RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Vår tids viktigste helsesak


Jarle Fagerheim er en av initiativtakerne til Ungdom for human narkotikapolitikk som stiftes i kveld. Her fra da Fagerheim deltok på Oslo Sleepover i mars.ARKIVFOTO: ANDREAS LINDÆBK
Jarle Fagerheim er en av initiativtakerne til Ungdom for human narkotikapolitikk som stiftes i kveld. Her fra da Fagerheim deltok på Oslo Sleepover i mars.ARKIVFOTO: ANDREAS LINDÆBK
Bredt ungdomspolitisk engasjement for ruspolitikk er bakgrunnen for en ny organisasjon, som stiftes i kveld.

OSLO ØST: – Vi ser at det er engasjement i flere politisk leire, både blant ungdom og i samfunnet generelt for en ny narkotikapolitikk, sier en av initiativtakerne bak Ungdom for human narkotikapolitikk (UHN), Jarle Fagerheim.

– En for-forening

Organisasjonen, som stiftes tirsdag kveld, er ungdomsdelen av Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), som i flere år har markert seg sterkt innen ruspolitikk.

– UHN vil, som moderorganisasjonen FHN, stå i et motsetningsforhold til den floraen av organisasjoner på rusfeltet, som markerer seg som motstandere av samlebetegnelsen narkotika. UHN blir en for-forening; for narkomane og for avkriminalisering til fordel for regulering og en helsemessig tilnærming, sier leder for FHN, Arild Knutsen i en e-post til Østkantavisa.

Les også: KrF: – Rusomsorgen er ikke god nok

Bredt engasjement

Fagerheim tror det er viktig at ungdom får en egen arena for å diskutere ruspolitikk. Han opplever også stort engasjement, og mener ungdomspolitikere langt på vei har andre holdninger er sine moderpartier.

– Vi ser at nesten alle ungdomspartiene engasjerer seg i ruspolitikken, og flere av dem har skfita standpunkt. Selv Senterungdommen gikk inn for heroinbehandling, enda de tidligere har vært veldig skeptiske, sier han, og legger til:

– Vi ønsker å starte denne organisasjonen for å samle kreftene, vi har tradisjon for sterke ungdomsorganisasjoner i Norge.

– Hva ser du som UHNs viktigste oppgave?

– Det viktigste blir å sette de ruspolitiske sakene på dagsorden, spesielt da i de ungdomspolitiske miljøene. Dette er vår tids viktigste helse- og sosialpolitiske sak, det dreier seg om mennesker som har samme levestandard som mennesker i utviklingsland, her i Oslos gater, sier Fagerheim.

Ønsker avkriminalisering

Både FHN og UHN tar til orde for avkriminalisering av rusmidler, og de vil blant annet være en pressorganisasjon for å få til alternative tilnærminger til rusfeltet enn de som finnes i dag. Blant annet er arbeidet til det så kalte Stoltenbergutvalget viktig.

– Vi ønsker jo å sette litt fart på ting, og et eksempel er Stoltenbergutvalget, som skal legge fram sin instilling til sommeren. Det vi ser er jo at det er mulig å få til en endring på dette feltet, sier Fagerheim.

I kveld stiftes altså UHN på Frokostkjelleren.

– Vi har stiftelsesmøte i kveld og så åpner vi for innmeldinger, vi ønsker jo så mange medlemmer som mulig. Utenom det blir det viktigste arbeidet framover å engasjere oss i debatten, sier Fagerheim.

Stiftelsesmøte er i kveld klokka 18 på Frokostkjelleren. På dagsorden står blant annet valg av styre og en rekke appeller blant annet fra Thor Erik Forsberg (Ap), Arild Knutsen (FHN) og Leder i Senterungdommen, Johannes Rindal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere