RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Urettferdig å gjøre unntak for Vålerenga


BESTÅR: Toget i Karl Johans gate på 17. mai fortsetter å være forbeholdt barn og skoleungdom.
BESTÅR: Toget i Karl Johans gate på 17. mai fortsetter å være forbeholdt barn og skoleungdom. Foto: Gro Wenche Pettersen
Vålerenga får ikke gehør, verken hos Fabian Stang eller hos 17. mai-komiteen.

Tippeligaspillere hylles i 17. mai-tog i flere norske byer. VIF må derimot se langt etter deltakelse i Oslos barnetog, selv som 100-årsjubilant.

I Oslo stiller nemlig ting seg annerledes. I hovedstaden får ikke Vålerenga lov til å være med i toget under folkefesten på nasjonaldagen. Selv ikke om de har levert en formell søknad til 17. mai-komiteen.

VIF søkte om deltakelse i barnas 17. mai-tog i år. Dette ble foreslått å være en del av 100-årsfeiringen i alliansedrettslaget fra Oslo Øst.

Ideen fikk imidlertid tommelen ned av 17. mai-komiteen.

LEDER: «Det er på tide at hele Oslo stiller seg bak Vålerenga»

«Stang ut»

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) støtter beslutningen fullt ut.

– Det er en tradisjon i blant annet Bergen med såkalte borgertog, men her i Oslo har vi holdt oss til barnetog. Jeg håper vi hyller alle våre fotballag mange andre dager ellers i året, men vi er veldig opptatt at barnetoget skal fortsette å bestå av nettopp barn, sier Stang til dittOslo.no.

Han kjøper heller ikke at Vålerenga kunne fått innvilget ønsket fordi de i 2013 markerer at de har eksistert i et helt århundre.

Vålerenga er på ingen måte den eneste 100-årsjubilanten i byen. Også idrettslagene Manglerud Star, BUL og Kjelsås ble stiftet i 1913. Neste år følger blant andre Furuset og Grüner etter.

– Det må ha vært voldsom aktivitet i Oslo i 1913. Det er veldig mange som fyller 100 år her i byen i år, både idrettslag og andre organisasjoner. Vi skal feire og markere disse på mange måter, og hvis jeg ikke tar feil, så skal Vålerenga skal få egne bannere på Karl Johan i sommer.

– Men 17. mai-toget er et barnetog, og det er barnas dag. Vi må behandle alle likt, ellers ville vi etter hvert fått altfor mange voksne i toget, påpeker Stang.

LES OGSÅ: – Oslo er for stor for Vålerenga

Bestemt avslag

– Saken er i grunnen enkel. I Oslo har vi barnetog som er åpent for skoler og utdanningsinstitusjoner, sier leder Shoaib Sultan i 17. mai-komiteen, til dittOslo.no.

Han tilføyer at det også kommer forespørsler om å få være med fra andre aktører utenfor skolesystemet. Sultan mener at Oslo likevel har vært flinke til å legge seg på en bestemt linje overfor søkerne.

– Det ville vært urettferdig å gjøre unntak for Vålerenga Fotball, og ikke alle de andre som ønsker å delta i barnetoget, fastslår Sultan.

17. mailederen kjenner kun til ett unntak som er gjort fra regelen. Det var da ledere fra Universitetet i Oslo for to år siden gikk i toget som en del av 200-årsjubileet sitt.  

Kommunikasjonsleder Elin Horn i Vålerenga Fotball forteller at henvendelser fra flere hold fikk dem til å søke om å få delta i åerts tog. Forslaget var at Vålerenga-spillere skulle å være med bakerst i toget, bak skolebarna og korpsene.

LES OGSÅ: Se hvordan været blir fram mot 17. mai

– Smålig

– Det er gankse vanlig i andre byer at tippeligalag går i togene. Vi er det eneste tippeligalaget i Oslo. I tillegg fikk vi en henvendelse fra NRK som ville ha oss med på TV-sendingen fra Slottsplassen, i og med at Vålerenga Idrettsforening fyller 100 år i 2013, forklarer Horn i samtale med dittOslo.no.

Horn forteller at både Vålerenga skole, Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved skolen og Vålerenga skolekorps stilte seg svært positive til ideen.

–  FAU mente at et tog med Vålerenga-spillere kanskje ville fått flere til å gå. De positive tilbakemeldingene fikk oss til å gå videre med forslaget, og vi fikk beskjed om å sende en formell søknad til 17. mai-komiteen. Det har vi gjort, men mandag fikk vi beskjed om at søknaden var avslått, sier Horn, før hun tilføyer:

– Vi synes dette er litt smålig av 17. mai-komiteen når vi tar et initiativ som dette i forbindelse med 100-årsjubileet.

– Forklaringen er at Oslos 17. mai-tog er for barn, men det går voksne personer inne korpsene også. Det blir flere og flere voksne i korpsene siden de sliter med å rekruttere nok barn, mener Vålerenga-representanten.

– Jeg skal ikke si at alle i korpsene tilhører skoler og utdanningsinstitusjoner. Men de fleste har tilknytning til skolene, og skolekorpsene organiserers gjerne av foreldre og foresatte til skolebarn og ungdom, kontrer Shoaib Sultan.

LES OGSÅ:

Høyre vil feie for egen dør

– Det blir feil hvis en Røa-gutt kommer på kamp med pannebånd og VIF-skjerf

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere