Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Uredelig av helseministeren

Arild Knutsen ARKIVFOTO
Arild Knutsen ARKIVFOTO
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen avviser heroinutdeling, og vil heller ha flere behandlingsplasser. – Uredelig, mener Arild Knutsen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen Foto:Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter

OSLO ØST: – Heroin? Det er nok ikke veien å gå. Jeg er langt fra å gå for et slikt tilbud. Jeg er mye mer opptatt av å styrke dagens behandlingstilbud, sa helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) til Bergensavisen i går, på direkte spørsmål om hun ønsker heroinassistert behandling av tunge rusmiddelavhengige i Norge.

Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Arild Knutsen raser mot helseministerens uttalelser, som han mener er uredelige.

– Uttalelsen fra helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen er alvorlig og bør snarest tilbaketrekkes, sier han.

– Brudd på spillereglene

Knutsen mener helseministeren går langt i å tråkke på det så kalte Stoltenberg-utvalgets arbeid. Utvalget ble satt ned i mars 2009, og var en følge av Strøm-Erichsens forgjenger, Bjarne Håkon Hanssens (Ap) uttalelser i desember 2008.

– Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen avvisning av at det kan bli aktuelt med utdeling av heroin til vanskeligstilte avhengige, er å anse som et brudd på spillereglene, sier han.

Politisk rabalder

Det var Bjarne Håkon Hanssen (Ap) som i 2008 satte fart på debatten rundt heroinutdeling i Norge. Tidligere har blant annet Venstre og enkelte Frp-politikere tatt til orde for heroinutdeling, men i desember 2008 sa daværende helseminister Hanssen følgende til Dagbladet:

– Det finnes en del i rusmiljøet som har ruset seg så kraftig over så mange år, at veien fram til å bli helt rusfri kan bli for lang. Da blir spørsmålet hvordan vi kan gi dem menneskeverd. Derfor tror jeg vi må ta en debatt i Norge om det er riktig å bruke utdeling av heroin som virkemiddel for denne gruppa.

Uttalelsene skapte politisk rabalder, og rusmiljøet selv ga i etterkant av debatten som fulgte uttrykk for håp om bedre tider. Hanssen måtte også tåle mye kritikk for uttalelsene, men han sto ved sitt ord, og reiste blant annet på studietur til Sveits, som har hatt statlig heroinutdeling siden 1990-tallet.

I etterkant av debatten bestemte imidlertid Hanssen at både forslaget om heroinutdeling og andre tiltak rettet mot rusmiddelavhengige måtte utredes grundig, og i mars i fjor ble et utvalg ledet av Thorvald Stoltenberg satt ned for å vurdere hvordan rusomsorgen skal bedres.

– Taktikkeri

Utvalgets vurderinger er forventet å komme sommeren 2010. Arild Knutsen mener det er alvorlig at nåværende helseminister Strøm-Erichsen går ut og avviser en av tiltakene utvalget er satt til å vurdere.

– Helseministerens uttalelse til Bergensavisen er svært alvorlig fordi Strøm-Erichsen på denne måten reder grunn for å avvise en eventuell innstilling som går for å innføre lavterskelsentre for utdeling av heroin. Slikt politisk taktikkeri er trolig det som må til for å kunne avvise en evidensbasert tilnærming, og heller kjempe for mer av en mislykket moralistisk narkotikapolitikk, sier Knutsen, og fortsetter:

– Utvalget har jobbet siden mars 2009 og går gjennom ruspolitikken i flere land og ser på resultatene av dem. Av denne grunn har alle politikere i posisjon så langt klokelig sagt at de avventer Stoltenbergutvalgets innstilling, sier han.

Økende behandlingskø

Strøm-Erichsen tar i sine uttalelser til orde for å styrke dagens behandlingstilbud.

Knutsen mener det er meningsløst å sette heroinutdeling opp mot institusjonsbehandling. Han påpeker at en styrking av dagens behandlingstilbud er et uttrykt mål fra alle leire, men at man i tillegg må se på alternative former for rusomsorg.

– Vi trenger så visst flere institusjonsbehandlingsplasser, men vi trenger vel så mye en differensiering av rusomsorgen, særlig med tanke på de døende som allerede har vært til gjentatte institusjonsopphold og nå er å anse som behandlingsskadd. De aller fleste av disse har også i årevis vært institusjonalisert i fengsler, sier han.

– Den forrige helseministeren, Bjarne Håkon Hanssen uttalte at de narkomane er samfunnets pariakaste, deres helsetilstand har vært ignorert av samfunnet i lang tid. Da er det uredelig av Hanssens etterfølger å avvise en behandlingsform som gjennom gjentatte forskningsrapporter fra flere land viser seg å være en heldig tilnærming etter hensikten og, som et ekspertutvalg snart skal legge fram sin innstilling til.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!