RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et nytt hav av friske blomster og sørgende menesker møtte oss ved domkirken fredag.
Et nytt hav av friske blomster og sørgende menesker møtte oss ved domkirken fredag. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

– Våre flotteste ungdommer er borte

En meget berørt Rune Gerhardsen må omstille seg fra dyp sorg til å drive valgkamp.

OSLO: Vi møtte Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Rune Gerhardsen, dagen før valgkampåpningen lørdag. Vi spurte Gerhardsen hvordan det er mulig å forberede seg til valgkamp etter det som har skjedd.

Del på Facebook

Tunge tanker

– Vi gjorde mange forberedelser før sommerferien og jeg deltok også i flere dueller. Sommerferien kom og vi skulle alle lade batteriene. Så skjedde det forferdelige. Dette setter oss ut som mennesker. En massakre som rammer de flotteste ungdommer vi har. De kom til Utøya for å drømme om fremtiden, for så å bli slaktet ned av hat, sier Gerhardsen, som må stoppe opp for å samle seg. Fremdeles er tankene på det som har skjedd tunge å bære med seg.

LES OGSÅ: Folkehav minnes ofrene

Grenseløst behov

– Det er likevel lindrende og godt at en hel befolkning mobiliserer som de gjør etter å ha gjennomgått sjokk, sorg og sinne. Den yngste omkomne fra Utøya var bare 13 år. Tenk på den unge jenta fra Georgia som kom fra krig og elendighet og så ble skutt på Utøya. Alt dette utløste et grenseløst behov for å komme ut i gatene og være sammen. Jeg tror aldri jeg har sett markeringer med en slik verdighet og så samlet som folk har vært i denne situasjonen, sier Gerhardsen.

– Det ga oss tid

– Det har vært bakteppet for det som senere har skjedd. Nå har medlemmer av regjeringen, partiet og AUF vandret fra kirke til kirke og båret 15 – 16-åringer til graven. Den 21. august er den avsluttende markering. Inngangen til valgkampen har en praktisk politisk side og en menneskelig side. Vi går mykt inn i denne og jeg takker de andre partiene for utsettelsen av valgkampen. Det ga oss tid til å håndtere sorgen og omsorgen for de etterlatte og pårørende.

– Vi skal ikke skjermes

Han tror vi får en verdig valgkamp.

– Det blir nok en lavmælt åpning for dem som skal ut i morgen. Det skal likevel være en ordentlig valgkamp. Vi skal ikke skjermes, argumentene skal komme frem. Den politiske debatten skal ikke tape på det som har skjedd, men vi skal ta med oss verdigheten inn i valgkampen, sier Gerhardsen, som tross alt ser frem til å komme i gang.

– Jeg gleder meg til å presentere programmet vårt, «En samlet by», som vi vedtok allerede 1. mars. I dag er dette mer aktuelt enn noensinne, et program som er innrettet mot fellesskap og det å bekjempe forskjeller. Det er det viktigste. Blir forskjellene for store får vi et ustabilt, sårbart og utrygt samfunn. London betaler nå prisen for ulikhetene etter å ha kuttet 40 prosent i det offentlige budsjettet. Det er farlig å undervurdere forskjeller som sprengkraft. Selv om det er vanskelig å sammenlikne Oslo og London må vi snakke om det. Små forskjeller er noe av grunnlaget for det vi kaller den norske modellen. Vi må ta tak i åpenbare problemer som for eksempel at det er stor forskjell i levealder mellom bydelene og at mange barn lever under fattigdomsgrensen.

Valgdeltakelse viktigst

Gerhardsen mener det er formålsløst og vanskelig å spekulere i om Arbeiderpartiet vil tjene på en sympatibølge i det forestående valget.

– For meg er det mest interessant å registrere at mange flere har sagt at de vil bruke stemmeretten. Det betyr også at flere ser sammenhengen mellom stabilitet i samfunnet og deltakelse i valg. Det er ingen tvil om at vi ser en sympatibølge i om med at AUF og regjeringskvartalet ble rammet. Jeg tror også at statsministerens håndtering av krisen har gitt oss oppslutning. Man skal ikke undervurdere virkningen av at landet har et lederskap som kan håndtere noe av det verste som kan skje et land. Det er en tillit som er mer varig enn en sympatibølge.

Klar som ordfører

Rune Gerhardsen er klar og har lyst til å bli Oslos ordfører.

– Tidligere hadde jeg aldri reflektert over det. Det var andre som foreslo at jeg skulle stille som ordførerkandidat. Jeg har før vært byrådsleder i fem år og er ferdig med det. Jeg representerer fellesskapstanken og tror det er et godt utgangspunkt for ordførerrollen. Jeg kjenner dessuten byen og historien godt .

Vi spurte om det å eventuelt etterfølge Fabian Stang, blir som å hoppe etter Wirkola.

– Stang har fremstått som god, deltakende og varm ordfører. Jeg har sagt det tidligere. Jeg kunne tenke meg å stemme på han om jeg ikke var kandidat selv. Det er likevel et politisk verv, hvor den politiske preferansen ligger til grunn for vervet. Kampen om byrådsmakt er viktig og en ordfører som forstår sin rolle i dette er viktig. Jeg har trygghet for at jeg kan representere og presentere byen på en god måte. Det er et landskap jeg gleder meg til å gå inn i, sier Gerhardsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere