*Nettavisen* Nyheter.

– Velkommen inn i hagen min!

Håper folk benytter sjansen: Hjalmar Austbø og gjengen fra Røa Hagelag i den bakre hagen i Montebello terrasse 3. Foto: FOTO: ELISABETH C. WANG

Nysgjerrig på naboens hage? Da bør du merke deg datoen 14. august.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grønn glede: Fra veien møtes man av denne hagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blant trær og busker: Og slik ser det ut på andre siden av huset.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blomstrende lykke: I denne hagen er det lett å hvile øynene på noe vakkert.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fruktig: Ripsbuskene gleder ekteparets barnebarn.

MONTEBELLO: Under tittelen «1000 åpne hager» har Hageselskapet invitert alle hageeiere og ansvarlige for skoler, helseinstitusjoner, parker, botaniske hager, kolonihager, museumshager og andre over hele landet til å åpne sine hager 14. august. Det er ingen fasit på hvordan en hage skal se ut. Målet er å vise et så bredt spekter som mulig.

– Dette er ikke en striglet hage, så hvis man kommer for å se det blir man skuffet, smiler Hjalmar Austbø.

Deler gleden

Han tok utfordringen fra Røa Hagelag på strak arm og ønsker nå å dele hagegleden med andre interesserte.

– Dette er en moderne hage hvor barnebarna løper rundt og koser seg. Vi kjøpte huset i 1992 og har etter den tid gjort hagen til vår egen, sier Austbø.

Han viser, sammen med sin kone Anne og Liv Holm, Line Sørensen og Therese Sjøvoll fra Røa Hagelag, rundt på den praktfulle eiendommen. Navn på store og små planter, busker og vekster ramses opp. Noen har allerede avblomstert, andre har akkurat våknet til liv.

– Hagen ble noe ramponert for tre år siden, da Kolsåsbanen oppgradert. Da ble en del av hagen bak huset tatt. Men som du ser, er det mye som har skjedd siden da, sier Austbø og viser vei blant store eiketrær, plommer, en krysning mellom bringebær og bjørnebær, lekehus og blåklokker.

For det er nettopp dette som er så spennende med ekteparet Austbøs hage. Fra forsiden av huset aner man ingen ting om den vakre hagen som skjuler seg bak huset.

– Her har vi hatt fest med livemusikk og tre festtelt på rad og rekke. Det er mange som blir overrasket, og jeg må innrømme at vi begge er svært glad i denne hagen, smiler han.

Inspirasjon og tips

Røa Hagelag, denne dagen representert ved Liv Holm, Line Sørensen og Therese Sjøvoll håper så mange som mulig benytter jeg av tilbudet 14. august.

– Dette er en flott mulighet til å hente inspirasjon og og nyttige tips og råd fra andre hageinteresserte. Akkurat denne hagen er i tillegg spesiell ettersom deler av den måtte plantes på nytt for tre år siden. Som du ser har det allerede vokst seg til og blitt en ny og spennende del av hageområdet, sier Sjøvoll og legger til:

– Det hadde vært flott om du i tillegg nevner at vi i Røa Hagelag stadig trenger nye medlemmer. Man trenger ikke ha en prikkfri hage, alle er velkomne, avslutter Sjøvoll.

Se oversikt over de åpne hagene der du bor og les mer på: www.1000apnehager.no. Hagene er åpne mellom klokken 12.00 og 17.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.