn overnatting.

– Unge bruker mindre på overnatting og mer på kulturelle aktiviteter. For å si det enkelt: mer uteliv og mindre frokostbuffet. Unge legger igjen penger, men dette blir ikke registrert som en del av turist-Oslo, sier Gustavsen

Gustavsen håper nå at man i større grad kan tilrettelegge for at Oslo blir en turistvennlig by også for de yngste turistene. Han mener man risikerer å gå glipp av denne gruppen turister, fordi byen ikke er tilrettelagt nok. Han påpeker at mange unge kun bruker Oslo som transithavn før man drar til fjorder, fjell eller Lofoten.

– Oslo er en dyr by, men vi kan ikke la dette ryktet ødelegge for turismen. Derfor bør kommunen fokusere mer på å vise unge reisende at det er mulig å nyte Oslo uten å gå konk, sier Gustavsen.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!