– Vår tids viktigste helsesak

Jarle Fagerheim er en av initiativtakerne til Ungdom for human narkotikapolitikk som stiftes i kveld. Her fra da Fagerheim deltok på Oslo Sleepover i mars.ARKIVFOTO: ANDREAS LINDÆBK

Jarle Fagerheim er en av initiativtakerne til Ungdom for human narkotikapolitikk som stiftes i kveld. Her fra da Fagerheim deltok på Oslo Sleepover i mars.ARKIVFOTO: ANDREAS LINDÆBK

Bredt ungdomspolitisk engasjement for ruspolitikk er bakgrunnen for en ny organisasjon, som stiftes i kveld.

OSLO ØST: – Vi ser at det er engasjement i flere politisk leire, både blant ungdom og i samfunnet generelt for en ny narkotikapolitikk, sier en av initiativtakerne bak Ungdom for human narkotikapolitikk (UHN), Jarle Fagerheim.

– En for-forening

Organisasjonen, som stiftes tirsdag kveld, er ungdomsdelen av Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), som i flere år har markert seg sterkt innen ruspolitikk.

– UHN vil, som moderorganisasjonen FHN, stå i et motsetningsforhold til den floraen av organisasjoner på rusfeltet, som markerer seg som motstandere av samlebetegnelsen narkotika. UHN blir en for-forening; for narkomane og for avkriminalisering til fordel for regulering og en helsemessig tilnærming, sier leder for FHN, Arild Knutsen i en e-post til Østkantavisa.

Les også: KrF: – Rusomsorgen er ikke god nok

Bredt engasjement

Fagerheim tror det er viktig at ungdom får en egen arena for å diskutere ruspolitikk. Han opplever også stort engasjement, og mener ungdomspolitikere langt på vei har andre holdninger er sine moderpartier.

– Vi ser at nesten alle ungdomspartiene engasjerer seg i ruspolitikken, og flere av dem har skfita standpunkt. Selv Senterungdommen gikk inn for heroinbehandling, enda de tidligere har vært veldig skeptiske, sier han, og legger til:

– Vi ønsker å starte denne organisasjonen for å samle kreftene, vi har tradisjon for sterke ungdomsorganisasjoner i Norge.

– Hva ser du som UHNs viktigste oppgave?

– Det viktigste blir å sette de ruspolitiske sakene på dagsorden, spesielt da i de ungdomspolitiske miljøene. Dette er vår tids viktigste helse- og sosialpolitiske sak, det dreier seg om mennesker som har samme levestandard som mennesker i utviklingsland, her i Oslos gater, sier Fagerheim.

Ønsker avkriminalisering

Både FHN og UHN tar til orde for avkriminalisering av rusmidler, og de vil blant annet være en pressorganisasjon for å få til alternative tilnærminger til rusfeltet enn de som finnes i dag. Blant annet er arbeidet til det så kalte Stoltenbergutvalget viktig.

– Vi ønsker jo å sette litt fart på ting, og et eksempel er Stoltenbergutvalget, som skal legge fram sin instilling til sommeren. Det vi ser er jo at det er mulig å få til en endring på dette feltet, sier Fagerheim.

I kveld stiftes altså UHN på Frokostkjelleren.

– Vi har stiftelsesmøte i kveld og så åpner vi for innmeldinger, vi ønsker jo så mange medlemmer som mulig. Utenom det blir det viktigste arbeidet framover å engasjere oss i debatten, sier Fagerheim.

Stiftelsesmøte er i kveld klokka 18 på Frokostkjelleren. På dagsorden står blant annet valg av styre og en rekke appeller blant annet fra Thor Erik Forsberg (Ap), Arild Knutsen (FHN) og Leder i Senterungdommen, Johannes Rindal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.