– Veldig glad i 17. mai

Leder av 17. mai-komiteen, Kjell Veivåg gleder seg til nasjonaldagen, som han mener er en samlende dag for både byen og landet. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Leder av 17. mai-komiteen, Kjell Veivåg gleder seg til nasjonaldagen, som han mener er en samlende dag for både byen og landet. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Oslos 17. mai-general er ikke tvil; morgendagen er årets vakreste dag. Men om han får tid til alle tradisjonene er Kjell Veivåg litt usikker på.

OSLO: – Jeg tror i det hele tatt det blir ganske liten tid til å spise. Men på den store barnefesten i Rådhuset skal jeg nok snike til meg en pølse, sier leder av 17. maikomiteen, Kjell Veivåg.

– Men is da? Hvor mange is spiser 17. maigeneralen?

– Jeg er jammen ikke sikker på om det blir noen. Men jeg husker veldig godt fra jeg var liten at is var en viktig del. Den gangen var det ikke is i butikken før rundt 17. mai, og det var veldig stort da vi kjøpte den første isen, smiler Veivåg.

– Glad i 17. mai

Snart braker det løs for nasjonaldagen ala 2010, og for Veivåg er det en viktig dag.

– Jeg er veldig glad i 17. mai og jeg synes det er veldig viktig med de verdiene nasjonaldagen står for. Det er en fellesfeiring, ellers er jo mange av de helligdagene vi har religiøst tilknytet, men 17. mai er inkluderende, sier han.

– Det bringer oss over på flaggdiskusjonen som raste i fjor, hva tenker du om den?

– Jeg er glad vi fikk på plass et regelverk, som er romslig og greit. Regelverket legger ingen begrensninger på hva som er lov, men jeg tror uansett de fleste ønsker å gå med norske flagg. Jeg tror ikke diskusjonen var spesielt fruktbar heller, for det var stort sett voksne som tok en diskusjon på vegne av barna. Jeg har inntrykk av at barna ønsker å bruke det norske flagget denne dagen, sier Veivåg.

Årets nasjonaldag bringer ingen store endringer fra kommunens side. I alle fall på dagtid. Det blir tradisjonell feiring med diverse bekransninger og selvsagt barnetoget, som starter klokka 10. Nytt av året er imidlertid et russearrangement på Tullinløkka.

– Skal Veivåg dit?

– Tja, jo, jeg håper det. Men det blir en veldig kort tur, for det starter klokka 15 og allerede klokka 16 er det konsert på Rådhusplassen, forteller han.

Ingen bunad

Årets festkonsert er nemlig flyttet utendørs, og fra klokka 16 inntar blant annet Alexander Rybak, elever fra Foss videregående skole, Oslo symfoniorkester og Håvard Gimse Rådhusplassen. Arrangementet skal symbolisere slutten på nasjonaldagen og begynnelsen på Eurovisjonens store feiring i hovedstaden.

– Men helt til slutt, Veivåg, blir det bunad den 17.?

– Det har faktisk vært en stor diskusjon for meg, men jeg har funnet ut at jeg går i dress alle andre dager, så da blir det det også på 17. mai. Jeg har prøvd Aker-drakten, som jeg synes er veldig fin, men ettersom jeg ikke har en selv, føles det litt unaturlig å skulle bruke det, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.